YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Para yoksa uydu da yok

Türksat uydularını imal etmek için kurulan Aerospatiale şirketinin yüzde 49'unu devralan Alcatel, Türk Telekom'a, 'Yeni uydu siparişi verilmez ve kaynak aktarılmazsa, Türksat-2A'yı askıya alırız' tehdidinde bulundu.

ANKARA- Türk Telekom ile Fransız Aerospatiale firmasının, Türksat uydularını imal etmek için Monako'da kurdukları Aerospatiale firması ile ilgili skandal büyüyor. Türk Telekom'un, Aerospatiale firmasına usûlsüz olarak toplam 162 milyon 521 bin dolarlık kaynak aktardığının tespit edilmesinden sonra, şirketle ilgili yeni usûlsüzler ortaya çıktı. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu müfettişlerinin, Türk Telekom hesaplarında yaptığı incemelerde, şirketin yüzde 49'luk hissesini Fransız Aerospatiale firmasından devralan Alcatel'in Türk Telekom'a ağır şartlar öne sürdüğü , bu şartların yerine getirilmemesi halinde de Türksat-2A uydusunun yapımını askıya alacağını bildirdiği ortaya çıktı. Fransız Aerospatiale firmasının, uydu imalatı için kurulan Aerospatiale şirketindeki yüzde 49'luk hissesinin tamamını 1998 yılında Alcatel Spase firmasına devrettiği bildirildi. Hisse devrine ilişkin kararın da, Türk Telekom Yönetim Kurulu tarafından 3 Ağustos 1998 tarih ve 17/270 sayılı karar ile onaylandığı kaydedildi.

'Türksat-2A'yı askıya alırız'

Aerospatiale şirketinin yüzde 49'luk hissesini devralan Alcatel Spase firmasının, Mart ve Mayıs 1999'da Türk Telekom'a tehdit içeren iki yazı gönderdiği belirtildi. Alcatel'in bu yazılarında, Türk Telekom'dan halen yapımı devam eden Türksat-2A uydusunun dışında, şirkete yeni bir uydu siparişi daha vermesini istediği bildirildi. Alcatel'in ilgili yazılarında, "Yeni uydu siparişi verilmezse ve uydu şirketine kaynak aktarılmazsa, Türksat-2A uydusunun yapımını askıya alırız" tehdidinde bulunduğu vurgulandı.

Anlaşmaya aykırı

Alcatel'in yine aynı yazılarında, şirket sözleşmesinde, "Yeni nesil Türk uydularının finansmanı şirkette sağlanacak" hükmü yer almasına rağmen, şirketin tüm projelerinin finansmanının Türk Telekom tarafından karşılanmasını istediği kaydedildi. YDK müfettişleri, konuyla ilgili hazırladıkları raporda, "Alcatel'in önerileri Türk Telekom'un menfaatlerine aykırı düşmektedir" denildi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...