YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


KİM NE OKUYOR

Vivet Kanetti

Bir suredir Japon yazar Yunişiro Tanizaki'nin "İhtiyar Deli" adlı romanını tiyatrolaştırıyorum. Tuncel Kurtiz sahneye koyacak ve oynayacak. İşin sonuna vardım ve kitabı her gün birkaç saat yüksek sesle okuyorum. İçinden okumaya benzemiyor, yüksek sesle okumak. Ama tiyatrolaşacak bir çeviri için, bu şart... Metni neredeyse ezberledim. Türk yazarlardan, son iki yılımı Ahmet Hasim'le geçirdim. Şiirler, makaleler: hersey... Haşim, İletişim'e bugünlerde teslim edecegim yeni romanımın içinden geçiyor. Bir yazar daha var romanda, ama çok sürprizli bir şekilde, bu nedenle adını vermek istemiyorum... Yenilerden roman ve öyküde Vüsat O. Bener'i, Nihat Genç'i, şiirde Küçük İskender'i zevkle okurum, aklıma estigi an. Edebiyatta hep sevdiklerimi okurum zaten, bir daha, bir daha... Sevmediklerinize sadece birkaç dakika göz atmak yeter de artar. O birkaç dakika da haksızlık yapmadığınıza iyice emin olmak için....Kitaba zaman ayırmak yok bende... Kitaplar alır yutar beni ve o zaman da "zaman"ın ne önemi var? İyi kitaplar zamanı büken sihirbazlardır çünkü. Sadece bilgi ve kültür araçları değil. Yeni yeni, yürürken de okumayı öğrendim. Bir arayış içersinde, her türe açığım. Tür kalıplarını kıran kitaplar dahil. Çok satan romanların çoğunu hiç merak etmem. Yillar sonra, bir göz attığım olur. Nadiren iyi sürprizlerle karşılaşırım. Ama edebiyat dışındaki popüler kimi kitapları merak edip sevebilirim de.

Orhan Pamuk

Dostoyevski'nin kitaplarını yeniden okuyorum çünkü, İletişim Yayınları'nın Dostoyevski dizisini yönetiyorum. 18-20 yaşlarımda okurken görmediğim pek çok şeyi şimdi 30 sene sonraki bu okumada heyecanla görüyorum. Okurlara bu yaz İletişim'in Dostoyeski serisini ve Roza Hakmen'in yaptığı Proust çevirlerini okumalarını tavsiye ederim. Roza Hakmen, bundan önce kimsenin başaramadığı bir şeyi yaptı ve Proust'u hakkıyla Türkçe konuşturdu. Üçüncü olarak bu sene okuduğum en güzel romandan bahsedeyim. Javiar Marias'ın harika romanı, Beyaz Kalp ne yazık ki kötü bir çeviriyle Gendaş'tan çıktı. Kötü çevirisine rağmen kitabın bir harika olduğu anlaşılıyor. Aynı yazarın Sistem Yayınları'ndan çıkan öteki romanı Yarın Savaşa Gittiğimde Beni Hatırla'nın çevirisi daha başarılıydı.

Nazan Bekiroğlu

Nasrullah Pürcevadi'nin Can Esintisi (İslâmda Şiir Metafiziği)'ni yeni bitirdim. Şu an elimde uzun zamandır okumak istediğim Abdülkadir Es-Sufi'nin Muhammedî Yol'u var. Dinlenmek için Halil Cibran'ın Aşk Mektupları'na bakıyorum zaman zaman. Ayrıca Manuella Dunn Mascetti'den çeviri İçimizdeki Tanrıça Kadınlığın Mitolojisi de elimde. Bir de iki gün önce Ferda Mazak'ın Ådile Sultan'ına başladım. Ayrıca Batı Edebiyatı dersinde öğrencilerimle Sefiller'i işledik. Suç, ceza, toplum, adalet, vicdan meseleleri bende yeniden Dostoyevski'nin Suç ve Ceza'sını okuma isteğini doğurdu. Kısmetse önümüzdeki günlerde başlarım. Zaten bu Yaz'ın bir kısmını Dosto. Ve Shakespeare okuyarak geçirmek istiyorum.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...