YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Kesintisiz'in mazereti var

Kesintisiz eğitim için ayrılan kaynak, terkedilmiş köy okullarının telafisine bile yetmezken, Bakan Bostancıoğlu, kesintisiz fiyaskosunu "Paralar bize gelmedi" diyerek açıklamaya çalıştı.

Eğitim-öğretim yılının açılışında kesintisiz eğitim reformu ile ilgili eleştirileri cevaplandırmaya çalışan Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, başarısızlığa gerekçe olarak toplanan paraların bakanlığa ulaşmamasını gösterdi.

Bostancıoğlu, yeni eğitim-öğretim yılının başlaması dolayısıyla Sakarya'da düzenlenen törenlere katıldı. Törenin ardından İstanbul Kuyumcular ve Gümüşçüler Odası tarafından prefabrik olarak yaptırılan ilköğretim okulu ile lisenin açılışına katılan Bostancıoğlu, yaptığı konuşmada, 28 Şubat hükümetlerinin eğitim alanındaki icraatına yönelik eleştirileri cevaplandırmaya çalıştı. 8 yıllık temel eğitimin amacına ulaştığını ve başarıyla yürütüldüğünü savunan Bostancıoğlu, 8 yıllık eğitim için toplanan kaynaklarla sadece derslik ve okul yaptırıldığından söz edilmesinin yanlış olduğunu ileri sürdü.

Özrü kabahatinden büyük

Bostancıoğlu, kesintisiz reformunun başarısızlığına gerekçe olarak, toplanan paraların Milli Eğitim Bakanlığı'na ulaşmamasını gösterdi. Bostancıoğlu "8 yıllık zorunlu eğitim hedefine ulaştı mı, ulaşmadı mı değerlendirmesini yaparken, hedeflenen gelirlerin ne kadarının bakanlığa geldiğini, ne kadarının gelmediğini ve bunlarla nelerin yapıldığını gözönüne almak gerekir. 8 yıllık zorunlu eğitim ile ilgili yasa hazırlandığı sırada hedeflenen para miktarı 1 katrilyon 89 trilyon liraydı. Bu rakam, 1997 değerlerine göre hedeflenmişti.

Bugün geldiğimiz noktada, hedefe ulaşabilmemiz için bugünkü değerlerle 2 katrilyon harcanması gerekiyordu. Oysa ki bu miktarın ancak yüzde 34'ü Milli Eğitim Bakanlığı'nın emrine girmiş ve kullanılmıştır. Bugüne kadar 2 katrilyon lira harcamamız gerekirken, bu miktar 750 trilyon 363 milyardır" diye konuştu.

116 trilyon taşımalıya gitti

Bostancıoğlu, bakanlığa gelen paranın 116 trilyon liralık kısmının 10 binin üstündeki köy okulunun kapanmasına yol açan taşımalı eğitime harcandığını kaydetti. Bostancıoğlu, katkı paylarından toplanan 750 trilyon 363 milyar liranın, 29 trilyon 369 milyar lirasının kamulaştırma için, 352 trilyon 908 milyar lirasının okulların onarımı ve ek derslikleri, 154 trilyon 500 milyar lirasının yeni ilköğretim okulları, 84 trilyon 642 milyar lirasının donanım, 11 trilyon 475 milyar lirasının yoksul öğrencilerin ders kitapları ihtiyacının karşılanması, 116 trilyon 851 milyar lirasının taşımalı eğitim için kullanıldığını açıkladı.

Büyük şehirlerde göçler nedeniyle sınıf mevcutlarının düşürülemediğini savunan Bostancıoğlu "Milletin her kuruşu, gelen tüm kaynaklar, çocuklara eğitim olarak dönmüştür" dedi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...