AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
'Komşulara karşı' yabancı güç istedi

Irak'ta ABD'nin kurduğu Geçici Konsey'in Başkanı Çelebi, komşulardan gelecek tehdide karşı yabancı güç istedi. Başka ülkelerden asker desteği bulamayan Amerika, Irak'a 15 bin asker daha gönderiyor.

Irak'ta ABD'nin kurduğu Geçici Hükümet Konseyi'nin Başkanı Ahmet Çelebi, komşu ülkelerin tehditlerine karşı koyabilmek için uluslararası güce ihtiyaç duyduklarını söyledi. El Hayat gazetesine demeç veren Çelebi, ''İşgal kuvveti istemiyoruz. Yabancı kuvvetlere, Irak'ı dışardan gelebilecek tehditlerden korumak için ihtiyacımız olabilir'' dedi. ''Irak'ın çevresinde büyük ve güçlü devletler var, bunların orduları da kalabalık'' diyen Çelebi, ''Irak'ın savunulmasında uluslararası güce bu yüzden gerek olacak'' diye konuştu. Çelebi, ABD'nin Irak'tan çekilmek istediğini de belirterek, ''Bize söyledikleri, 2004'te Irak'tan ayrılacakları yolunda'' dedi.

Destek bulamadı, asker gönderiyor

ABD, diğer ülkelerin asker göndermek konusunda isteksizliği nedeniyle Irak'a 10 bin yedek asker daha gönderme kararı aldı. ABD yönetimi, 10 bin yedek askerin dışında, Ulusal Muhafız Tugayı'ndan 5 bin askere de görev hazır olma çağrısı yaptı. ABD ordusundan yapılan açıklamada her biri 5 bin askerden oluşan Kuzey Carolina'daki 30. Piyade Tugayı ve Arkansas'taki 39. Piyade Tugayı için gelecek iki hafta içinde sevke hazır ol emri verildiği belirtildi. Askerlerin büyük olasılıkla üç aylık eğitimden sonra bir yıllık görev için Irak'a gönderileceği bildiriliyor. Halen Irak'ta 130 bin askeri bulunan ABD yönetimi, Washington eyaletindeki 81'inci Ulusal Muhafız Tugayı'ndan 5 bin askere de göreve hazır olmaları çağrısı yaptı. Bu askerlerin de Irak yolcusu olduğu bildiriliyor.

ABD askeri 4 sivili öldürdü

ABD yönetimi, Irak'ta İngiliz ve Polonya komutası altında görev yapan iki çok uluslu tümene ek olarak üçüncü bir çokuluslu tümen oluşturmak istiyor. Bu amaçla Türkiye ve Pakistan gibi Müslüman ülkelere baskıda bulunan ABD yönetimi beklediği yanıtı henüz alabilmiş değil. Bağdat'ın batısına 50 kilometre uzaklıktaki Felluce'de, 4 Iraklı'nın Amerikan askerlerinin açtığı ateşte öldüğü bildirildi.

Felluce Hastanesi doktorlarından Rafih İsavi, akşam saatlerinde Felluce girişinde Amerikan askerlerinin araçlarına ateş açması sonucu en az 4 Iraklı'nın hayatını kaybettiğini belirtirken, hastanede bulunan AFP muhabiri ise yerel saatle 22.45'te meydana gelen olayda 4'ü ağır 8 Iraklı'nın yaralandığını aktardı. Bu arada, Felluce kentinde belediye başkanlığı bürosunun duvarıyla, bitişiğindeki evin arasına yerleştirilmiş 10 kilogramlık bir bomba bulunduğu bildirildi.

ABD'lilerin bulunduğu otele füze saldırısı

Bağdat'ta Amerikan askerleri ve sivillerin kaldığı er-Raşid Oteli'ne dün sabah erken saatlerde füze saldırısı düzenlendiği, saldırıda can kaybı olmadığı bildirildi. Amerikalı yetkili James Smith, el-Raşid Oteli'ne sabah yerel saatle 06.30'da 3 roket atıldığını belirterek, saldırının hafif hasara yol açtığını kaydetti. El Raşid Oteli'nin bulunduğu bölge trafiğe kapatılırken, görgü tanıkları, füzelerin Salhiye bölgesindeki sokağın ortasından atıldığını, saldırı sonrası roketatarların sokakta bırakıldığını anlattı. Amerikan güçlerinin, Nisan ayında Bağdat'ı ele geçirmesinden bu yana kullandığı El Raşid Oteli, yoğun güvenlik önlemleri altındaki kompleksin içinde yer alıyor.

Bağdat'ta günde 28 sivil ölüyor

Irak'ta yayınlanan bir rapor, savaşın sona ermesinden sonra Bağdat'ta meydana gelen şiddet olaylarında toplam 1519 sivilin hayatını kaybettiğini ortaya koydu. Anglo-Amerikan bir grup akademisyen ve barış eylemcisinin hazırladığı raporda, Bağdat'taki şiddet olayların en büyük kurbanlarının siviller olduğu belirtildi. Grubun elde ettiği veriler, Bağdat'taki en büyük morgun kayıtlarına dayandırılıyor.

Raporda, ölümlerin büyük çoğunluğunun, Iraklılar'ın birbirine uyguladığı şiddet sonucu meydana gelirken, bazılarının da ABD'lilerin ateşi sonucu yaşandığı belirtildi. Grup, Nisan ayı ortalarında günde 10 kişinin öldüğünü, Ağustos ayında ise bu sayının 28'e yükseldiğini vurguladı. Raporda ayrıca, Bağdat'taki şiddet olaylarının sona erdirilmesinin sorumluluğunun ABD'lilere ait olduğu ifade edildi.



28 Eylül 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED