AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

G Ü N D E M
Bakan Akdağ: Önce ateşi düşürüyoruz

Yapılan icraatları 'hastanın ateşini düşürmeye çalışmak' olarak değerlendiren Akdağ, SSK'lıarın sevk çilesine ilaç sorununun çözümüyle çare bulunacağını söyledi.

  • ASLIHAN ALTAY KARATAŞ ANKARA
    Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yaptıkları icraatları, "Şimdi hastanın ateşini düşürmeye ya da pansuman etmeye çalışıyoruz" diye tanımladı.

    Bakan Akdağ Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, kamu hastanelerinin ortak kullanıma açılması sonrasında yaşanan sorunları değerlendirdi. Bakanlığın 9 aylık süre zarfında yaptığı çalışmaları bir hastanın tedavi sürecine benzeten Akdağ, "Sağlıkta şu an yaptıklarımız hastanın ateşini düşürücü icraatlardır. Acil kanamayı durdurucu, yarayı pansuman edici çalışmalardır" diye konuştu.

    Artan hasta kapasitesini karşılayabilmek için sağlık ocakları ve hastanelerde yeni poliklinik odaları oluşturulduğunu belirten Akdağ, "İstanbul'da Eylül ayı sonuna kadar 100'e yakın yeni sağlık ocağı ya da birimi açacağız. Böylece 1. basamak hizmetlerini de hızlandırmış olacağız" dedi.

    'İmkanlarımızı sunacağız'

    Bakan Recep Akdağ, yeni sağlık birimlerinin büyük bölümünü kiralama yöntemiyle hizmete açtıklarını kaydederken, bu tercihi "Sağlık alanında elimizde ne kadar imkan varsa en kısa sürede halkımıza sunmaya çalışıyoruz. Sağlık birimi ve ekipmanı kiralamak da bu amaca hizmet ediyor. Ama hükümet olarak kamu yatırımlarını kaldırıyor değiliz. Çünkü mülk edinmeye yönelik bir hizmet için hem bütçe kaynakları yetersiz hem uzun bir süreçte gerçekleşiyor" sözleriyle açıkladı.

    Rize'de bir özel hastanenin kiralanarak devlet hastanesine bağlı kadın ve çocuk hastalıkları servisi olarak hizmete açılmasını örnek gösteren Akdağ, "Bu özel hastane, devlet hastanesinin döner sermayesinden aylık 12 milyar liraya kiralandı. Eğer böyle bir hastane inşa etmeye çalışsaydık trilyonlardan bahsedecektik" dedi. Bakan Akdağ, bu uygulamaları eleştirenlerin Türkiye gerçeklerini bilmediğini ve 50 yıl öncesinin ideolojik kalıplarından çıkamadığını öne sürdü.

    SSK'lılar devlet hastanesine kaydı

    Devlet hastanelerinin ortak kullanıma açıldığı 1 Temmuz'dan bugüne sağlık ocaklarına 2 milyon 747 bin hasta başvurdu. Bu hastalardan yüzde 33.7'si hastanelere sevkedildi. En çok başvuruda bulunanlar ise yüzde 26 oranı ile SSK'lı ve Bağ-Kur'lu hastalar oldu. Hastanelere en çok sevk edilen hasta grubu yüzde 67 oranı ile Yeşil Kart'lılar ve yüzde 51 oranı ile de SSK'lılar arasından çıktı.

    Bu rakamların sevk zincirinin işler hale geldiğinin göstergesi olduğunu belirten Akdağ, devlet hastanelerinin ortak kullanıma açılmasının SSK'lı hastaları rahatlattığını ifade etti. Sağlık ocaklarından hastanelere sevk edilen SSK'lı hasta sayısındaki fazlalığın büyük ölçüde ilaç sorunundan kaynaklandığını belirten Akdağ, "Çalışma Bakanlığı, SSK'lıların da ilaçlarını serbest eczanelerden alabilmesi için çalışıyor. İlaç meselesi sevk sayısının düşürülmesi açısından birinci derecede önemli. Eğer bu mesele çözülürse sevk sayısı da iner" dedi Akdağ, Eylül ayı içerisinde ortak kullanım uygulamasına 8 ilin daha katılması için çalıştıklarını belirterek bu illerden dördünün Bolu, Düzce, Sakarya ve Kocaeli olacağının kesinleştiğini kaydetti.



  • 23 Ağustos 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED