YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Ağca: Sadece aktördüm

DÜN hakim karşısına çıkan Mehmet Ali Ağca, "İpekçi'nin katili değilim. Ben sadece bir aktörüm" diye savunma yaptı. Ağca, "İpekçi'nin sırrı Bekir Çelenk'in ölümüyle kayboldu gitti" dedi.

İSTANBUL- İtalya'dan Türkiye'ye iade edilen Mehmet Ali Ağca, gasp suçundan dolayı 19 yıl aradan sonra ilk kez Türkiye'de hakim karşısına çıktı. Kadıköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada sözlü savunma yapan Ağca, İpekçi cinayeti dahil hakkındaki tüm suçlamalar için "masal" dedi. "Ben Abdi İpekçi'nin katili değilim. Ben sadece bir aktörüm. Bunların hepsi masal" diyen Ağca, "İpekçi'nin sırları Bekir Çelenk'in ölümüyle kayboldu gitti" şeklinde konuştu.

"Mehmet Ali Ağca daha doğrudur"

Ağca, Mahkeme Başkanı Nusret İnce'ye avukat istediğini söyledi. Mahkeme Başkanı İnce, avukat tutmak için baroya yazı yazabileceklerini, isterse Ağca'nın kendisinin avukat tutabileceğini ifade ederek, Ağca'nın taleplerini yerinde, zamanında ve usulüne uygun belirtmesini istedi. Ağca, Mahkeme Başkanı İnce'nin sözlerini bitirmesinin ardından ona teşekkür etti. Mahkeme Başkanı İnce, Ağca'ya dosyasında iki ayrı kimlik kaydı bulunduğunu belirterek, Malatya Merkez'den gelen nüfus kaydında "M. Ali Ağca", Hekimhan'dan gelen kayıtta ise "Mehmet Ali Ağca" olarak göründüğünü, hangisinin doğru olduğunu sordu. Ağca, bunun üzerine "Mehmet Ali Ağca daha doğrudur" dedi. Ne iş yaptığı sorulan Ağca, "öğrenciyim" cevabını verdi. Ancak tutanaklara, "işsiz" olarak geçti.

Başkan İnce, Ağca'ya savunma yapıp yapmayacağını sordu. Savunma yapacağını belirten Ağca, "Bu iddialar, 100 katlı bir gökdelenin birinci katı. Bütünüyle değerlendirip anlamak lazım. Samsun'da katledilen bir vatandaşımız, ölürken benim adımı vermiş. Ben bu nedenle yargılandım. Daha sonra Türk adaleti, İtalya'ya bir yazı göndererek, tahliye edildiğimi bildirdi. İzmir'de bir ülkücü ölmüş, onu da benim öldürdüğüm söyleniyor. Ben o tarihte İstanbul'daydım. Okmeydanı'nda bir vatandaşımız öldürülmüş, otobüs durağına vahşice bir saldırı yapılmış. Bu eylemden de payıma düşeni aldım" şeklinde konuştu.

Bu sırada yabancı dilde bir kelime söyleyen Ağca, kısa bir süre düşündükten sonra, "Bunlar masal, bu masallar yok olup gidecek" dedi. Ağca, hakkındaki gasp suçlamasını kabul etmediğini, bunların anlattığı diğer olaylar gibi suçlamalar olduğunu söyledi. Mahkeme Başkanı'ın, Abdi İpekçi cinayetine ilişkin olarak, "Adli sicil kaydın eski olduğu için sabıkan görünmüyor. Abdi İpekçi cinayetinden dolayı sabıkan vardı senin değil mi?" şeklindeki sorusuna Ağca, başıyla doğrular şekilde yanıt verdi.

'İpekçi'nin katili değilim"

Ağca İpekçi cinayeti ile ilgili olarak "Ben Abdi İpekçi'nin katili değilim. Ben sadece bir aktördüm. O senaryoda katil rolünü oynayan bir aktördüm. Hepsi bu... Onu söylemek istiyorum. İpekçi'nin sırları Bekir Çelenk'in ölümüyle kayboldu gitti. Gasp hikayeleri hepsi masal, soygun hikayeleri hepsi masal. Masumum, kesinlikle masumum. Yemin ediyorum ki masumum" dedi. Gasp olayına ilişkin müşteki Cengiz Aydos'un ifadesi okunarak diyeceği sorulan Ağca, "Reddediyorum, kesinlikle. Fakat benzetme olabilir. Almanya'da da 3 görgü şahidi vardı. Hepsi boştu. Ben Almanya'ya hayatım boyunca ayağımı basmadım" dedi. Davaya ilişkin zabıtlar ve belgeler okunarak, bunlara dair söyleyecekleri sorulan Mehmet Ali Ağca, "Benim zerre kadar suçum olsaydı, iade edilmeye karşı çıkardım. Bunların hepsi masal" şeklinde konuştu.

Mahkeme Başkanı Nusret İnce, Kadıköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sanık hakkında bir başka dava daha olduğunu tutanağa geçirerek, Ağca'ya bu dosyaya ilişkin bilgisi olup olmadığını sordu. "Niçin" şeklinde cevap veren Ağca'ya Başkan İnce, "Bilmiyorum. Senin bilgin var mı?" dedi. Ağca, "Gazetelerden duyduğum şeyler var. İki soygun, bir cinayet dediler" cevabını verdi.

Tutuklandı ve Kartal'a gönderildi

Daha sonra mahkeme, Mehmet Ali Ağca hakkında 22 Ekim 1993 tarihinde verilen gıyabi tutuklama kararını yüzüne karşı okuyarak vicahiye çevirdi. Fruko deposunun gaspı ile ilgili tanıklarının adreslerinin tespiti için yazı yazılmasını kararlaştıran mahkeme duruşmayı erteledi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Sivas davasında 33 idam
2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nde 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylarla ilgili dava karara bağlandı. Mahkeme heyeti, 33 sanık hakkında kalem kırdı!
Baskı savunmaya yöneldi
Hukukçular Derneği , başörtülü öğrencilerin vekaletini alan 16 avukat hakkında, Adalet Bakanlığı'nın soruşturma izni vermesini kınadı.
Taşımalı sınıfta kaldı
Taşımalı eğitim uygulamasının üstünden tam 3 yıl geçti. Yüzyılın en büyük eğitim reformu olarak ilan edilen kesintisiz 8 yıllık temel eğitimde bugün gelinen nokta ise tam bir fiyasko.
Hoşgörü Festivali nezarete düştü
Boğaziçi Festivali, Osmanlı'nın kültür mirasının buluşturulduğu bir müzikal gösteriyle açıldı. Ancak konserin bitiminde Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanı Şenol Demiröz ve CRR Genel Sanat Yönetmeni Arda Aydoğan'ın gözaltına alınması geceye gölge düşürdü.
'Özel' sergiye 'özel' alan
İSTANBUL- Her fırsatta "milenyum havalimanı" olarak tanıtılan Atatürk Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminali'nin açılışının üzerinden 6 aydan fazla süre geçmesine rağmen henüz bir postanesi bile yok. Yaklaşık 2 bin metrekarelik alanda duty free mağazaları, ayakkabı lostra salonu, kuaför, 26 adet yiyecek ve içecek birimi ve oyuncak mağazası, dünyaca ünlü markalarının yeraldığı alış veriş merkezlerine kadar hemen her birimin bulunduğu terminalde, sadece postane yok. Geliş ve gidiş katlarının tamamı kartlı telefonlarla donatılmış olmasına rağmen, 30 binin üzerinde çalışanı bulunan ve yaklaşık yılda 15 milyon yolcu kapasitesi olan terminal binasında postane bulunmaması nedeniyle telefon kartının büfeler tarafından fazla fiyatla satıldığına dikkat çekilerek, gecikmede başka unsurların da etkili olduğu öne sürülüyor. Buna göre, postanelerde 2 milyon 70 bin liradan satılan 100'lük kart 2 milyon 250 bin, 1 milyon 300 bin liraya satılan 60'lık kart 1 milyon 500 bin ve 650 bin liraya satılan 30'luk kartlar da 750 bin liraya büfelerde satılıyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...