AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
Merkez A.Ş.'de gözaltı sayısı 6'ya yükseldi

İmar Bankası soruşturmasında Mali Şube Polisi'nin görevini yapmasına engel oldukları ileri sürülen Merkez Yatırım A.Ş çalışanlarından gözaltına alınanların sayısı artıyor. Daha önce gözaltına alınan Nurşen Boz, Salih Bora, Göksel Aydoğan'ın ardından dün de sistem operatörleri Nejat Lima Abdullah Kaya ve Saniye Işık, Mali Şube tarafından gözaltına alındı. Mali Şube yetkilileri, en kısa zamanda şifrelerin kırılarak olayın aydınlatılacağını ifade ettiler. Öte yandan Şişli 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Cem Uzan ile Hakan Uzan'ın da aralarında bulunduğu toplam 119 kişi ve şirketin mal hak ve alacakları üzerindeki tasarruf yetkilerine ilişkin tedbir kararı aldı.

Tekel'e 6 dev şirket talip olacak

İngiliz Financial Times gazetesinda yeralan habere göre Tekel'in sigara bölümüne, 6 uluslararası tütün devinin talip olduğu belirtildi. Haberde Tekel için verilecek teklifin, 4 milyar dolara kadar çıkabileceği tahminleri de yer alıyor. Habere göre, British American Tobacco ve Philip Morris'in yanı sıra Japan Tobacco, Imperial Tobacco, Altadis, Korean Tobacco ve Ginseng firmaları da Tekel'in sigara bölümüne teklif vermeye hazırlanıyor.

ABD'de deflasyon korkusu dağıldı

ABD'de, Tüketici Fiyatları Endeksi cinsinden fiyatlar, Temmuz ayında yüzde 0.2 oranında artış gösterdi. Dün açıklanan verilere göre, Haziran ayında durgunluk işareti veren tüketim, Temmuz ayında canlanma gösterdi. Fiyat artışlarındaki durgunluk, ekonominin deflasyona girebileceği kaygılarını ortaya çıkarmıştı.

Hastanelerin ortak kullanımında sorun yok

Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, sağlık kurumlarının ortak kullanımı hizmetin, sorunsuz bir şekilde sürdürüldüğünü bildirdi. Başesgioğlu, İzmir Valiliği'nde düzenlenen "İsmet Yorgancılar SSK Dispanseri" yaptırılmasıyla ilgili protokol töreninde, SSK ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurumların 1 Temmuz'dan itibaren "ortak hizmet" vermeye başladıklarını hatırlattı. "Kelimenin tam anlamıyla" sorunsuz bir şekilde devam edilen uygulamayı genişleteceklerini belirten Başesgioğlu, diğer kurumlara da aynı hizmeti götürmeyi planladıklarını söyledi. Başesgioğlu, ilaç alımları ile ilgili bir soru üzerine de şunları söyledi: "İlaç alımlarının İhale Yasası'ndan istisna tutulmasını istedik. Ama maalesef ilaç alımı konusu yasa içinde kaldı. İhale yasasının prosedürünün uzun olması nedeniyle ilaç temini konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Dolayısıyla bu konudaki taleplerimiz devam ediyor."

İncir'de aflatoksin riski azaltılacak

Ege Kuru Meyve ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Ünsal, kuru incir ihracatında ilk yükleme tarihinde birlik üyelerinin "aflatoksin riskini" gözönüne alarak karar vereceğini söyledi. Ünsal, basında çıkan ilk yükleme tarihinin gecikeceği ve Yunan menşei kuru incir lehine bir durum yaratılacağı yolundaki haberler üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Aydın Ünsal, "Üyelerimiz ürünün gelişmesine ve aflatoksin riskinin minimum düzeyde kalmasına göre en isabetli kararı verecektir. Ayrıca, küçük miktardaki Yunan inciri de bizim piyasalarımızı etkilemeyecektir. Zaten AB, Birliğin malı saydığı Yunan incirinin satılması yönünde her türlü önlemi almaktadır. Çok da erken piyasaya girildiği takdirde, taze üzümde olduğu gibi vergi bile koyabilecek, veya tarife dışı engel yaratabilecektir."

İki Emek oteli 20 yıllığına kiraya verildi

Emekli Sandığı'na ait İstanbul Büyük Tarabya ve Büyük Ankara Otellerinin işletmeciliği, 20 yıllığına İngiliz Milennium & Copthorne oteller zincirine devrediliyor. Türkiye'de Emekli Sandığı'na ait toplam altı otel, kamu kaynaklarının daha verimli değerlendirilmesi kapsamında sırasıyla uluslararası otel zincirlerinin işletmeciliğine bırakılıyor. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Emekli Sandığı Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Uzun, otellerin işletmesinin 20 yıllığına sözü edilen gruba verildiğini ve devirle birlikte iki otelin verimsiz ve düşük kaliteyle işletilmekten çıkarılıp yeniden Türk turizmine kazandırıldığını söyledi. Millenium & Copthorne Başkan Yardımcısı Franz Zeller de konuşmasında projede varılan noktanın bugüne kadar geçilen aşamaları ve projenin Türkiye'ye getirileri hakkında bilgi verdi.

Elektrik üretim lisansı kurayla verilecek

Elektrik enerjisi üretmek amacıyla aynı bölge ve aynı kaynak için yapılmış ve aynı özelliklere sahip birden fazla lisans başvurusu olması halinde kura yöntemi uygulanacak. Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) bu konudaki usul ve esaslarını içeren bir tebliğ yayımladı. Tebliğe göre, aynı bölge ve aynı kaynak için birden fazla tüzel kişinin başvuru yapması ve bu başvurular kapsamında yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda, birden fazla tüzel kişinin aynı duruma haiz olması halinde, lisans alması uygun bulunacak tüzel kişi, aynı duruma haiz tüzel kişiler arasından noter huzurunda çekilecek kura ile belirlenecek.



16 Ağustos 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED