T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Repertuarda Üstad da var

İstanbul'un değişik mekanlarını tiyatro sahnesi olarak kullanacak olan Şehir Tiyatroları, Mehmet Selimoviç'in "Derviş ve Ölüm" adlı ünlü romanını tiyatroya uyarlayacak. Derviş ve Ölüm daha önce sinemaya da aktarılmıştı. (yanda) Şehir Tiyatroları'nda geçtiğimiz haftalarda bir de görev değişikliği yaşanmış Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği görevinden alınan Şükrü Türen'in yerine Nurullah Tuncer getirilmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 2002-2003 repertuarını açıkladı. Açıklanan repertuarda, Üstad Necip Fazıl Kısakürek'e ait "Bir Adam Yaratmak" ve "Para" adlı oyunlar da bulunuyor. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz aylarda bir polemik yaşanmış ve Türk Tiyatrosu'na önemli oyunlar kazandırdığı halde Necip Fazıl'ın neden hiç- bir oyununun Şehir Tiyatroları'nda sahnelenmediği yönündeki itirazlar basına da yansımıştı.

"Şehir Tiyatroları'nın 88 yıllık geleneğinden gelen, İstanbul halkıyla tiyatro aracılığıyla buluşma tavrını bu sezon geçmiş dönemlerden farklı bir perspektiften bakarak oluşturmayı hedefledik" denilen açıklamada, değişen dünya ve değişe karşısında, Şehir Tiyatroları'nın da çağa uygun, yeni bir yüz ile geniş kitleleri kucaklama sorumluluğu hatırlatıldı.

Bir metropol tiyatrosu olmanın sorumluluğundan bakarak, geçmiş birikimlerinin ışığında, çağdaş bir dünya tiyatrosuna yaraşır biçimde repertuarını oluşturmayı amaçlayan Şehir Tiyatroları, sekiz ana başlık ve tema üzerinden yola çıkarak, oyun seçimini ve buluşma şeklini belirledi.

Repertuarın ilk başlığını, birbirlerine aykırı imişler gibi görünmesine rağmen birbirleriyle uyum içinde olan üç kavram oluşturuyor: "İktidar-Ölüm-Tiyatro". İnsan iktidar peşinde koşar. Ölüm ise kaçınılmaz sondur. İktidarlı olan da ölüme mahkum olduğu gibi iktidar kavramı da belki ölümlüdür. Ya tiyatro? Her sanat gibi evrensel olanın peşisıra gider. Şehir Tiyatroları da evrensel olanın peşine söz de değil, vizyonuyla düşmenin peşinde. Buradan hareketle İstanbul halkını dünyanın değişik yerlerinden gelecek olan rejisörlerle buluştururken, aynı zamanda yüzünü ve kalbini dünyaya açmayı hedefliyor.

Kız Kulesi'nde iyi seyirler

İkinci başlık ise "İstanbul-Mekan-Tiyatro". Bu kullanım İstanbul'un güzelliğinden yola çıkarak değişik mekanların içine ve dışına vurgu yapma düşünden kaynaklanıyor. Çünkü artık tiyatro mekanlarının kendisini bile sorgulanmaya açık. "Tiyatroyu bir çerçeve içine hapsetmek bizim anlayışımız dışında kalan bir durumdur. Seyircimizi de, sanatçımızı da çeşitli mekanların imkanlı alanlarına davet ederek yeni ve bize ait bir tiyatronun bakışını sorgulamaya davet ediyoruz. Çoğu kez onlar bize geldi, şimdi sıra bizde" diyen Şehir Tiyatroları, bir yandan seyircilerini salonlarında ağırlarken, bir yandan da onlara misafirliğe gitmeye hazırlanıyor.

Bir Adam Yaratmak

Çeşitli şairlere ait oyunlar "Şairler-Tiyatro" başlığı altında toplanacak ve bu sayede şairlerin şairlerle, şairlerin yapıtlarıyla ve şairlerin tiyatro ile kucaklaşması mümkün olacak. Bu bölümün ilk konuk şairi "Bir Adam Yaratmak"la Necip Fazıl Kısakürek. 2002-2003 sezonunda ayrıca Düğün-Tiyatro ve Müzikal-Komedi-Tiyatro başlıkları altında da oyunlar sahnelenecek.

Sekiz başlıklı oyunlar

  • İktidar-Ölüm-Tiyatro: Derviş ve Ölüm-M. Selimoviç-V. Milçin, Yalancı-Goldoni- Savelli, Ayak Takımı Arasında-M. Gorki-A. Kalyagin, Cengiz Hanın Sırrı-M. Şahanov-T. İsmailov, III. Richard-Shakespeare-Y. Erten, Kral Ölüşüyor-Ionesco-S.Yılmaz, Becket- Anouilh.

  • İstanbul-Mekan-Tiyatro: Rumeli Hisarı, Kız Kulesi-Troyalı Kadınlar, Yere Batan Sarnıcı-Su İzler, Yedikule-Samatya-Trionfi, Süleymaniye Camii-Süleymaniye'de Sabah, Arabalıvapur-Ölüler Konuşmak İster, Darphane-Para-Necip Fazıl Kısakürek, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü-İstanbul'a Güzelleme, Topkapı Sarayı-Hurrem Sultan-Gayri Resmi Hurrem, Haydarpaşa Garı-Memleketimden İnsan Manzaraları, Şehzadebaşı-Direklerarası-Temaşa

  • Şairler-Tiyatro: Bir Adam Yaratmak: N. Fazıl Kısakürek-Mahmut Gökgöz

  • Düğün Tiyatro: Düğün ya da Davul-H.Zeybek-N. Karadağ

  • Müzikal-Komedi-Tiyatro: Eşeğin Gölgesi-H. Taner, İstanbul Efendisi-M.Celal-E. Gürmen

  • Üzerinde Çalışılan Projeler: Can Ateşinde Kanatlar-T. Nar, Gayri Resmi Hurrem-Ö. Yula, Redife'ye Güzelleme-Firüzan, Aşkımız Aksarayın En Büyük Yangını-G. Dilmen, Temirağa-M. Ulukan, Cumbadan Cumbaya-P. Safa

  • Çocuk Tiyatro: Karagözüm İki Gözüm-T. Özertem, Kral Düşsüz Kalınca-S. Ak, Güneşin oğlu-B. Avunç, Kurşun Askerin Utancı-H. Işık

  • TAL: Farklı Olan ve Farklı Gelişenlerle Tiyatro, Mitolojiden geleneksele-Gelenekselden Günümüze, Uluslar Arası Genç Tiyatro Kurultayı, Uluslar Arası Çocuk Tiyatroları Buluşması, Uluslar Arası Reji Seminerleri, Halk Tiyatrosu-Köy Seyirlikten Commedia Dell'Arteye.

  •  
    Serçe, Açıkhava'da şakıdı
    Türk popunun "Minik Serçe"si Sezen Aksu, açılışını yaptığı Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Konserleri'ne aynı coşkuyla devam ediyor.
    Âşık Veysel adına festival yapılacak
    Âşık Veysel bu yıl adına düzenlenen bir festivalle anılacak. Ünlü halk ozanı Âşık Veysel Şatıroğlu anısına, doğum yeri Şarkışla İlçesi ve Sivrialan Köyü'nde, "Âşık Veysel Kültür ve Sanat Festivali'' düzenlenecek. Sivas Valiliği'nce ilk olarak bu yıl organize edilen ve geleneksel hale getirilerek her yıl 21-23 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek festivalde, halk ozanı Âşık Veysel anılacak. Festivalde, ozanın adını taşıyan resim sergisi, park, anıt, ilköğretim okulu, büst ve çeşme açılışı yapılacak. Âşık Veysel Müzesi ve Mezarı'nın ziyaretinin yapılacağı festivalde, "Âşık Veysel'' konulu sempozyum ve aşıkların programı düzenlenecek. TRT sanatçıları Emel Taşcıoğlu, Hayal Has, Kubilay Dökmetaş ve Nurullah Akçayır ile Sivas Devlet Türk Halk Müziği sanatçılarının vereceği konserle festival sona erecek.
    Hukukun üstünlüğü mü üstünlerin hukuku mu?
    İlk sayısında "Medya" konusunu inceleyen aylık kitap, kültür ve düşünce dergisi Editör bu ay dosya konusunu "Hukuk" olarak belirlemiş ve ülkemiz için geçerli bir soruyu sormuş. Konuyu "Hukukun Üstünlüğü mü? Üstünlerin Hukuku mu?" başlığıyla, inceleyen dergi, insan hakları ihlalleri, düşünce ve ifade özgürlüğü, hukukun siyasallaşması gibi hukuk alanında yaşanan sorunları ve bunların sebeplerini tartışıyor. Ömer Çaha, Mehmet Altan, Hüseyin Köse, Akif Çankırılı, Ejder Okumuş, Mehmet Özay, İsmail Kıllıoğlu, Hüsnü Öndül, Yılmaz Ensaroğlu ve H. Tahsin Fendoğlu gibi önemli kalemlerin çalışmalarına yer veren dergi, Prof. Mustafa Erdoğan'la da bir söyleşi gerçekleştirmiş. Melih Bayram Dede ise geleceğin yayını "Elektronik kitap"ları anlatmış. İrtibat tel: 0 212 528 51 13
    Gönüllere su serpen üç kitap
    Yaşadığımız modern dünyanın maddeyi öne çıkırıp manevi olana uzak havasından bunalan ve sığınacak gölge arayanlar için yayınlanan kitaplar gönüllere su serpiyor. Sır Yayıncılık'tan çıkan ve aşkın aşkın boyutuna vurgu yapan "Aşk Risaleleri" adlı kitap bunlardan biri. Aynı yayınevinden çıkan Yard. Doç. Dr. Saffet Sancaklı'nın değerli çalışması "Sünneti Doğru Anlamak" ise hadislerin anlaşılmasında karşılaşılan problemleri ortaya koyarak anlama yöntemleri sunuyor. Son kitap ise Mustafa Utku'nun Uludağ Yayınları'ndan çıkan kitabı, "Rızık Anahtarı ve Tevekkül" adını taşıyor. Sır Yay: 0 224 223 72 05, Uludağ Yay: 0 224 223 72 05
    18 Haziran 2002
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED