AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

H A Y A T
Süt iç[m]iyoruz

Süt tüketiminde Avrupa ülkelerinin çok gerisinde kalan Türkiye'de tüketimin artırılması için bu yıl da okullarda ücretsiz süt dağıtılacak.

Okullarda ücretsiz süt dağıtılmasını hedefleyen ve bu yıl ikincisi düzenlenen Okul Sütü Programı sonucunda hem dar gelirli ailelerin uçocuklarına düzenli süt içme imkanı sağlandı hem de çocuklar arasında süt içme alışkanlığında yüzde 98'lere varan bir artış yakalandı. Bazı özel kuruluşların yanısıra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonunun ortak yürüttüğü "Okul Sütü Programı" kapsamında İstanbul Ankara, İzmir ve Diyarbakır'da toplam 16 bin ilköğretim okulunda bir milyon 100 bin öğrenciye ulaşıldı. Okul Sütü Programı sonrasında Türkiye'de yapılan anket sonuçları, okul öğrencilerinin süt içme alışkanlığı edindiklerini ortaya çıkardı. Ankete göre öğrencilerin, süt içme oranı yüzde 98'lere yükselirken öğrencilerin yüzde 83'ü sütü eskisine göre daha çok sevdiklerini söylediler. Öğrencilerin yüzde 80'i de süt dağıtımına önümüzdeki yıl da devam edilmesini istiyor. 2001- 2002 eğitim öğretim yılında gerçekleştirilen ilk Okul Sütü Programı kapsamında Ankara'da 254 okulda 565 bin, İzmir'de 218 okulda 191 bin 335, Diyarbakır'da 40 okulda 75 bin olmak üzere toplam; 969 okulda 1 milyon öğrenciye süt dağıtıldı.

AVRUPA'NIN GERİSİNDEYİZ

Türkiye, sağlıklı süt tüketimi konusunda Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında oldukça gerilerde yer alıyor. Avrupa ülkelerinde bir kişinin yılda ortalama tükettiği süt miktarı 94 litre iken, Türkiye'de bu rakam 23 litre. Paketlenmiş ve işlenmiş süt tüketimi ise Türkiye'de kişi başına 6 litre gibi düşük bir düzeyde. Türkiye'de tüketilen sütün halen yüzde 70 gibi büyük bir bölümünü "açık süt" oluşturuyor.

BİR MİLYON 100 BİN öğrenciye süt

Okullarda ücretsiz süt dağıtma kampanyası 2002-2003 eğitim öğretim döneminde devam etti ve dört ay süresince Ankara'da 257 okulda 224 bin 800, İstanbul'da 577 okulda 525 bin 998, İzmir'de 190 okulda 175 bin 110 ve Diyarbakır'da 37 okulda 75 bin olmak üzere toplam 1016 okul, 1 milyon 100 bin öğrenci 200 ml.'lik aseptik ambalajda süt içti. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu, "Okul Sütü Programı"na ilk yıl 14 trilyon, ikinci yıl ise 17 trilyon TL bütçe aktardı. Türkiye Süt, Et ve Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği SETBİR Okul Sütü Programı'nda dağıtılmak üzere özel ambalajlı 111 milyon 424 bin 161 adet ambalajlı süt üretimi gerçekleştirdi.

 
Turuncu 'yıldız'a iyi bakın çünkü o Mars
Mars gezegeni, Dünya'ya en yakın geçişini yaklaşık 60 bin yıl aradan sonra 27 Ağustos Çarşamba günü yapacak. Son buzul çağından beri en yakın geçişini yapacak olan Mars ile Dünya arasında ortalama 230 milyon kilometre olan uzaklık 55 milyon 758 bin kilometreye kadar inecek. Mars'ın, Dünya'ya bundan sonraki benzer yakınlaşması 2287 yılında, tüm zamanların en yakın konumu ise 2729 yılında gerçekleşecek. Gökbilimciler ise geçişi "gökyüzü dalgıçları" için kaçırılmaz bir fırsat olduğuna dikkati çekiyorlar. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Amatör Astronomi Topluluğu üyesi Tunç Tezel'den alınan bilgiye göre, son günlerde gökyüzünde, saat 21:00 gibi güneydoğu yönünde ortaya çıkan ve bütün gece boyunca dikkati çekecek kadar parlak görünen, turuncu renkli bir "yıldız" bulunuyor. Bu yıldız, 27-28 Ağustos gecesi Dünya'ya en yakın geçişini yapacak Mars gezegeni. Mars, önümüzdeki günlerde bütün gece gökyüzünde olacak.
Bow-Lingual Amerika'da
Köpek havlamalarının ne anlama geldiğini yazılı olarak gösteren oyuncak Japonya'dan sonra Amerika'da da rafları doldurdu. Tasmaya takılan kablosuz bir mikrofon aracılığıyla, havlamaları kişinin elindeki elektronik oyuncağın göstergesine 80 ayrı türde yazılı olarak çeviren oyuncak, köpeğin neşeli, üzüntülü, saldırgan, acıkmış, alıngan ve öfkeli tavırlarını yansıtabiliyor.
23 Ağustos 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED