AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Sevda avucunuzda

Bu hafta altı film birden gösterimde. Çapkın Aşık, her tür filmin bulunduğu mönüde, tercihini komediden yana kullanmak isteyenler için eğlenceli bir yapım. Film, aşkın yanıbaşınızda olduğunu hatırlatıyor.

  • ÖMER ÇAKKAL İSTANBUL
    Türk sinemaseverlerin Vanilla Sky ve Corelli'nin Mandolini ile tanıdığı Penelope Cruz'un başrolünü Vincent Perez'le paylaştığı "Çapkın Aşık", sıcak atmosferi sayesinde izleyici ile hemencecik iletişim kuran türden. İlk sahnelerinde, eski çağlarda "insanların yaptığı en popüler spor" olarak tanıtılan savaşa ilişkin müthiş espirilerin yapıldığı film, aslında hiç bir dönemde hiç bir komik tarafı olmayan savaşa mizah penceresinden bakıyor. Yapımcı ve senaryo hanesinde Luc Besson'un adının da yazılı olduğu filmi Wasaki'yi de yönetmiş olan Gerard Krawczyk perdeye aktarıyor.

    Filmin konusu şöyle: Barbarlığın hakim olduğu eski çağlarda insanların en sevdiği spor olan (!) savaş, 18. yüzyıl'da Fransa adındaki küçük ve şirin ülkede de halen devam etmektedir. Ülkenin çalışkan insanları avcılık ve tarımla uğraşırken, genç ve yakışıklı bir kılıç ustası olan Fanfan (Vıncent Perez) aylak aylak gezerek gününü gün etmektedir. Bölgenin bütün kadınlarını peşinden koşturacak kadar yakışıklı olan bu genç, kendisini zorla evlendirmek isteyen bir ailenin hışmından son anda, orduya katılmak şartıyla kurtulur. Aslında gencin amacı, ona kralın kızı ile evleneceğini, ancak bunun için önce orduya katılması gerektiğini müjdeleyen çingene kız Adeline'nin (Penolope Cruz) nasihatidir. 15. Louis'nin ordusuna katılan genç, daha karargaha doğru ilerlerken müthiş bir kahramanlık göstererek yolda kralın kızını, kötü adamların elinden kurtuarır. Bu olayı, Adeline'nin falına yoran yakışıklı genç, kralın kızının peşine düşer. Ona deli gibi aşık olan çingene kız Adeline'ne de onun peşine..

    Başka dallara uzanırken

    Aşk için kullanılan kalıp cümlelerden biri, 'Yakışıklı genç, uzakta olan dallara uzanırken, yanıbaşında duran gülü ezdiği neden farketmez?' Kalıp bile olsa bu söz, Çapkın Aşık'ın yakışıklı kahramanı Fanfan'ı anlatıyor. İzleyici filmin sonuna kadar heyecanla, gencin gözünün önündeki gülü artık görmesini bekliyor. Bu durum izleyenler açısından oldukça eğlenceli. Filmi izlemeyenler içinse şöyle diyelim: Filmde kız güzel, oğlan yakışıklı. Çapkın Aşık'tan keyif almamanız için görünürde hiç bir neden yok.

    ÇAPKIN AŞIK

    Yapımcı: Luc Besson, Mıchel Feller
    Senaryo: Jean Cosmos, Luc Besson
    Yönetmen: Gerard Krawczyk
    Oyuncular: Vıncent Perez, Penelope Cruz, Dıdıer Bourdon, Mıcheel Muller

  •  
    Gösteri Sanatları kursları başlıyor
    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. bünyesinde hizmet veren Gösteri Sanatları Müdürlüğü, 2003-2004 eğitim-öğretim yılı kurs kayıtları başladı. Tiyatro oyunculuğu, yazarlığı ve yönetmenliği konularında düzenlenecek kurslara, 18 yaşını dolduran herkes kayıt yaptırabilir. Kursta bölümlere göre Diksiyon ve fonetik, drama, ortaoyunu, beden dili ve oyun sanatı, dramaturji eğitimi dersleri veriliyor.
    Çatalhöyük'te kazı çalışmaları bitti
    Çatalhöyük'te Prof. Ian Hodder'in başkanlığında yaklaşık 50 kişilik bir ekiple Temmuz ayında başlayan kazıların bu yılki bölümü sona erdi. Arkeologlar, Çatalhöyük'te 1.5 ay süren kazıda elde ettikleri buluntuları, kazı alanında kurulan 8 laboratuvarda inceliyorlar. Buluntuların kayıtları ve ayrım işlemleri devam ederken, kazıdan çıkan toprakların elenmesiyle ortaya çıkarılan minik parçalar da değerlendiriliyor.
    Bir ayda 350.587 adet korsan kitap ele geçti
    Yayıncıların korsan yayınla mücadelesi hızını artırarak sürüyor. Ankara ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye çapında EDİSAM (Edebiyat ve İlim Eserleri Sahipleri Meslek Birliği) avukatları emniyet güçlerinin de desteğiyle korsan yayın baskınlarını sistematik olarak sürdürüyor. 24 yayınevinin kendi maddi olanaklarıyla yaptıkları baskınlarda 1 Haziran 2002-30 Haziran 2003 tarihleri arasında 350.587 adet korsan kitap yakalandı. 346 baskında yaklaşık 300'den fazla kişi hakkında dava açıldı.
    16 Ağustos 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED