YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Hamsili iftar sofrası

Aylık net 86 milyon lira asgari ücretle geçinen dar gelirli ailelerin Ramazan ayında gözde yiyecekleri, kilosu 250 bin lira olan sakatatlar ile tavuk sırtı ve 500 bin liradan satılan hamsi olacak.

Lüks lokantalar ve otellerde bir kişinin iftar yemeği 3 milyon liradan başlarken, asgari ücretle geçinme mücadelesi veren 4 kişilik bir aile, mütevazı bir iftar sofrasını 1 milyon liraya hazırlayabiliyor.

Aylık net 86 milyon lira eline geçen asgari ücretli bir kişinin bir kilo bonfile et alabilmesi için aylık ücretinin 13'de birini, bir kilo yağsız kıyma alabilmek için de 25'de birini kasaba ödemesi gerekiyor. Bir kilo bol cevizli, antep fıstıklı ve tereyağlı tatlı alabilmesi için ise 2 tam gün alınteri dökmek zorunda kalıyor.

Lüks lokanta ve otellerde kişi başına 5 milyon ile 20 milyon lira arasında olan iftar yemeğine gitmeyi aldığı ücret nedeniyle hayal bile edemeyen dar gelirli vatandaş, Türk geleneğinde özel bir yeri olan Ramazan sofraları için hergün normal malzemeler kullanarak, çorba, etli sebze yemeği ve tatlıdan oluşan 4 kişilik bir mönüyü hazırlamak için 4 milyon lirayı gözden çıkarması gerekiyor.

Kira, giyecek, yakacak, eğitim, elektrik, su gibi zorunlu masraflar hesaba katılmadığı durumda bile, aldığı ücretle eline günlük en fazla 2 milyon 866 bin lira geçen asgari ücretli bir ailenin normal malzemeler ile iftar sofrası hazırlama şansı bulunmuyor.

Asgari ücretlinin iftar formülü

Çok düşük maliyetlerle iftar sofrası hazırlama formüllerine sahip asgari ücretli bir aile, tavukçulardan kilosu 250 bin liraya satılan tavuk sırtı ile sakatatçılarda kilosu 300 bin liraya alıcı bulan sığır ayağı (hetik) kullanarak çorba hazırlayabiliyor. Patates, ıspanak gibi ucuz sebze yemeklerine et olarak kilosu 250 bin liradan satılan hayvan siniri (sac uzatan) koyan asgari ücretli aile, tatlı olarak da kilosu 1.5 milyon lira olan tulumba veya halka tatlıyı tercih ediyor.

4 kişilik bir ailenin çorbasına 250 bin, etli sebze yemeğine 400 bin lira ayıran asgari ücretli aile reisi, bazı marketlerde 100 bin lira yerine 60 bin liradan satılan ekmek ve 4 adet tulumba tatlısı için de 200 bin lira ile 250 bin lira ödeyerek 1 milyon liraya iftar sofrası kurabiliyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...