YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama


Güzel Ölüm yeniden

Usta romancı Mustafa Miyasoğlu, aydın ve münevver çevresini konu edindiği üçlemenin üçüncü kitabı olan "Güzel Ölüm"le yeniden roman okuyucularının karşısında.

Usta romancı Mustafa Miyasoğlu, aydın ve münevver çevresini konu edindiği üçlemenin üçüncü kitabı "Güzel Ölüm"le yeniden okuyucularının karşısında. Roman ilk kez yirmi yıl önce yayımlanmış ve her çevreden olumlu tepkiler almıştı.

Güzel Ölüm, "bize özgü" bir aşk hikayesini eksen alarak, Cumhuriyet döneminin tek savaşı olan Kıbrıs Harekatı'nın İstanbul'dan, özellikle aydın ve münevver çevresinden görünümünü ortaya koyuyor.

Teze konu olmuştu

Her yaştan ve kuşaktan eski ve yeni İstanbullu ile, İstanbul'da ikamet eden yabancıların dünya görüşlerinin, hayata bakışlarının yansıtıldığı romanda, aşk duygusuyla beraber, "bize özgü" diyebileceğimiz hayatın unsurları bütün boyutlarıyla ele alınıyor. Aşkı ve acıyı yaşarken çağımızdaki konumunu düşünen insanımızın geçmiş ve gelecek, iç ve dış dünya çıkmazları yerli bir duyarlıkla anlatılıyor.

"Kaybolmuş Günler", "Dönemeç" ve "Bir Aşk Serüveni"yle çeşitli edebiyat armağanları kazanan Mustafa Miyasoğlu'nun bu romanı, ilk yayımlandığı yıllarda her çevreden okuyucunun ilgisini çekmiş ve bazı üniversite tezlerine konu olmuştu. Konusu kadar kişilerinin ve üslubunun farklılığıyla da dikkat çeken "Güzel Ölüm", roman dili ve anlatımıyla da özgün ve ilginç bir roman.

Her romanında farklı bir dünyayı, o dünyaya özgü bir dil ve üslupla ortaya koyan Mustafa Miyasoğlu, "Güzel Ölüm"de aşk duygusunu işlerken, Anadolu-İstanbul, eski-yeni karşıtlığını, bu karşıtlıktan türeyen kültür ve yaşama biçimi arasında bocalayan insanımızın dramını sergiliyor.

KÜLTÜR SERVİSİ


Kağıda basmak için tıklayın.

KİM NE OKUYOR
Rüzgar esti bir kere Önce 'Adı: Aylin' sonra da Füreya ile Türk okurunun karşısına çıkıp çok satanlar listesinin tepesinden uzun süre inmeyen ve bu iki kitabıyla beğeni kadar eleştiri de alan Ayşe Kulin şimdi de, ilk öykülerini tekrar yayınladı. 1984 yılında ilk basımı yapılan öykülerin bazılarına ekleme yapılarak ikinci kere yayınlanmasında herhalde, rüzgarın arkadan esmesinin de payı var. Güneşe Dön Yüzünü'de Ayşe Kulin, 40'lı yıllardan 80'li yıllara uzanarak, öykü kahramanlarının gözünden Türkiye'nin siyasal ve toplumsal bir panoramasını vermeye çalışıyor. Ayşe Kulin okurlarına duyurulur. Güneşe Dön Yüzünü / Ayşe Kulin / Öykü / Remzi Kitabevi / 109 sayfa
HECE
HECE Dergisi'nin Haziran sayısında Cemal Şakar'ın, Hasan Aycın'la yaptığı uzun soluklu bir söyleşi yer alıyor. Ömer Lekesiz F.K. Barbarosoğlu'nun öykü kitabı "Gün Akşamsızdır"da yer alan öyküleri inceliyor. Kemal Sayar, "An Fotoğrafları" başlıklı yazısında kendisini çok etkileyen yaşamındaki bazı anları öyküsel bir üslupla anlatıyor. Hayrettin Oğuz yazısında, müzik ve sosyal değişimi konu ediyor. Abdurrahim Karadeniz, Namık Kemal'den yola çıkarak bir edebiyatçının yapmaması gereken şeyleri konu ediyor. Necip Tosun'un "Sis", Yunus Develi'nin "Kayıp Bir Öykünün Hatıra Defterinden" ve Zeki Bulduk'un "Eşikten Öte" adlı yazıları bu sayının öyküleri. 0 312 419 69 13


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...