YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Hazar'da yeni oyunlar

Hazar'ın statüsü ile ilgili bölge ülkeleriyle yoğun temasta olan Rusya, Türkiye'den geçecek Bakü-Ceyhan ile Trans-Hazar boru hattı üzerinde söz sahibi olmak istiyor

Hazar Denizi'nin statüsü ile ilgili bölge ülkeleri ile yoğun temasta olan Rusya, Türkiye'ye uzanacak Bakü-Ceyhan ile Trans-Hazar doğalgaz hattı üzerinde söz sahibi olmak istiyor. Moskova'nın Hazar'ın statüsü ile ilgili bölge ülkeleri ile yaptığı görüşmeler, bu denizin tabanından ileride geçirilebilecek boru hatlarını ilgilendiriyor. Bu boru hatlarından gündemde olanları, Türkmenistan'dan Hazar'ın tabanına ve ardından Azerbaycan-Gürcistan üzerinden Türkiye'ye uzanacak doğalgaz boru hattı ile Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının Hazar Denizi'nin tabanından karşı kıyıya Kazakistan'a da bağlayacak hatları oluşturuyor.

Rusya ise çevre için tehdit yaratabileceği iddiasıyla bu hatlara karşı çıkıyor. Hazar'ın çevre sorunlarında da kıyıdaş ülkelerin ortak karar almasını sağlayacak bir mekanizmanın kurulmasını hedefleyen Rusya, böyle bir mekanizmanın kurulması halinde, Türkiye'yi ilgilendiren bu enerji hatlarının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği kararında kendisi de söz sahibi olmayı amaçlıyor. Rusya'nın önerilerini İran da destekliyor.

Moskova: Bakü bizi destekliyor

Rusya Devlet Başkanı'nın Hazar bölgesi özel temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Viktor Kalujnıy, Hazar denizinin statüsü ile ilgili Azerbaycan yönetimine öneriler sunduklarını belirterek, "Bakü'nün, bu önerilerin tümünü desteklediği söylenebilir" dedi. Bakü'deki temaslarını tamamlayan Kalujnıy, Azerbaycan'dan destek alan Rus önerilerinden birinin, "Hazar Denizi sorunları ile ilgili olarak, kıyıdaş ülkelerin katılımı ile Bakü'de bir stratejik merkezin kurulması" olduğunu söyledi.

Kalujnıy, bu önerilerinin yanısıra Azerbaycan'a, Hazar Denizi ile ilgili üç anlaşma taslağı sunduklarını da kaydetti. Bu anlaşmalar, "birinci olarak, Hazar Denizi'nin biyolojik kaynaklarının korunması ve kullanılması yönündeki çabaların birleştirilmesi, ikincisi, Hazar'da çevrenin korunması ve üçüncü olarak da bu denizdeki ticari gemiciliğin geliştirilmesi" ile ilgili.

Petrol yataklarının ortak kullanımı

Rusya, Hazar'a kıyısı bulunan Azerbaycan ile Türkmenistan arasında sorun yaratan "Kepez" petrol yatağının, iki ülke arasında ortak kullanılmasını istiyor. Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de temaslarda bulunan, Rusya Devlet Başkanı'nın Hazar bölgesi özel temsilcisi Viktor Kalujnıy, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Natık Aliyev ile yaptığı görüşmede, Hazar havzasında sorun teşkil eden yatakların ortak kullanımının gündeme geldiği kaydedildi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Camp David'de ilk kriz
ABD'nin getirdiği uzlaşma önerilerini beğenmeyen Arafat, Amerikalı görüşmecileri "masadan kalkmakla" tehdit etti, ancak araya giren Clinton tarafından yatıştırıldı.
Moskova'yı panik sardı
Mücahitler topyekün saldırı için son hazırlıklarını tamamlarken, panik içindeki Rusya, Çeçenler'in her an saldırabileceğini açıkladı. Sivil halk çatışma bölgelerini terkediyor.

İran Şahab-3'ü ikinci kez denedi
İran, Şahab-3 füzesini ikinci kez başarıyla denedi. İRNA'nın Savunma Bakanlığı'ndan bilgili bir kaynağa dayanarak verdiği habere göre, deneme dün sabah yapıldı. Denemenin amacının "caydırıcılık ilkesi çerçevesinde ülkenin savunma temellerini güçlendirmek" olduğunu belirten Savunma Bakanlığı kaynağı, denemenin, "savunma sanayinin şu andaki programları çerçevesinde yapıldığını ve hiçbir şekilde hiçbir ülkeyi tehdit edici bir yön taşımadığını" ifade etti. İran'ın 22 Temmuz 1998'de 1300 kilometre menzilli bir balistik füze denediği bildirilmiş, Savunma Bakanı Ali Şamkani ise 3 gün sonra yaptığı açıklamada deneme yaptıklarını kabul etmişti.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...