YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den
Dizi...

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Silikon Vadisi'ne gidin

Dünya ekonomisindeki büyük dönüşümlere ilişkin kitaplarıyla tanınan Alvin Toffler geçen hafta Kalite Kongresi'nde "Ülkelerin dünyadaki gelişmelere nasıl uyum sağlayabileceğini" anlattı.

Toffler'i Mavera okuyucularına tanıtan Dr. Kemal Kahraman oldu. Kahraman Toffler'le yapılan ve "Prewiews and Premises" adı altında yayınlanan uzun bir konuşmadan "Kapitalizm ve Sosyalizmin Ötesi" bölümünü çevirdi.

Kahraman'ın Mavera dergisinde yayınlanan çevirisi okuyuculardan büyük ilgi gördü. Toffler, Sovyetler Birliğini'nin dağılmasından çok önce "Kapitalizm" ve "Sosyalizm"in geçerliliğini büyük ölçüde yitireceğini söylüyordu.

Sözkonusu kitap "Dünyayı Nasıl Bir Gelecek Bekliyor" adıyla "İz" yayınları arasında çıktı.

Toffler'in tahmin ettiği gibi, on yıl geçmeden "Sosyalizm" çöktü. İnsanı ekonomik, sosyal ve kültürel hayatın odak noktasına yerleştirerek, özgürlüklerin yolunu sonuna kadar açmayan hiçbir yönetimin ayakta kalamayacağı ortaya çıktı.

"İz yayıncılık" ayrıca Toffler'in "Eco-Spasm" isimli küçük bir kitabını da "Ekonominin Çöküşü" adı altında yayınladı. Toffler hayatın içinde bir düşünür. Bütün dünyayı dolaşır, konuşmalar yapar, ülke ve büyük şirket yöneticileriyle görüşür, aydınlarla tartışır. Onun düşüncelerinin tutarlılığı her yanıyla hayatın içinde olmasından kaynaklanıyor.

Toffler, Malezya Devleti'ne de danışmanlık yaptı. Özal'ın Türkiye'yi dünyaya açması gibi, Mahathir'in de Malezya'yı dünyaya açmasında etkili oldu. Malezya, toplum ve ekonomi üzerindeki dayatmaları kaldırarak, büyük bir ekonomik patlama gerçekleştirdi.

Toffler Malezya'nın "Sanayi Toplumu"nun fabrikalı sektörlerinden daha çok "Bilgi Toplumu"nun fabrikasız sektörlerine ağırlık vermesinde etkili oldu. Kuala Lumpur'da "Silikon Vadisi" gibi, "Elekronik Sanayi Koridor"u kuruldu. Dünyanın en yüksek binası "Petronas" kuleleri yapıldı.

Mahathir'in demokrasi ve pazar ekonomisinin ilkelerini hiçe sayan savurganlıkları ülkede büyük bir ekonomik ve politik krize yol açtı. Ülke büyük bir kaosa sürüklendi.

Başbakan'ın ilk yaptığı Maliye Bakan'ı Enver İbrahim'i yolsuzlukla suçlayarak, tutuklamak oldu. Ardından da uluslararası kurum ve kuruluşlarla birlikte globalleşme, krizin tek sorumlusu ilan edildi.

Toffler Türkiye'deki girişimcilere de "Silikon Vadisi'ne gidin, bilgi teknolojisinin merkezinden ülkenize üretim ve yönetim konusunda yenilik transfer edin" diyor.

"Silikon Vadisi" dünyadaki üretim ve yönetim gücünün simgesi oldu. Vadi'deki başarının sırrını keşfetmeden "Yeni Ekonomi" ve "Yeni Yönetim"e ayak uydurmak mümkün değildir.


28 KASIM 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

Nazif Gürdoğan

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...