YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


'Hizbullah'ın ünlü sorgucusu Tunç'tur'

Diyarbakır'da görülen Hizbullah davasında Edip Gümüş, kendisinin Hizbullah'ın arşiv sorumlusu olduğunu savunurken Abdülaziz Tunç'un örgütün ünlü sorgucusu olduğunu söyledi.

Diyarbakır DGM'deki terör örgütü Hizbullah ana davasına devam edildi. Diyarbakır 3 No.'lu DGM'de dün görülen davada tutuklu 15 sanık da hazır bulundu. Duruşmada hakim, örgütün üst düzey sorumlusu sanık Edip Gümüş'e iddianameye karşı bir diyeceği olup olmadığını sordu.

Diyarbakır'da 1991 yılında Hüseyin Velioğlu ile tanıştığını ve Velioğlu ile kendi evinde sohbetler yaptığını belirten Gümüş, Velioğlu'nun kendisine cemaatleşme teklifinde bulunduğunu ve daha sonra onun belirlediği şahıslarla sohbetlere katıldığını kaydetti.

Gümüş, Diyarbakır'da polisin operasyonları yoğunlaştırması sonucu 1994'te sonra sohbetlerin seyrekleşmeye başladığını, 1997'de Mardin'de Abdulaziz Tunç ile arşivleme çalışmalarına katıldığını ifade ederek, bu sıralarda bazı şahıslarla sohbetlere katıldığını belirtti.

1999'da düzenlenen operasyondan sonra Mardin'den ayrıldığını ve yakalanmadan 2 ay önce İstanbul'a gittiğini söyleyen Gümüş, Beykoz operasyonundan bir hafta önce oradaki örgüt evine gittiğini bildirdi. Gümüş, şöyle devam etti:

"Beykoz'daki örgüt evinde Velioğlu bana; 'Cemal buraya gelecek ve sana bilgisayar konusunda eğitim verecek' dedi. Operasyonun yapıldığı gün ise öğle arası yatmaya gitmiştim. Silah sesleriyle uyandım.

Odamdan çıktığımda ilk olarak Velioğlu'nu yerde buldum. Cemal Tutar, benim (yukarı çıkmamı) istedi; ben de çıktım. Daha sonra, bana getirdiği çantalardaki disketleri imha etmemi istedi. Ben de disketleri imha etmeye çalıştım, daha sonra teslim oldum. İstanbul'da 6 gün gözaltında kaldım. Devamlı olarak işkence gördüm. Bunları teferruatıyla anlatmaya gerek yok."

En küçük talimat bile Velioğlu'ndan

Hakimin; "İddianamede belirtildiğine göre, örgüt militanlarına 29 eylem talimatı vermişsin... Bu konuda ne diyorsun?" sorusu üzerine sanık Gümüş, karar verme yetkisinin sadece Velioğlu'nda olduğunu, kendisinin, askeri eylemlere katılmadığını ve talimat vermediğini belirtti. Gümüş, bir süre önce öldürüldüğü açıklanan Hizbullah'ın Menzil Grubu lideri Fidan Güngör ile 1982 yılından önce hiç karşılaşmadığını da söyledi.

Davanın öğleden sonraki bölümünde söz alan Gümüş, Hizbullah'ın ilk itirafçısı olan Abdülaziz Tunç'u tanıdığını ve birlikte örgütsel çalışmalar yaptıklarını belirterek "Tunç, örgütün meşhur sorgucusudur. Velioğlu'dan aldığı talimatlarla sorgulamaları gerçekleştirirdi. Bu sorgulamalarda kimin öldüğü, kimin yaşadığı hakkında bilgim yok. Tunç ile ailece tanışıyoruz" dedi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...