YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Tiyatrocuya ikinci iş YASAK

Kültür Bakanı Talay, devlet tiyatrosu sanatçılarının başka işlerde çalışmalarına izin verilmeyeceğini açıkladı. Ancak önemli bir ayrıntıyı da belirterek: İstisnalar hariç! İstisnaların kimler olacağı belli değil. Alınan gerekçesi ise kadroların gereksiz yere işgal edilmesi...

ANKARA- Kültür Bakanı İstemihan Talay, istisnalar dışında Devlet Tiyatroları sanatçılarının dışarıda çalışmalarına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Talay, "bir taraftan devlet tiyatrolarının kadrolarını işgal edip genç elemanların girmesi imkanı ortadan kaldırılırken, bir yandan da özel kesimdeki iş imkanlarının kamu görevlisi tiyatro sanatçıları tarafından doldurulmasının hem haksızlık hem de haksız rekabet" olduğunu söyledi.

Talay, dışarıda iş yapmak ve bundan büyük para kazanmak isteyenlere hayır demediklerini ifade etti. Talay, "O zaman mevcut kadrolarını boşaltarak hem gençlerin bu kadrolara girmelerine fırsat verebilirler hem de kendileri daha özgür, devlet memuriyetinin sıkıcı kurallarının da içinde olmadan sanatlarını yürütme imkanlarını bulurlar" dedi.

Kadro problemi

Talay, Devlet Tiyatroları`nın yeni bir yapılanma aşamasında olduğunu, kurumda verimliliği artırmak ve herkesin öncelikle birincil işlevini ve sorumluluğunu yerine getirmesini beklemenin normal ve gerekli olduğunu söyledi. Devlet Tiyatroları sanatçılarının izin alarak dışarıda işler yaptıklarını hatırlatan Talay, ancak son zamanlarda "hiç izin alma ihtiyacı içinde olmadan dizi filmlerde oynamaktan, sunuculuğa kadar yönelen ve kendi asli görevlerini de çok ön planda tutmayan bir çalışma düzeninin" ortaya çıktığını tespit ettiklerini bildirdi. Talay, dışarıda iş imkanları bulanların hatta bundan çok önemli kazanç elde edenlerin, bir taraftan da devlet tiyatrolarının kıt kadrolarında yer aldığını belirterek, "Bunun sonucunda da biz kadro problemi yaşarken, yeni elemanları almakta zorlanırken bu kadroların bu şekilde doldurulmuş bulunmasında hiç bir yarar görmüyoruz" dedi.

'Devlet Tiyatroları Kanunu katıdır!'

Talay, karara uymayanların durumunun ne olacağına ilişkin soru üzerine, "Devlet Tiyatroları Kanunu`nun son derece de katı kuralları var. Ve bu kuralların uygulanmasını gözetmek de Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nün görevi olacaktır" yanıtını verdi.

Bu kararla ilgili olarak "çok değerli ya da birikimli bazı sanatçıların özel alanda çalışmaları engellenmek isteniyor gibi bir varsayımı doğru bulmadığını vurgulayarak" şöyle devam etti: "Bir taraftan devlet kadrolarını işgal edip bunun sonucunda da o kadrolara genç elemanların girmesi imkanı ortadan kaldırılırken, özel kesimde, tiyatrolarda, radyolarda çıkan iş olanakları da kamu görevlisi tiyatro sanatçıları tarafından doldurulursa bu hem haksızlıktır hem haksız rekabettir. Biz kimsenin önünü tıkamıyoruz, herkesi özgür tercihiyle baş başa bırakmak istiyoruz. Bu devlet tiyatrosu sanatçılarının önünü tıkama değil, tersine gençlerin önünü açma çabası."

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...