YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

ÇALIŞANIN SESİ

Dursen AYAŞ (BANDIRMA)- 14.04.1959 doğumlu bir bayan olan okuyucumuz, 17.11.1980 tarihinde 9. derecenin 1. kademesinden öğretmen olarak memurluğa başlamış, doğum sonrası 3 ay ücretsiz izin kullanmış, bunun dışında, istifa dilekçesini verdiği 20.10.1998 tarihine kadar aralıksız görev yapmıştır. Kasım 1999'a kadar hiçbir kuruma prim ödemesi yok. Anılan tarihte Bağ-Kur'da isteğe bağlı sigortalı olmuş ve devam ediyor. Bağ-Kur'dan isteğe bağlı sigortaya devam ederek, SSK'ndan çalışarak, Emekli Sandığı'na borçlanarak veya kısa bir süre -1 yıl gibi- memurluğa tekrar girerek, emekli ikramiyesi de almak imkânını da gözönünde bulundurarak, en elverişli şartlarda emekliliğe nasıl ulaşabileceğini sormaktadır.

Öncelikle Emekli Sandığı'na isteğe bağlı sigorta benzeri bir yol ile kesenek ödemek, yani iştirakçiliği devam ettirmek mümkün değildir. Ve Hizmetleri Birleştirme Kanunu'nun 8. maddesi uyarınca, son 3,5 yıllık sürenin Emekli Sandığı'na bağlı memurlukta geçmesi ve fiilî hizmet süresi gibi şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Yani kısa süreli Emekli Sandığı çalışması yeterli olmayacaktır. Bu durum, bütün sosyal güvenlik kurumları (Bağ-Kur, SSK, Emekli Sandığı) için geçerli.

Okuyucumuzun Emekli Sandığı hizmeti, 3 aylık ücretsiz izin süresi düşüldükten sonra, 08.09.1999 tarihi itibariyle 17 yıl 8 ay 3 gündür. Kadın iştirakçiler, 20 fiilî hizmet yılını doldurmak zorundadırlar. Kanun'un geçici 205/b. maddesi uyarınca, emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya 3 yıldan az kalan kadın iştirakçiler, 41 yaşında ve 20 fiilî hizmet yılını doldurarak emekli aylığına hak kazanabilirler. Bayan okuyucumuzun 08.09.1999 tarihi itibariyle 20 fiilî hizmet yılını doldurmaya 2 yıl 2 ay 27 gün kalmıştır. Bağ-Kur'a ödediğini isteğe bağlı sigorta primleri süresi düşüldükten sonra, kalan süreyi memurluğa tekrar girerek tamamlaması ve 41 yaşını doldurması (14.04.2000 tarihinde doldurmuş bulunuyor.) halinde Emekli Sandığı'ndan emekli aylığı almaya hak kazanacaktır. Okuyucumuzun 01.11.1999 tarihinde Bağ-Kur'a isteğe bağlı sigorta primi ödemeye başladığını, ara vermeksizin ödemeye devam ettiğini ve akabinde memurluğa geçerek emekli keseneği ödemeye başladığını varsayarsak, 28.01.2002 tarihinde 20 fiilî hizmet yılını doldurarak emekli aylığını isteyebileceğini söyleyebiliriz. Hizmetleri Birleştirme Kanunu'nun 12., Yönetmeliğin 8. maddesiyle Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli ikramiyesini isteyebileceğini düşünüyorum.

Okuyucumuzun SSK yönünden durumunu şöyle değerlendirebiliriz: 08.09.1999 tarihi itibariyle sigortalılık süresi, 18 yıl 9 ay 21 gün. Geçici 81/A. maddesi uyarınca, yaş şartından etkilenmeksizin, 20 yıldan beri sigortalı olma şartını yerine getirdiği ve en önemlisi en az 3,5 yıl (1260 prim ödeme günü) süresince SSK'na prim ödemesini tamamladığı takdirde yaşlılık aylığına hak kazanacaktır. Okuyucumuzun Bağ-Kur isteğe bağlı sigortasından çıkıp, SSK isteğe bağlı sigortaya veya sigortalı çalışmaya başlaması ve 3,5 yılın (1260) primini Kurum'a ödemesi gerekecektir. (506 s.K.m. 60/A-c; HizBirK.m.8). Bu durumda emekli ikramiyesi hakedişi sözkonusu olmayacaktır.

Okuyucumuzun Bağ-Kur'dan, Geçici 10/a. maddesi uyarınca ve Hizmetleri Birleştirme Kanunu'nun 8. maddesi doğrultusunda yaşlılık aylığını istemesi mümkündür. 41 yaşını doldurduğuna göre, 01.11.1999'dan itibaren 3,5 yılın sigorta primini ödeyerek 01.05.2003 tarihinden sonra, yaşlılık aylığını istemesi mümkün olacaktır. (İsteğe bağlı Bağ-Kur sigortalılığının 1.11.1999 tarihinde başladığı varsayılmıştır.)

Belirtilenler doğrultusunda, en avantajlı emeklilik hakedişinin Emekli Sandığı'nda gerçekleşeceği ve ancak memur iken emekli olması halinde emekli ikramiyesinden yararlanabileceği anlaşılmaktadır.


12 EYLÜL 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

Tahsin Sınav

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...