AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

G Ü N D E M
'BDDK bu olayı bir an önce çözmeli'

Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, 3 Temmuz'da el konulan İmarbank ile ilgili işlemlerin uzaması halinde, bankacılık sektörünün zarar göreceğini söyledi. Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, İmarbank'taki tespit edilen usulsüzlüklerin, bankacılık sistemini tehdit etmeye başladığını ifade ederek, İmarbank olayının, bankacılık sistemine olan güveni derinden yaraladığını bildirdi. İmarbank'ta ortaya çıkan "çifte hesap" sisteminin, tasarrufçu üzerinde büyük etkisi olduğunu vurgulayan Sayın, "Artık tasarruf sahipleri, acaba benim bankamda da çifte kayıt olur mu endişesi taşır hale geldi. Bu endişe, tüm bankacılık sistemine zarar verir. Bankaları zor durumda bırakır. Bunun ortadan kaldırılması için BDDK'nın işi uzatmaması lazım. BDDK, İmarbank olayını bir an önce çözmesi gerekir" dedi.

Bankaları üzerine para verip satmışlar

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK), TMSF kapsamındaki Bank Ekspres'i Tekfen Grubu'na satarken, içine 141 trilyon liralık vadesiz mevduat koyduğu ortaya çıktı. TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun raporuna göre, TMSF ile Tekfen Holding arasında bankanın devri konusunda yapılan sözleşmede, bankaya mevduat konulmasına ilişkin hüküm de konulduğu belirlendi. Komisyon, bu hüküm doğrultusunda TMSF'nin banka satıldıktan sonra bankaya 141 trilyon liralık vadesiz mevduat koyduğunu belirledi. Ve bu mevduatın, Haziran 2001 tarihinden 28 Şubat 2002 tarihine kadar bankada tutulduğu saptandı.

  • HÜSEYİN ÖZAY/ANKARA

    Telsim faturası ödenen hesaplara tedbir konuldu

    İmar Bankası'ndaki işlemlere ilişkin soruşturma yürüten Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine bazı banka hesaplarına daha tedbir konuldu. Soruşturma kapsamında "İmar Bankası'ndaki çifte kayıt iddialarına" ilişkin olarak BDDK raporunun beklendiği ifade edildi. Ayrıca savcılık tarafından "Merkez Bankası'na bir yazı yazıldığı ve bankadan yurtdışı hesaplara havalelere ilişkin bilgi istendiği" kaydedildi. İhtiyati tedbirin ardından Telsim abonelerine mesaj gönderilerek, ödemelerini Telsim CepShop'lara yapmalarının istendiğinin anlaşıldığı belirtildi. Tahsil edilen paraların yatırılması için açılan yeni hesaplara da savcılığın talebi üzerine mahkemece tedbir konulduğu kaydedildi. Öte yandan, Uzanlar'a ait önemli evraklar ile mudilerin hesaplarına ilişkin bazı belgelerin aslına uygunluğu yönünden incelendiği bildirildi. Bulunan 1'i yeşil 15 pasaportun incelemelerinde sahte olmadıkları anlaşıldı. Uzan ailesinin Pamukova'daki çiftlik evi ile yat ve bazı işyerlerinde bulunan bazı silahların da ruhsatlı oldukları belirtildi.

    Uzanlar ifade verecek iddiası

    İfadelerinin alınmasına karar verilenlerden bazılarının Şişli Adliyesi'ne gelebileceği beklentisi nedeniyle adliye önünde kalabalık bir gazeteci grubu dün sabah saatlerinden itibaren beklemeye başladı. Bu arada Uzanlar'ın da Şişli Adliyesi'ne gelerek topluca ifade vereceği şeklindeki duyumlar hareketliliğe neden oldu.

    Mudilere bono verilecek

    Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bir yandan İmarbank'taki mevduatları belirlemeye çalışırken bir yandan da, hesapların nasıl ödeneceğini araştırıyor. BDDK, büyük kısmı kayıtdışı olan hesapları, nakit ve devlet kağıdı şeklinde ödemeyi planlıyor. Buna göre, yetkisi olmadığı halde yıllarca vatandaşa bono satan Uzanlar'ın, borcu yeni çıkarılacak olan "Uzan Bonoları" ile ödenecek. BDDK'nın, İmarbank'ın hesaplarına ilişkin yaptığı incelemelere göre, İmarbank'ta bilançoda yer alan sigortaya tabi yaklaşık 753.5 trilyon liralık mevduat bulunuyor. Yine aynı incelemelere göre, bunun dışında 3.4 katrilyon liralık da kayıtdışı hesap bulunuyor. Buna göre, BDDK'nın 4.1 katrilyon liranın üzerinde ödeme yapması gerekiyor.



  • 23 Ağustos 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED