YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


ECEVİT DE PATLADI

IMF Türkiye Masası Şefi Cottarelli'nin kendini hükümetin yerine koyarak çalışanlara yapılan ücret artışını çok bulması Başbakan Ecevit'i bile isyan ettirdi.

Başbakan Bülent Ecevit, Uluslarası Para Fonu (IMF) gibi desteği istenilen kuruluşların kaygılarını belirtmeleri ve tavsiyelerde bulunmalarının doğal olduğunu belirterek, "Ama Türkiye'nin ekonomi, finans ve sosyal politikalarını bu yabancı kuruluşlar değil, kendi ilgili toplum kesimlerimizle birlikte devletimiz belirler" dedi. Ecevit, hiçbir yabancı kuruluşun kendisini devlet ya da toplum kesimlerinin yerine koymaya hakkı olmadığını söyledi.

Ecevit, Türk ekonomisindeki son gelişmeler hakkında Başbakanlık'ta basın mensuplarına bir açıklama yaptı. Açıklamasında, geçen yılki depremlerin ağır can kayıplarının yanısıra Türk ekonomisine de çok ağır bir yük getirdiğine işaret etti.

IMF'de hedefler sapar korkusu var

Tüm bu olumsuzluklara rağmen Türk ekonomisinin oldukça iyi bir performans sergilediğini kaydeden Ecevit, bu performanstan kaygı duyduklarını ve hedeflerin sapmasından korktuklarını kaydetti. Uluslararası Para Fonu gibi desteğini beklenilen kuruluşların kaygılarını belirtmeleri veya tavsiyelerde bulunmalarının doğal olduğunu kaydeden Başbakan Ecevit ancak, politika belirleme yetkilerinin olmadığını söyledi.

Hiçbir şeyi dikte etmesinler

IMF Türkiye Şefi Carlo Cottarelli'nin ücretlere yapılan zamları fazla bulmasına da değininen Ecevit şöyle konuştu: "Hiçbir yabancı kuruluşun kendini devletimizin veya toplum kesimlerimizin yerine koymaya hakkı yoktur. O arada ücret ve gelir politikalarımızı da yabancı kuruluşlar dikte etmeye kalkışmamalıdır"

Petrol fiyatları izlemede

Başbakan Ecevit açıklamasında dünya petrol fiyatlarını yalnızca izlemekle yetindiklerini kaydetti. Ecevit Telekom'un özelleştirilmesi konusunun da Bakanlar Kurulu'nun gündeminde olduğuna işaret ederek, önümüzdeki günlerde karar alınacağını kaydetti. Ecevit, bir başka soru üzerine ise kamu bankalarının özelleştirilmesine yönelik Kanun Hükmündeki Kararname'nin ise imzada olduğunu bildirdi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Borsa dibe vurdu
İnce ayar tartışmalarıyla tedirgin olan borsa Başbakan Ecevit'in açıklamasından iyice panikledi ve günü yüzde 5 düşüşle kapattı.
'IMF işlerimize karışmasın'
ANTALYA- Türk-iş Genel Başkanı Bayram Meral, 2. Ekonomi Zirvesi"nde dün yaptığı konuşmada IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli'yi de eleştirerek "Cottarelli, Türkiye'yi bizden daha mı çok seviyor?" diye sordu. "Onların yaptığı iş bizden borçlarını almak" diyen Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, sözlerini şöyle sürdürdü: "Onlar Türkiye'nin içişlerine karışmamalı. Kendi ülke çıkarlarımızı ön planda tutalım. Avrupalı bizden yasa yapmamızı istiyor. Yasaları biz yapalım. Bütün kamu kuruluşlarını satsanız, özelleştirseniz bile dış borçları ödeyemezsiniz. Özelleştirme bütün dünyada nasıl oluyorsa, işçi-işveren oturup tüm sorunları tartışıp ona göre yapılmalı" dedi.
Öğrenciler IMF'yi protesto etti
IMF, Ankara ve Adana'da çeşitli gösterilerle protesto edildi. Ankara'daki üniversitelerdan bir grup öğrenci, IMF ve uygulanan politikaları protesto etti. Sakarya Caddesi'nden Yüksel Caddesi'ne kadar yürüyen öğrenciler İnsan Hakları Anıtı önünde IMF'yi ve Türkiye'de uygulanan politikaları eleştiren konuşmalar yaptılar. Adana'da İHD üyesi yaklaşık 30 kişi, IMF'yı protesto etti. Ankara'da 30, Adana'da ise 11 kişi gözaltına alındı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...