T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

İNTİHAR SALDIRISI

İsrail'in kıyı kenti Netanya'da meydana gelen intihar saldırısında 4'ü kadın 7 kişi öldü, 60 kişi de yaralandı. İsrail'in F-16'lı missileme saldırısında ise 8 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail'in kıyı kenti Netanya'daki bir alışveriş merkezinin girişinde dün sabah büyük bir patlama meydana geldi. Olayda saldırıyı düzenleyen kişiyle birlikte 4'ü kadın 7 kişi öldü, 60 kişi de yaralandı. İsrail, olayın bir intihar saldırısı olduğunu açıkladı. Görgü tanıkları da bir intihar komandosunun, patlayıcıları kentin dış kesimindeki Hadarim alışveriş merkezinin girişinde infilak ettirdiğini belirtti.

İsrail, Filistin yönetimini intihar saldırısının sorumlusu olmakla suçladı. İsrail Parlamentosu Dış İlişkiler ve Savunma Komisyonu Başkanı Dan Meridor, "Filistin yönetimi, İslami Cihad ve Hamas teröristlerini serbest bıraktığı için bu çeşit suçların sorumluluğunu taşımaktadır" dedi. İsrail Başbakanı Ariel Şaron, saldırıyla ilgili olarak, bakanlarını olağanüstü toplantıya çağırdı.

HAMAS saldırıyı üslendi

Patlamanın sorumluluğunu İslami Direniş Hareketi HAMAS üstlendi. Hamas üyeleri, Ramallah'taki cuma namazından sonra hoparlörlerle, saldırıyı düzenleyen Mahmud Ahmed Nimr'in örgüt üyesi olduğunu duyurdular. Hamas üyeleri, Nimr'in düzenlediği bu saldırının, "örgütün son aylarda düzenleyeceğine söz verdiği on saldırıdan yedincisi olduğunu" belirttiler.

Filistin yönetimi kınadı

Filistin yönetimi, saldırının ardından, "Filistinli ya da İsrailli suçsuz sivillerin öldürülmesini kınadığını" bildirdi. Filistin lideri Yaser Arafat'ın danışmanlarından Tayib Abdürrahim, yaptığı açıklamada, İsrail hükümetini, bölgeyi iki tarafın sivillerini de öldüren şiddet dalgasından çıkarmaya çağırdı. Bu arada Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Javier Solana, şiddet döngüsünü durdurmalarını istedi. Solana intihar saldırısını sert bir dille kınadı. Solana'nın bugün İsrail'e gitmesi bekleniyor.

 
İsrail'e AB ambargosu
ABD, İsrail'i ağır biçimde eleştiren Mitchell raporuna destek verdi. AB'nin gündeminde İsrail'e ekonomik ambargo uygulanması bulunuyor. Kızılhaç İsrail'i savaş suçu işlemekle suçladı.
Dünya sular altında kaldı
Sıcakların artması sonucu eriyen buzlar, dünyanın bir çok bölgesinde sellere neden oldu
Maymun Adam'I yakalatana ödül
Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de onlarca kişiyi ısırıp kaçtığı öne sürülen ve kentte bir paniğe yol açan "maymun adam" ya da "maymun adamların", bir çete olduğu belirtiliyor. Polis yetkilisi Suresh Roy, saldırıları yapanın kesinlikle tek kişi olmadığını, saldırıların aynı zamanda farklı yerlerde olduğunu ve bunu yapanların küçük bir çete olabileceğini söyledi. Hindistan polisi, "maymun adam"ın yakalanmasına yardımcı olacak bilgi verenlere 50 bin rupi (yaklaşık 1 milyar TL) para ödülü koydu. Saldırıyı yapanın hayvan olmadığına inanan polis, ayrıca bu bilmeceyi çözmek için bir de özel ekip kurdu. Hint Rasyonalist Birliği'nden Sanal Edamaruku, "maymun adam" vakasının kitlesel aldatmaca ürünü olduğunu açıkladı. Yerel basına göre, maymun adam paniği nedeniyle, bulundukları yerden kaçmaya çalışırken merdiven ya da çatıdan düşerek şu ana kadar 3 kişi hayatını kaybetti.
19 Mayıs 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED