AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

  • 'Örümcek'e kefaletle tahliye kararı verildi
    Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, "Örümcek ağı" davasında, tutuklu sanıklar Erol Maks Kohen ve Ahmet Züberkan Arıkan'ın 150'şer milyar lira kefaletle, Suphi Zengin'in ise kefaletsiz tahliyesine karar verdi. Davanın dünkü duruşmasına, tutuklu sanıklar Kohen, Arıkan ve Zengin ile sanık avukatları katıldı. Sanık Kohen, savunmasında, soruşturmanın başından beri bir komplo ile karşı karşıya bulunduğunu ileri sürdü. Diğer tutuklu sanıklar Arıkan ve Zengin de tahliye talebinde bulundular. Cumhuriyet Savcısı Kadri Söğütlüoğlu da mütalaasında sanıkların tahliye edilmelerini istedi. Söğütlüoğlu, sanıklar Kohen, Arıkan ve Zengin'in yurt dışına çıkışlarına ise yasak konulmasını talep etti. Mahkeme Başkanı İbrahim Kozan, savcının da talebi doğrultusunda, tutuklu sanıklar Kohen ve Arıkan'ın 150'şer milyar lira kefaletle, Zengin'in ise kefaletsiz tahliyelerine karar verildiğini açıkladı. Kozan, sanıkların yurtdışına çıkışlarına ise yasak konulduğunu bildirdi.


  • Öğrenciler de teftişe katılıyor
    Türkiye genelindeki bütün orta dereceli okullar, 2004 yılından itibaren performans değerlendirme esaslarına göre teftiş edilecek. Teftiş sistemini yenileyen MEB, müfettişlerin, okul yöneticileri ve öğretmenleri üzerindeki mutlak hakimiyetine son veriyor. Denetim sonunda okul yönetimine ve öğretmenlere verilen değerlendirme notuna, müdür, öğretmen ve öğrencinin etkisi eş değerde olacak. Değerlendirme puanının yüzde 50'sini müfettiş belirlerken, öğrenci, öğretmen ve müdürün kanaatleri puana yüzde 15'er oranda etki yapacak. Denetim sonunda performansı 0-35 çıkan öğretmenin siciline 'çok yetersiz' , 36-69 çıkanlara 'yetersiz', 60-75 aralığındakilere 'orta', 76-89 aralığındakilere 'iyi', 90-100 aralığındakilere ise 'çok iyi' notu verilecek.


  • 'Hizbullah İHL mezunlarını şehit etmiştir'
    Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesi üzerindeki eleştirileri yanıtlarken, Hizbullah terör örgütü mensuplarının İHL mezunu olduğunu yolundaki eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, bu örgüt mensuplarının İHL mezunu 35 din görevlisini şehit ettiklerini söyledi. Tüzmen, kurumun bütçesinin yüzde 98'inin personel gideri olduğunu hatırlatarak, hükümetin Diyanet'e personel almadığını kaydetti.


  • Amerika akıllı otoyol yapıyor
    ABD'de trafik kazalarını en aza indirmek için 10 yıl içinde akıllı otoyollar açılacak. Akıllı otoyollara ve araçlara yerleştirilecek algılayıcılar, kavşakta veya başka bir yerde araç yaklaştığında, şerit değiştirirken ya da öndeki araç çok yakından takip edildiğinde sürücüleri ışıklı ya da sesli biçimde uyararak trafik kazalarının en aza indirilmesini sağlayacak. Sürücüler uyarıyı, sinyali yayan vericiden 100 metre uzaklıktan alabilecek.


  • 'Beagle-2' Mars'a fırlatıldı
    "Beagle-2" adlı uzay aracı, Mars'a inmek üzere, Avrupa Uzay Ajansı'nın (AUA) uzay aracı "Mars Ekspresi"nden fırlatıldı. İngiliz yapımı uzay aracının, 6 gün sonra Noel sabahı Kızıl Gezegen'e inmesi bekleniyor. "Mars Ekspresi", kızıl gezegene doğru 400 milyon kilometre yol katettiği yolculuğuna, haziran başında başlamıştı. "Mars Ekspresi", yörüngede seyrederken, en az 1 Mars yılı (687 gün) boyunca gezegeni ve atmosferini gözlemleyecek, Beagle-2 de indiği ekvator bölgesinde yaşam izi arayacak.


  • Microsoft'a 1 milyar dolarlık tazminat
    Bilgisayarlarda müzik dinlemek ve film seyretmek için kullanılan Real Player adlı programın üreticisi RealNetworks şirketi, kendi yazılımlarını haksız yere bilgisayar kullanıcılarına empoze ettiği iddiasıyla Microsoft firması aleyhinde tekel karşıtı dava açtı. RealNetworks, açtığı davada, Microsoft'un tekelci tutumu yüzünden büyük çapta gelir kaybına uğradığını iddia ederek, Microsoft'tan 1 milyar dolar tazminat istedi.


  • Yakıt tasarrufu sağlayan bilgisayarlar piyasada
    Alman SIEMENS firması piyasaya yeni sürdüğü yakıt tasarrufu sağlayan bilgisayarın tanıtımını Swissotel'de düzenlenen basın toplantısıyla gerçekleştirdi. Toplantıya SIEMENS Elotec Genel Müdürü Marıo Uhl, Elotec Genel Müdür Yardımcısı Markus Krup, İGDAŞ eski Genel Müdürü Fuat Şengül, ETC Firma sahibi Harun Aslan katıldı. İnanılmaz paralar harcanarak yaptırılan kazan dönüşümlerinin artık son bulacağı bilgisayar teknolojisi ile doğalgaz ve sıvı yakıtta yüzde18-30 tasarruf, elektrik enerjisisinden yüzde 30'luk bir tasarruf sağlanılması planlanıyor. Çevreye zarar veren karbondioksitte de yüzde 60 gibi büyük oranda azalma sağlayacak olan bilgisayar brülör ateşleme sayısında da yüzde 50 azalma sağlayacak."

  • MURAT PALAVAR


  • 730 yıllık kitabe çalındı
    Ankara'daki Selçuklu döneminde kalma Aslanhane Camii'nin orijinal ahşap minber kitabesinin çalındığı ortaya çıktı. 1290 yılında yapılan Aslanhane Camii, minberindeki orjinal ahşap kitabesiyle tanınıyordu. Hırsızların, ceviz ağacından yapılma 730 yıllık minberin tamamını dışarı çıkarma olanağı bulamayınca, kitabenin bulunduğu bölümü profesyonel bir şekilde söktükleri anlaşıldı. Minberin kitabesinin çalınmasına rağmen, bugün de camide herhangi bir güvenlik tedbirinin alınmaması dikkat çekiyor. Cami ibadete açık olduğu için, geriye kalan eserleri cemaat kendi olanaklarıyla korumaya çalışıyor.


  • KARMA AŞI SIKINTISI BİTTİ
    Ana çocuk sağlığı merkezlerinde yaşanan karma aşı sıkıntısı çözüldü. Sağlık Bakanlığı, 7 milyon doz karma aşının yurt genelindeki ana çocuk sağlığı merkezlerine gönderildiğini açıkladı. Aşı sıkıntısına aşıları söz verdiği tarihten yaklaşık 1 ay geç gönderen UNICEF'in neden olduğu belirtildi. Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri'nde aylardır yaşanan karma aşı sorununa, olayın basına yansımasının hemen ertesinde neşter vuruldu. Sağlık Bakanlığı'nın, 2, 3 ve 4 aylık bebeklere mutlaka yapılması gereken karma aşıyı 15 aydır ithal edemediği ortaya çıktı. Bu süre zarfında stoklarında bulunan aşıları kullanan ana çocuk sağlığı merkezleri, ellerindeki aşılar tükenince çaresiz kaldı. Çocuğunu aşılatmaya getiren ailelere "Eczaneden alıp getirirseniz aşı yapabiliriz" denildiği ya da bir iki ay sonra gelmeleri için randevu verildiği öğrenildi.

  • ASLIHAN ALTAY KARATAŞ, ANKARA



  • 20 Aralık 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED