AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y E M E K
HACI SALİH LOKANTASI
Ağız tadında yarım asır

1944 yılında hizmete başlayan Hacı Salih Lokantası 12-19 saatleri arası servis veriyor. Müessese sahibi Abdullah beye "müessesenizi neden bu kadar erken vakitte kapatıyorsunuz?" diye sorduğumda, Beyoğlu'nda günlük yaşamın bozulmaya başlamasıyla birlikte müesseyi erken kapatmaya yöneldiklerini, sonra bu uygulamanın bir alışkanlığa dönüştüğünü söylüyor.


YAZIN KURUFASULYE YENMEZ

Günde ortalama 10 farklı yemek servis eden müessesede et yemeyenler için de bir çeşit de sebze yemeği sunuluyor. Yemekleri Abdullah beyin kendisi yapıyor. Yemeklerinde sızma zeytinyağı, kızartmalarında ise çiçek yağı kullanıyorlar. Yemek çeşitlerinin tümü Türk Mutfağı'ndan...

Yemek öncesi Abdullah beyle sektörle ilgili sohbet ediyoruz. Abdullah bey; "Lokantacılık, bilenin de bilmeyenin de bulaştığı bir sektör oldu. Bu meslekte hangi ürünü ne zaman yapacağın çok önemli. Aslında bunun kuralı da budur. Ama maalesef artık bir çok lokanta bu bilinçte değil. Mesela kurufasülye yazın yenilebilecek bir yemek çeşidi değildir. Yazın çoğunlukla zeytinyağlı yemeklerin tüketilmesi gerekir." diyor

BEĞENDİYİ LAYIKIYLA YAPAN ENDER YERLERDEN BİRİ

Bu esnada sipariş ettiğim ürünler geliyor masama. Hünkarın Kır Pilavı, Beğendi ve Türlü tercih ettiğim çeşitlerdi. Hünkarın Kır Pilavı; pirinç ve patlıcanla yapılan,tadı ve görüntüsü hoş bir pilav çeşidi. Soğuk da yenilebiliyor. Yazın hafif yemek isteyenler için iyi bir tercih. Beğendi ise denenmeye değer lezzetler arasında. Abdullah bey, Beğendi'yi, günümüzde çok az lokantanın yaptığını, ustalarının azaldığını, bunun da kendisine üzüntü verdiğini söyledi. Beğendi'nin yapımının da bir zamanı olduğunu söyleyen Abdullah bey, mutlaka toprak patlıcanı kullanılması gerektiğini ifade ederek düzgün ve kadife gibi patlıcanların çekirdeksiz olanlarının seçilerek kömür közünde pişirilmesi gerektiğini söylüyor. Abdullah bey; "Tavuk göğsü içinde aynı şey geçerli. Tavuk göğsü makine tavuğuyla değil, gerçek köy tavuğuyla yapılmalı" diyerek mesleğin eskiye oranla ne kadar geriye gittigini anlatıyor. Hacı Salih Lokantası her ürünü zamanında ve mevsiminde çıkardığı gibi beğendiyi de zamanında çıkarıyor.

SAKIZLI MUHALLEBİ İÇİN HACI SALİH'E GİDİLİR

Bu lezzetli yemeklerin ardından sıra geldi tatlı faslına. Tercihimi Sakızlı Muhallebi'den yana kullandım. Buram buram damla sakızı kokan muhallebi, insanın damağında hoş bir tat bırakıyor... Sakızlı Muhallebiyi Türk mutfağını tanımayan herhangi birine yedirdiğinizde,Türk Mutfağının muhteşemliğini fevkalade anlayacağına eminim. Hacı Salih'e gidip de Sakızlı Muhallebi yemeden dönerseniz Hacı Salih'e gitmemiş sayılırsınız.
Gittim,gördüm,tattım,memnun kaldım. Tavsiye ederim...

NASIL GİDİLİR

İstiklal Cd No:201/1-2 Beyoğlu/İSTANBUL (Çiçek Pasajı içi) Tel:0212 243 45 28

BEĞENDİKLERİM

• Beğendili Piliç
• Sakızlı Muhallebi
• Dekorasyon sade ve göz yormuyor

ELEŞTİRİLERİM

Yemek çeşitleri sınırlı, çeşidin bol olması gerekir.
İyi bir servis ve güleryüz bekleyenler hayal kırıklığına uğrayabilirler

FİYATLAR

Beğendili Piliç : 9 milyon
Kuzu İncik Haşlama : 13 milyon
Pilav : 3 milyon
Sakızlı Muhallebi : 5 milyon
İçecek : 2 milyon


TÜRK MUTFAĞI

DÜĞÜNDEN CENAZEYE "TAKVİMLİ" SOFRALAR

Türk Mutfağında, gündelik yemeklere nazaran kimi yiyecek ve içecek türlerinin sembolik anlamlar yüklenerek hazırlandığı ve bu yemeklerin daha fazla zaman ve emek isteyen bir çalışmayla üretildikleri bilinmektedir. Belirli zamanlara özgü yemekler "imece" adı verilen yardımlaşmalarla hazırlanır. Nişan, düğün, sünnet, ölüm, dini bayramlar, mevsimlik bayramlar, Ramazan ayı gibi diğer sıradan zamanlara kıyasla farklı anlamların yüklendiği günlerde yemek ve yiyeceklerin de farklılaştığı; sofraların daha özenle ve bol çeşitle hazırlandığı gözlenmektedir. Bu konuda kendine özgü bir yapı gösteren doğum, düğün ve ölüm yemeklerini örnekleyebiliriz:

Doğum yapan kadına ziyarete gelen akraba, komşu ve tanıdıklar çeşitli hediyelerin yanında süt, yoğurt, yumurta, çorba gibi yemek ve yiyecekler de getirirler. "Loğusa evi'nde konuklara loğusa şerbeti, süt, tatlı, bisküvi gibi ikramlarda bulunulur. Loğusa kadına sütünün artacağı inancıyla süt ve sütlü yiyecekler, soğan, bulgur, mercimek, şerbet, tatlı vb yedirilir; nohut, fasulye ve bazı meyveler sakıncalı kabul edilerek yedirilmez, soğuk su içirilmez.

Düğün yemeklerinde et yemeğinin yanında pilav, mevsime bağlı olarak bir sebze yemeği, kuru fasulye veya nohut, hoşaf bulunur. Çorba olarak şehriye ve yoğurt çorbalarının yer aldığı düğün sofralarında; keşkek, pilav ve et yemeği hemen her bölgede yaygındır. Düğün sofralarında tatlı olarak helva, zerde, sütlaç veya baklava bulunur.

Cenaze yemeklerinde pilav ve sebze yemeklerinin yanında diğer yemek çeşitleri de bulunur. Bazı yörelerde mezarın hazırlanmasını sağlayan kişilere verilen yemeğe "kazma takırtısı" denir. Cenaze evine (yörelere göre değişiklik göstermekle beraber) 3 veya 7 günle değişen sürelerle komşu ve tanıdıklar yemek getirir, ölü evinde yemek pişmez. Ölünün evden çıktığı gün un helvasının yapılarak dağıtılması; 3., 7., 40. ve 52. günlerde mevlit okutularak yemek veya diğer yiyecek ikramında bulunulması geleneği devam etmektedir.


SAKIZLI MUHALLEBİ

MALZEMELER

1 litre süt * 1 su bardağı toz şeker * 1 çay kaşığı damla sakızı * _ su bardağı nişasta

YAPILIŞI

Sütü kaynatıp şekeri ilave ediniz. Kaynayınca sakızı ekleyip karıştırınız. Ayrı bir kapta nişastayı su ile inceltip kaynayan süte yavaş yavaş katınız. 5 dakika kadar hafif ateşte pişirip,kaselere boşalttıktan sonra soğutarak servis ediniz.

LEZZETLİ SÖZLER

Yediğini değil, yedireceğini düşün


16 Ağustos 2003
Cumartesi
 
RAMAZAN BİNGÖL


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED