AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
Irak talep listesi yapıyor

Yeniden inşaya dönük projeler için istek listesi hazırlanıyor. Kreditör ülkelere, Irak'ın imarı için potansiyel projeler ve bunların bedellerini içeren katalog Eylül sonunda verilecek.

ABD'nin Irak'ta oluşturduğu geçici sivil yönetim, Irak'ın yeniden inşası projeleri istekler ve bunların bedellerinin listesini, Eylül ayı sonunda potansiyel uluslararası kreditörlere sunacak. Irak'da oluşturulan sivil yönetimin ABD'li başı L. Paul Bremer'in verdiği bilgiye göre, İspanya'da 23-24 Ekim'de toplanacak birçok ülkenin temsilcilerinden Irak'ın yeniden inşası için mali katkıları bekleniyor.

Muhtemel kreditör ülkelere, Irak'ın imarı için potansiyel projeler ve bunların bedellerini içeren katalog Eylül sonunda verilecek. Irak'ın yeniden inşasının finansmanına yardımları beklenen kreditör ülkelerin faaliyetlerini eşgüdümlemek üzere kurulan Uluslararası Koordinasyon Konseyi'nin (CIC) başkanı Polonya'nın eski başbakan yardımcısı Marek Belka'nın açıklamasına göre, Irak'ın petrol ihracatından gelecek yıl 12 milyar dolar gelir sağlanması bekleniyor ancak, bu rakamla, istihdam polis, ordu ve bakanlıklar gibi kamu masrafları bile karşılanamayacak.

Halen ABD, İngiltere, Danimarka, İspanya, İtalya, Japonya, Ürdün, Birleşmiş Milletler, Bulgaristan, Polonya, ve Avustralya'nın dahil olduğu CIC'e gelecek aylarda Türkiye, Ukrayna, Kanada ve Hollanda'nın da katılması muhtemel görünüyor.

Türkiye'ye 101 milyon dolarlık izin

Bu arada Dış Ticaret (DT) Müsteşarı Tuncer Kayalar, petrol karşılığı gıda programı çerçevesinde, savaş öncesinde Türkiye'nin Irak'la imzaladığı kontratlardan 101 milyon dolarlık kısmına daha, BM tarafından izin verildiğini açıkladı. Kayalar, yaptığı açıklamada, son kararla savaş öncesinde imzalanan kontratlardan sevkiyatına izin verilenlerin miktarının 533 milyon dolara ulaştığını kaydetti. Kayalar, yıl sonuna kadar bu ülkeye ihracatın 800 milyon doları aşmasını beklediklerini de bildirdi.

Irak'la petrole dayalı ihracat dönemi

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın daveti üzerine Türkiye'ye gelen Irak İşadamları Derneği'nin üyelerinden 30 kişilik bir işadamları heyeti Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar'ı ziyaret etti. Müsteşar Kayalar ziyarette yaptığı açıklamada, Türk firmalarının Irak'taki konumlarını daha ön plana çıkarmak için her türlü çabayı gösterdiklerini söyledi. Kayalar, Irak ile petrol karşılığı Türk mallarının ihracatını öngören sistemin yeniden başlatılması çabalarını da sürdürdüklerini bildirdi. Iraklı heyet, daha sonra Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan'ı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü ayrı ayrı ziyaret etti.

Bakan Gül ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, Irak'ın komşusu olarak bu zor günlerde üzerine düşen görevleri olduğunu belirtti. Gül, "Irak'ın huzura kavuşması için Türkiye olarak neler yapabiliriz, onu düşünüyoruz. Her türlü imkana da sizlerle istişare ederek karar vereceğiz" dedi.



23 Ağustos 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED