AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

G Ü N D E M
Kopya mağduriyetine geç gelen çözüm

Fen ve Anadolu Liseleri'ne giriş sınavında kullanılan soru kitapçığı sayısının artırılmasına karar verildi. Kopya mağdurlarının itirazlarını dikkate alan MEB, bir sonraki sınavda öğrencilere ÖSS'deki gibi birden fazla soru kitapçığı dağıtacak. Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda kopya çektiği gerekçesiyle puanı eksik hesaplanan birçok öğrenci bakanlığa itiraz dilekçesi verdi. İtiraz edenlerin şikayetlerini değerlendiren Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, sınavda tek soru kitapçığı kullanılmasının bazı öğrencileri mağdur ettiği sonucuna vardı. Genel Müdür Nizami Aktürk, yeni mağduriyetleri önlemek amacıyla önümüzdeki yıl sınavda birden fazla türde soru kitapçığı kullanılacağını açıkladı.

  • ASLIHAN ALTAY KARATAŞ, ANKARA

    Anadolu Liseleri 'açık' kontenjanları açıklandı

    İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Anadolu Liselerinin (A.L.) en yüksek ve en düşük puanları ile açık olan kontenjanları açıkladı. Buna göre Anadolu Liselerindeki açık kontenjanlar şöyle:

    Bahçelievler A. L. 48, Adnan Menderes A. L. 71, Dede Korkut A. L. 62, Yeşilköy 50.Yıl A. L. 56, Bayrampaşa A. L. 21, Beşiktaş Atatürk A. L. 114, Kabataş Erkek Lisesi 98, Sakıp Sabancı A. L. 67, Beyoğlu A. L. 41, Galatasaray Lisesi 30 Cağaloğlu A. L. 66 , İstanbul Lisesi, 46, Vefa Lisesi 73, Vatan A. L. 56, Pertevniyal Lisesi 58, Gaziosmanpaşa A. L. 44, Kadıköy A. L. 111, Kenan Evren A. L. 74, Mustafa Saffet A. L. 52, Kağıthane A. L. 34, Kağıthane A. L. (Alm) 21, Kartal A. L. 34, Burak Bora A. L. 46, Burak Bora A. L. (Fra) 16, Köy Hizmetleri A. L. 51, Fahrettin Kerim Gökay A.L 37, Maltepe A. L. 53, Kadir Has A. L. 54, Nişantaşı A. L. 71, Şişli A. L. 109, Ümraniye A. L. 35, Üsküdar A. L. 49, Çağrıbey A. L. 31, Haydarpaşa A. L. 115, Hüseyin Avni Sözen A.L. 63, Adile Mermerci A. L. 48, Büyükşehir Hüseyin Yıldız A.L 32 , Behiye Dr. Nevhir Işıl A.L 26, Hasan Sabriye Gümüş A.L 21.

    Mumcu, doğum gününde anıldı

    Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, 61. doğum gününde mezarı başında anıldı. Anma törenine, Uğur Mumcu Gazetecilik Vakfı çalışanları ile gazeteciler katıldı. Vakıf adına konuşan Müge Tekin Salgar, Uğur Mumcu'nun ölümünün aradan 11 yıl geçmesine rağmen hem Türkiye'nin hem de dünyanın, faili bilinmeyen cinayetlerin, terörün, savaşın karanlığından kurtulamadığını belirtti. Mumcu'nun gerçekleri okurlarıyla paylaşan yiğit bir gazeteci olduğunu ifade eden Salgar, "Savaşımına güç birliği ile sahip çıktık. Mumcu'yu unutturmayacağız" dedi.

    Irak'ın değişen yüzü

    Irak'ta Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinin ardından meydana gelen değişimler sürüyor. Irak'ın başkenti Bağdat'ta çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ve aralarında öğrenci, öğretmen, ekonomist ve mühendislerin bulunduğu Fırkat Aştar Müzik Grubu'nun verdiği konserler büyük ilgi görüyor. Grubun şefi Macit Abdurrezzak, Saddam Hüseyin rejimi devrilmeden yaklaşık 2 ay önce grup kurmayı planladıklarını ve grubun oluştuğu dönemde Irak'ta savaşın başladığını söyledi. Konserlerinde Arapça ve Kürtçe şarkılar söylediklerini anlatan Abdurrezzak, şöyle dedi: "2 ay sonra İtalya Başbakanı'nın davetlisi olarak bu ülkeye giderek bir konser vereceğiz. Grupta bulunan herkes gönüllü olarak bu işi yapıyor. Maddi durumumuz çok kısıtlı, ama masraflarımızı karşılayan bir kişi ya da kurum olduğu takdirde, Türkiye'de de bir konser vermeyi çok istiyoruz. Amacımız, müzik kültürümüzü bütün dünyaya taşımaktır."

    Batman'da çatışma: 2 er şehit

    Batman'ın Beşiri İlçesi Rızvan Köyü ile Sırtlıca Köyleri kırsalında güvenlik güçleriyle teröristler arasında çıkan çatışmada 7 PKK-KADEK üyesi ölü ele geçti. Çatışmada 2 erin şehit olduğu 1 subay, 1 astsubay ve 1 erin yaralandığı belirtildi. Öte yandan, Başbakan Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Bülent Arınç, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'e birer taziye mesajı gönderdiler.

    Avcılar'da elektrik kesintisi

    Avcılar'da, şebeke çalışmaları nedeniyle, 24 Ağustos Pazar günü, bölgedeki bazı yerlere elektrik verilemeyecek. Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Pazar günü, 08:00-17:00 saatleri arasında Hadımköy, Billur Cam, Cevahir Petrol, Hür Sultan, İntertap, İremsan Kağıt, Koskop Sanayi Sitesi, Tümka, Plasterm, Çakmaklı Tugayı'nda elektrik kesintisi uygulanacak.

    B.Çekmece-Bakırköy otobüs seferleri artıyor

    Büyükçekmece-Bakırköy hattındaki İETT otobüs seferlerinin 15 dakikada bir yapılacağı bildirildi. Büyükçekmece Belediyesi'nden yapılan açıklamada, ilçe halkının yoğun talebi üzerine Belediye Başkanı Hasan Akgün'ün İETT Genel Müdürlüğü ile yaptığı görüşmeler sonucunda, Büyükçekmece-Bakırköy hattındaki otobüs seferlerinin 15 dakikada bir yapılmasına karar verildiği belirtildi. Ayrıca, İETT'nin tek ücretle yolculuk uygulamasının bu hatta da geçerli olacağı kaydedildi.

    Çocuk tutukluya 'dayak atıldı' iddiası

    Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi'nde, 15 yaşındaki E.B.'nin koğuş sorumluluları tarafından dövüldüğü ve eşyalarına el konulduğu iddia edildi. Tutuklu Aileleri Derneği'nde bir basın açıklaması yapan E.B.'nin ailesi, çocuklarının bir ay önce hırsızlık suçlamasıyla tutuklandığını ifade ederek, gittikleri ilk ziyarette çocuklarının yüzünde yara izlerinin bulunduğunu söylediler. Anne Cevahir B., B-6 koğuşunda kaldığını söylediği çocuğunun elbiselerinin ve paralarının da koğuş sorumluları tarafından gasp edildiğini iddia etti. Olayla ilgili olarak Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduğunu kaydeden Cevahir B., bu girişiminden hâlâ bir sonuç elde edemediğini belirtti.

  • İSTİHBARAT SERVİSİ

    Çevikler AIKIDO öğreniyor

    Çevik Kuvvet ekipleri, gasp, kapkaç gibi olaylarda müdahale tarzının daha etkin olması için aikido öğreniyor. Bayrampaşa'daki Çevik Kuvvet Şube Spor Salonu'nda dün konuyla ilgili pilot uygulama yapıldı. İlk etapta oluşturulan 35 kişilik bir özel tim eğitim alacak. Polislerin aikido hocası Fransa'da yaşayan Türk asıllı Nebi Vural. 35 senedir Uzakdoğu sanatıyla ilgilenen Vural, 42 ülkenin de aikido sorumlusu.

  • SEVDA ALKAN

    Gökhan Özen kaza geçirdi

    Şarkıcı Gökhan Özen, Bursa'nın Karacabey İlçesi yakınlarında geçirdiği trafik kazasında hafif yaralandı. Dün vereceği konsere ve bu gece yayınlanacak 'Sayısal Gece' programına katılmak için İstanbul'dan İzmir'e giden Gökhan Özen'in içinde bulunduğu otomobile, plakası alınamayan beyaz renkli bir kamyonet arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle yoldan çıkarak takla atan araçta bulunan Özen ve menajeri hafif yaralandı. Karacabey Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Özen'in sol dizinden yaralandığı öğrenilirken, menajerinin ise parmağının kırıldığı belirtildi. Yaklaşık 1 saat hastanede kalan Özen'in sol bacağı geçici alçıya alındı.

    Öğrenciler kaza yaptı 1 kişi hayatını kaybetti

    Konya'nın Beyşehir İlçesi'nde meydana gelen trafik kazasında, 1 kişi ölürken, 4'ü Ilgın Meslek Yüksekokulu öğrencisi 6 kişi de yaralandı. Murat Göksu yönetimindeki otomobil, Abdi Şahin Keskin'in kullandığı minibüsle çarpıştı. Otomobildeki Hamit Akbaş, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Yaralanan Ebubekir Sıdık Şan, Yakup Durmuş, Hakan Akkanat ve Murat Göksu tedavi altına alındı. Kazayı sıyrıklıklarla atlatan minibüs sürücüsü Abdi Şahin Keskin ve oğlu İsmail Barış Keskin ise ayakta tedavi gördükten sonra taburcu edildi. Keskin'in gözaltına alındığı bildirildi.

    Trafik canavarı 7 kurban daha aldı

    Yurtta meydana gelen trafik kazalarında 7 kişi öldü, 9 kişi yaralandı. Adana'da, bir otomobilin çarptığı Abdullah Bengi, olay yerinde öldü. Kırklareli Lüleburgaz'da takla atan otomobilde Barış Tuğyan kurtarılamadı. Yozgat'ın Akdağmadeni İlçesi'nde, ağaç yüklü römorkun altında kalan Mustafa Köroğlu öldü. Karaman'ın Ayrancı İlçesi'ndeki kazada İbrahim Topuz, Muğla'nın Ortaca İlçesi'ndeki kazada Sait Kaplan, Kayseri'deki trafik kazasında Naime Karakoç ve Gülben Karakoç hayatını kaybetti.

    İkram aracı uçağın kanadına çarptı

    Uçaklara yemek servisi yapan Usaş'a ait ikram aracı park halindeki bir yolcu uçağının kanadına çarptı. Sabah 05.00'de Atatürk Havalimanı apron kısmında bir başka uçağa yemek servisi yaptıktan sonra ani bir dönüş yapan Ahmet Durmuş yönetimindeki ikram aracı, yan tarafta bulunan Free Bird Havayolları'na ait yolcu uçağının sol kanadına çarptı. Kaza sonucu uçağın kanadında 30 santimlik yarık meydana geldi. Free Bird yetkilileri kanadın onarıldığını ancak uçağın tekrar uçabilmesi için çeşitli testlerden geçmesi gerektiğini belirttiler.

  • SIRRI BIYIK

    Maden ocağında göçük: 1 ölü

    Ordu'nun Kabadüz İlçesi'nde bir işçi, kurşun ve çinko maden ocağında meydana gelen göçüğün altında kalarak öldü. İlçenin Akgüney Köyü'nde bulunan Zamantı Madencilik Şirketi'ne ait çinko ve kurşun madeninde önceki gece saat 23.30 sıralarında göçük meydana geldi. Gece vardiyasında çalışan Şerif Özdemir (40) adlı maden işçisi, göçük altında kalarak hayatını kaybetti. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

    Trafiğe 'prova' düzenlemesi

    Ankara'da bazı yollar 30 Ağustos Zafer Bayramı töreni ve tören provaları nedeniyle taşıt trafiğine kapatılacak. Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre Ankara'da belirtilen tarihlerde 08.00-13.30 saatleri arasında taşıt trafiğine kapatılacak yollar şunlar: "Ankara-Konya devlet karayolunun, İnönü Bulvarı Balgat köprü varyantlarından Bahçelievler Çiftlik yol kavşağı istikametine, Bahçelievler Çiftlik yol kavşağından Etbalık (Akköprü-Migros) kavşağı istikametine geliş ve gidiş olarak, Yenimahalle köprüsünden Hipodrom Caddesi Eski Terminal kavşağı ve istasyon kavşağı arasında kalan güzergah, gidiş ve geliş olarak, Kazım Karabekir kavşağı, Ulaştırma (Eski terminal) kavşağı, Celal Bayar Bulvarı Tandoğan köprü varyantları arası, Celal Bayar Bulvarı'ndan Konya yoluna çıkan varyant, Etiler Orduevi ışıklı kavşaktan Konya yoluna çıkış kapalı olacağından, Adana ve Konya istikametinden geliş, İstanbul ve Samsun istikametine gidecek araçlar, Balgat köprülü kavşağından Eskişehir yolu Anadolu Bulvarı'nı takiben İstanbul yoluna seyredecekler."

    Serpil'in tedavisi için 20 milyar borç aranıyor

    Karaman'da Bağ-Kur'dan aldığı emekli maaşıyla evini geçindirmeye çalışan annenin 6 çocuğundan biri olan 15 yaşındaki lösemi hastası Serpil, 20 milyar lira bulunabilirse ameliyat olup okul sıralarına dönebilecek. Karaman'ın Yeşilada Mahallesi'nde 6 çocuğuyla yaşayan anne Ayşe Koçgürbüz, 10 yıl önce kaybettiği eşinden kendisine bağlanan Bağ-Kur emekli aylığıyla hem geçinmeye, hem de çocuklarını okutmaya çalışıyor. Maddi sıkıntı içindeyken 15 yaşındaki kızı Serpil'in lösemi hastalığına yakalanmasıyla yıkıldıklarını anlatan anne Koçgürbüz, doktorların tedavi için Serpil'e ilik nakli yapılması gerektiğini söylediklerini belirtti. Serpil'e ablasının iliği uyuyor ancak ameliyat için 20 milyar lira gerekiyor.

    Baldızının evini yaktı

    Kayseri'de bir kişi, tartıştığı baldızının evini yakmak istedi. Alınan bilgiye göre, Yunusemre Mahallesi Dallı Sokak'ta oturan Elife Demirel, eniştesi İkram Yılmaz ile ailevi bir sebepten dolayı tartıştı. Buradan ayrıldıktan sonra yeniden baldızının evine gelen İkram Yılmaz, evi pencereden benzin dökerek ateşe verdi. Evin kapısı, penceresi ile perdelerinin yanmasına neden olan yangın, itfaiye ekiplerince söndürülürken, İkram Yılmaz (41) çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

    Alkollü gençler Bursa polisini alarma geçirdi

    Bursa şehrin merkezinde polis ekibine bıçakla saldıran, birisi alkollü 3 genç, nefes kesen bir operasyonla yakalandı. Aşırı miktarda alkollü olduğu tespit edilen sabıkalı genç, park halindeki bir minibüsün altına saklanırken bulundu. 3 arkadaş önceki gece İpekçilik Caddesi'nde bir kişiyi darp etmek istediler. Işıklar Polis Merkezi ekipleri, ihbar üzerine olay yerine gittiğinde polis ekibine direnen alkollü Semih D. (23) arkadaşları ile birlikte Setbaşı Meydanı'nda bir polisi hafif şekilde yaraladıktan sonra kaçmaya başladı. İlk olarak Ünlü Cadde, ardından Selçukhatun Mahallesi'ne doğru kaçan şahıslar izlerini kaybettiremediler. Vatandaşların da ihbar desteğiyle, kentin merkezinde eli bıçaklı şahıslarla 8 polis ekibi arasında nefes kesen bir kovalamaca yaşandı. Eli bıçaklı şahıslardan 2'si İpekçilik Caddesi üzerinde polis ekiplerince yakalandı. Sabıkalı olduğu öğrenilen ve aşırı miktarda alkollü Semih D. ise kaçmayı başardı ancak kısa bir süre sonra gelen bir ihbar sayesinde yakalandı.

    'Özürlü kızımı tedavi ettirin'

    Bursa Valiliği'nce düzenlenen halk gününe katılan baba, kendisine zarar vermemesi için zaman zaman zincirle bağladığı 16 yaşındaki zeka özürlü kızının rehabilite edilmesi için yardım istedi. İl Özel İdare Müdürlüğü binasında düzenlenen halk gününe gelen Salim Tutaş (44), eşinden 5 yıl önce boşandığını, o günden beri de zeka özürlü kızı Sibel'le (16) birlikte Yıldırım'da eski bir evde kaldıklarını belirtti. Çöplerden kağıt ve karton toplayarak geçimini sağladığını anlatan Tutaş, "Kızımda aşırı derecede zeka geriliği var. Zaman zaman kendine bile zarar veriyor. Bu nedenle onu evde yalnız bırakamıyorum. 3 sene önce kızımı bir rehabilitasyon merkezine yerleştirebilmek amacıyla Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne başvurdum, ancak bana kızımın yaşı küçük olduğu için alamayacaklarını söylediler" dedi. Tutaş, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne geçen yıl tekrar başvurduğunu ve hala bir cevap alamadığını ifade ederek, kızı Sibel'in rehabilitasyon merkezine yerleştirilmesi için Vali Yardımcısı Özay Peker'den yardım istedi. Peker de işlemlerin hızlanması ve maddi yardımda bulunulması için elinden geleni yapacağını söyleyerek, Tutaş'ı Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne gönderdi.

    ABD heyeti sivillerin nabzını tutuyor

    ABD Kongre ve Senato üyelerinin üst düzey danışmanlarından oluşan heyet, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle İstanbul'da biraraya geldi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türk-Amerikan İş Konseyi ve American-Turkish Council (ATC) işbirliğiyle Türkiye'ye davet edilen 12 kişiden oluşan heyet, 10 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile The Marmara Oteli'nde basına kapalı bir toplantı yaptı. DEİK Türk-Amerikan İş Konseyi Bölge Koordinatörü Başak Kızıldemir, toplantının ardından yaptığı açıklamada, bu tür heyetleri ABD'deki muhatap kuruluş ATC ile işbirliği yaparak 5-6 yıldır Türkiye'ye davet ettiklerini kaydetti.Heyet üyelerinin üst düzey danışmanlardan oluştuğunu belirten Kızıldemir, ''Bu kişilerin doğru bilgilendirilmesi çok önemli. Çünkü bu kişiler patronları olan ABD Kongre ve Senato üyeleri için tüm hazırlıkları, çalışmaları yapan ve fikirlerini oluşturan kişiler'' diye konuştu.

    Susuzluktan bunaldı

    Zonguldak'ta uygulanan su kesintisi nedeniyle, Korkmaz Öztür Hayvanat Bahçesi'ndeki ayılar, havaların sıcak olması ve susuzluktan, bayılma noktasına geldi. Hayvanat Bahçesi'nin Sahibi Arslan Öztür, gazetecilere, kette içmesuyu sağlayan Ulutam Barajı'ndaki su seviyesinin azalmasından dolayı uygulanan kesinti nedeniyle 3 gündür su alamadıkları için hayvanlara da yeterince veremediklerini söyledi. Kış mevsiminin her ortamında rahatlıkla yaşayabilen ayıların sıcağa dayanıklı olmadıklarını belirten Öztür, "Uygulanan kesinti nedeniyle 3 gündür su alamıyoruz. Belediye ve İtfaiye yetkililerinden yalvararak su istedik ama getirmediler. Ayılar susuzluktan çatlamak üzere" diye konuştu.

    Kahraman postacıya 1 milyar ödül

    Edirne'de, içinde 18 milyar lira bulunan çantayı, silahlı saldırganlardan canı pahasına koruyan kahraman PTT memuruna, PTT Genel Müdürlüğü'nden 1 maaş tutarı ikramiye verildi. Edirne PTT Başmüdürlüğü'nde memur olarak görev yapan Mehmet Oluçay, 16 Temmuz Çarşamba gecesi otokuşet trenle yurda gelen gurbetçilerin dövizlerini bozduktan sonra evine gittiği sırada, silahlı 2 kişinin saldırısına uğramıştı.



  • 23 Ağustos 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED