AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Yolcu uçaklarına kalkan

11 Eylül saldırılarında sivil uçakların kullanılması üzerine harekete geçen havacılık ve savunma şirketi EADS, sivil uçakların terörist saldırılara karşı korunma için havayolu şirketlerine füze kalkanı satacak

Son yıllarda artan terörist saldırılar, sivil uçaklara da füze kalkanı sistemi kurulmasını gündeme getirdi. 11 Eylül saldırılarında sivil uçakların kullanılması üzerine harekete geçen Alman havayolu şirketi Lufthansa ve Avrupa'nın ünlü havacılık ve savunma şirketi EADS, sivil uçaklara füze kalkanı satmaya hazırlanıyor. Dünyanın farklı bölgelerinde artış gösteren sivil hedeflere yönelik saldırılar, havayolu şirketlerini yeni arayışlara yöneltti.

Lufthansa anlaşma imzaladı

Bugüne kadar savaş uçaklarında kullanılan füze koruma sistemlerinin, sivil uçaklarda da kullanımı durumunda savunma sanayii için yeni bir pazar oluşacak. Bazı devlet adamlarının kullandığı VIP uçakları, füzesavar sistemleriyle korunuyor. Yolcu uçaklarına anti füze sistemi kurmak üzere, EADS ve Lufthansa 4 Aralık 2003 tarihinde bir işbirliği anlaşması imzaladı.

Öncelik VIP uçaklarında

Lufthansa, uçakların kabin düzenlemesi ile ilgilenirken, EADS füze savunma sistemlerini sağlayacak. Bu savunma sisteminde temel amaç ise son yıllarda değişik terör örgütlerinin elinde yaygın olarak bulunduğu bilinen ve omuzda taşınabilmesi itibariyle kullanımı kolay olan, portatif füze saldırılarına karşı koruma sağlayabilmek. Pahalı olması sebebiyle sistemin öncelikle VIP uçaklarına kurulması planlanıyor.

FÜZE KALKANI NASIL ÇALIŞACAK?

Lufthansa ve EADS ortaklığında sivil uçaklara kurulacak sistemde, yaklaşan füzeleri tesbit edecek erken uyarı sensörleri bulunuyor. Bu sensörler uçağa yaklaşan olası füzeyi merkezi bilgisayara bildiriyor. Sensörlerin uyarısıyla harekete geçen merkezi bilgisayar, otomatik olarak akıllı önlemlere başvuruyor. Bunlar uçağa yönelen füzenin alıcısını sistemin vericileriyle yanıltmakla başlıyor. Bu yöntem işe yaramazsa, füzeyi uçaktan uzaklaştırmak için, sahte hedefler oluşturuluyor. Uçağa yönelen füze, aldatma hedefine yöneltilerek güvenlik sağlanmış oluyor.

  • HABER MERKEZİ ANKARA

    Sivil uçaklara yapılan saldırılar

    25 yıl içerisinde yolcu uçaklarına yönelik olarak yapılan saldırılarda 445 sivil yaşamını yitirdi. İşte sivil uçaklara yapılan saldırıların dökümü:

    3 Eylül 1978- Afrikalı Havayolu şirketi Air Rhodesia'a ait yolcu uçağı Zimbabwe Halk Devrimci Ordusu militanları tarafından füzeyle vuruldu. 38 kişi hayatını kaybetti.

    12 Şubat 1979- Yine Air Rhodesia yolcu uçağı iki füzeyle vuruldu. Bu olayda ise 58 mürettebat hayatını kaybetti.

    4 Eylül 1985- Afgan Havayoları'na ait yolcu uçağı Kandahar Havalimanı'ndan ayrıldıktan sonra, Afgan gerillalar tarafından füzeyle düşürüldü. Uçakta bulunan 52 kişi hayatını kaybetti.

    16 Ağustos 1986- Sudan Havayolları'na ait yolcu uçağı Malakal Havalimanı yakınlarında Sudan Halk Kurtuluş Ordusu savaşçıları tarafından SAM-7 füzesiyle düşürüldü. Uçak içindeki yolcu ve mürettebattan 60 kişi hayatını kaybetti.

    11 Haziran 1987- Afgan Havayolları'na ait Antonov 26 tipi uçak Kandahar'dan Kabil'e giderken füzeyle düşürüldü. 53 kişi hayatını kaybetti.

    22 Eylül 1993- Gürcistan Havayolları'na ait Tupolev 154B tipi yolcu uçağı, Tiflis'den havalandıktan sonra Abhaz savaşçılar tarafından düşürüldü. 106 kişi hayatını kaybetti.

    4 Ekim 2001- Tel Aviv'den Rusya'nın Novosibirsk kentine gitmekte olan Sibir Havayolları'na ait Tupolev 154M tipi uçak, Karadeniz'de düştü. Uçağın Ukrayna ordusunun tatbikat esnasında fırlattığı S-200 füzesinin rotasını kaybetmesi ve uçağa yönelmesiyle düştüğü bildirildi. 78 kişi hayatını kaybetti.

    22 Kasım 2002- Kenya'daki Mombasa Havalimanı'ndan kalkış yaptıktan hemen sonra İsrail yolcu uçağına 2 SA-7 füzesi fırlatıldı. Uçak isabet almaktan kılpayı kurtuldu.

    22 Kasım 2003- Son olarak geçen ay Bağdat Havalimanı'ndan hareket eden Alman kurye şirketi DHL'ye ait bir kargo uçağı, havalandıktan birkaç dakika sonra, Iraklı direnişçiler tarafından karadan karaya atılan SAM-7 füzesiyle vurulmuştu. Sol kanadı alev alan uçak, Bağdat Havaalanı'na acil iniş yapmak zorunda kaldı. Olayda can kaybı yaşanmadı.



  • 20 Aralık 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED