YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


'ANAP'a hakim ol' uyarısı

Hükümet ortaklarının, liderler zirvesinde, partisinden yükselen Demirel karşıtı sesler nedeniyle 'samimiyeti' sorgulanan ANAP lideri Yılmaz'dan "arkadaşlarını ikna etmesi"ni isteyeceği belirtiliyor

ANKARA- Başbakan Bülent Ecevit ve Yardımcısı Devlet Bahçeli, partisinden yükselen Demirel karşıtı sesler nedeniyle koalisyon içinde 'samimiyeti' sorgulanmaya başlanan ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'dan "arkadaşlarını ikna etmesini" isteyecek. Ortaklar, alternatif aday çıkarmakta zorlanan "red cephesinin" 5 artı 5 formülünün Meclis'e takılmasıyla çıkacak karmaşayı göze alamayacağını hesaplıyor.

Yılmaz, muhalifleri ikna edecek

Cumhurbaşkanlığı seçimini bir hükümet krizine neden olmadan atlatmak isteyen koalisyon ortakları, bu hafta içinde yapacakları liderler zirvesinde, red cephesini çözmenin ve FP'yi ikna etmenin yollarını arayacak. Ecevit ve Bahçeli, partisinden yükselen muhalif sesler nedeniyle ortaklarına karşı zor durumda kalan Yılmaz'dan "arkadaşlarını ikna etmesini" isterken, "Anayasa değişikliği için her ne kadar grup kararı alınamasa da 'liderin samimiyetinin' aritmetiği etkileyeceğini" hatırlatacaklar.

Yılmaz'dan sonra ikna sırası FP'de

ANAP içindeki muhalifleri Yılmaz'a havale edecek olan ortaklar, iktidar blokunun önergesine 367'nin altında oy çıkması durumunda, referanduma gitmemek için FP'nin nasıl ikna edileceği üzerinde duracaklar. Koalisyon partilerini endişelendiren bir diğer durum, muhalefet tarafından verilen "Halk seçsin" önerisi. 187 milletvekili tarafından imzalanan öneriye 220 veya 240 oy çıkması durumunda Meclis'te dengeler eşitlenmiş olacak ve bu durum FP'yi güçlendirecek. DYP'nin tam desteği garanti gibi görünmesine karşın, ANAP'ın vereceği fire sayısını kestiremeyen ortaklar, FP'ye mahkum olmak endişesini taşıyor. İktidar blokunun önergesi ilk oylamada 367'nin altında kalırsa ortaya çıkacak referandum riski, FP ikna edilerek aşılmaya çalışılacak.

Ve kabinede revizyon

ANAP içinde ortaya çıkan çatlak, kabinede değişiklik yapılmasını da hükümetin gündemine getirdi. Siyasi kulislerde, red cephesinin önde gelenlerinin "bakanlık" vaadi ile elimine edileceği konuşuluyor. Liderler zirvesinde "nöbet değişimi" de gündeme gelecek.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...