YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Eski haberleri ısıtıyorlar

Tayyip Erdoğan, Sabah Gazetesi'nin manşetten verdiği, Vural Savaş'ı tehdit ettiğine ilişkin haberin çok eski olduğunu belirterek, "gündemi neden kaydırmak istiyorlar anlamadım" dedi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sabah Gazetesi'nde çıkan haberin, eski bir haber olduğunu, çıkmasına şaşırdığını söyledi.

Sabah Gazetesi'nin manşet haberiyle ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ı hedef gösterdiği gerekçesiyle 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldığı yönünde haber çıkmasına anlam veremediğini söyledi.

İki yıllık haber

Haberi gördüğü zaman çok şaşırdığını dile getiren Erdoğan, "Nasıl bir torbadır ki, bu torbanın içinden böyle bir haber çıkarılabiliyor. Çünkü Tuzla'daki Kafkalespor Kompleksi'nin temel atma merasiminde yaptığımız konuşma sebebiyle Vural Savaş şikayetçi olarak dilekçe vermişti. Konu iki yıldır defaatle gazetelerde çıkmış olmasına rağmen bugün tekrar manşetten verilmesi beni hayrete düşürdü" diye konuştu. Erdoğan, demokratikleşme ve hukukun üstünlüğünün önemli kurumlar başında bulunan zatlar tarafından konuşulduğu bugünlerde gündemin farklı mecralara kaydırılmasını anlamadığını da söyledi.

Daha dava bile açılmadı

Kartal 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyayı İçişleri Bakanlığı'na gönderdiğini hatırlatan Erdoğan "İçişleri Bakanlığı 18 Mayıs 2000 tarihinde soruşturma izni verdi. Soruşturma izninin tebliğ tarihi olan 3 Temmuz'a göre de Danıştay'a itiraz edildi. Dosya halen Danıştay'da bulunmaktadır, henüz usule uygun açılmış bir dava yoktur."

Dava gerekçesi 'zorlama'

Recep Tayyip Erdoğan'ın, Tuzla'da yaptığı konuşma sırasında, "Vur de vuralım, öl de ölelim" sloganları atan halkı yatıştırmak için söylediği "Sizin isminiz Vural mı da size vurun alın diyeyim. Sizin soyadınız Savaş mı da size savaşın diyeyim" sözlerinin, Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş tarafından "tehdit" olarak algılanması tepki doğurdu. Erdoğan'ın avukatlarından Hayati Yazıcı, konuşma ile ilgili Vural Savaş tarafından yapılan suç duyurusu kapsamında Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığını söyledi. Yazıcı, Erdoğan'ın konuşmayı yaptığı dönemde Büyükşehir Belediye Başkanı olması nedeniyle Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma için İçişleri Bakanlığı'ndan izin alınması ve yargılamanın Yargıtay'da yapılması gerektiğini belirterek dosyayı Yargıtay'a gönderdiğini belirtti. Yazıcı, İçişleri Bakanlığı'nın yargılama izni verdiğini ancak bu karar aleyhine Danıştay'a itiraz edildiğini açıkladı. Yazıcı, "Orada, bu şekilde slogan atan halkı teskin etmeye ve yatıştırmaya çalışıyor. Bunun suça tahrik olarak değerlendirmek yanlış. Davadan birşey çıkmaz" dedi. l Bilal ÇETİN

Gül: Savaş iyi niyetli değil

Erdoğan'ın 2 sene önce yaptığı konuşmanın yeniden gündeme getirilmesi tepkilere neden oldu. FP Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, Erdoğan ile ilgili soruşturmanın yeni olmadığını belirterek, "Konuşmadan 'bir insanı öldürün veya vurun' anlamı çıkartmak iyiniyetten uzak birşeydir. Aradan bu kadar süre zamanın geçmiş olmasına rağmen hiçbir olay olmamış ve bu sözler unutulmuş. Sabah Gazetesi'nin bu olayı yeni bir olay gibi gündeme getirmesini anlamıyorum" dedi. FP'nin hukukçularından Mehmet Ali Şahin ise Erdoğan'ın sözlerinin suça tahrik olarak değerlendirmenin mümkün olmadığını belirterek, "Bu şekilde bir dava açılması halinde bu davanın zorlama bir dava olacağını düşünüyorum" dedi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...