AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
İntifada 3 yaşında

Onbinlerce Filistinli 3. yılını tamamlayan İntifada'yı kutlamak için sokaklara döküldü. Üç yıl içinde bebekler dahil 5 bin kişi hayatını kaybetti. İsrail, taş atan Filistinliler'e devlet terörizmi ve katliamlarla cevap verdi.

Onbinlerce Filistinli dün 3. yılını tamamlayan İntifada'yı kutlamak için gösteriler yaptı. Gösteride kalabalığa hitap eden konuşmacılar, İntifada'nın sürmesi çağrısında bulundu.

Sabra ve Şatilla katliamlarının baş sorumlusu İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un 'pandoranın kutusu'nu açtığı Harem-i Şerif ziyareti, halen sürmekte olan İkinci İntifada'nın başlangıcı olmuştu. El-Aksa intifadası, Şaron'un 27 Eylül 2000'de Mescidi Aksa'ya düzenlediği kışkırtıcı ziyaretle başladı. Mescid-i Aksa'nın avlusunda başlayan protesto gösterileri, hızla Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ne sıçradı. 1997-98 yıllarındaki ilk İntifada'da olduğu gibi Filistinli göstericiler İsrail askerlerine taşlar ile karşılık verirken, İsrail ordusu çoğunluğunu çocukların oluşturduğu Filistinliler'in üzerine tanklarla, füzelerle saldırdı.

Taşlara karşı füze

El-Aksa İntifada'sının başlamasının ardından taşlarını yeniden ellerine alan Filistinli çocuklar, ikinci kez İsrail askerlerinin karşısına çıktı. Filistinliler taş attı, İsrail askerleri ise kurşun, plastik mermi ve göz yaşartıcı bombalarla karşılık verdi. İsrail ordusu, tüm Filistin halkını sokağa çıkma yasağı, barikatlar ve daha pekçok sert tedbirle ağır bir şekilde cezalandırdı. İsrail ordusunun gece ani ev baskınları, tutuklamaları, ev yıkımları, helikopterler ile düzenlediği saldırıları, ekinlerin harap edilmesi, zeytin ağaçların köklerinden sökülmesi, şehirlerin yerle bir edilmesi Filistinliler'i bezdirdi. Filistinliler, İsrail saldırılarına intihar saldırıları ile cevap verdiler.

Şaron seçildi, şiddet tırmandı

2001 yılında Şaron'un Başbakan olmasıyla birlikte Ortadoğu'da saldırılar daha da tırmandı. Şaron, sert tutumuyla bu durumu körüklemekten çekinmedi. İsrail askerlerinin çekildiği Filistin bölgelerini yeniden işgal etmekte gecikmedi. Filistin lideri Yaser Arafat'ı sistematik biçimde zayıflatma çabalarına başladı. Önce Arafat'ın barış görüşmelerinde artık muhatap alınamayacağını açıkladı, ardından Filistin liderinin Ramallah'taki karargahını yerle bir etti. Şaron, Filistinlileri çatışmalardan bezdirmek için, sert tepkiler vererek caydırıcılık kurmaya çalıştı. Nokta suikastlar yaptırdı, helikopterlerle füze saldırıları düzenletti. Tanklarla şehirleri vurdu, ekonomik ambargo uyguladı.

Bebekler dahil, 5 bin kişi öldü

İsrail ile Filistinliler arasında 2000 yılının Eylül ayından bu yana meydana gelen çatışmalarda resmi rakamlara göre 2 bin 278 Filistinli hayatını kaybetti.

Gayri resmi rakamlara göre ise, İkinci İntifada döneminde 5 binden fazla Filistinli öldü. Filistin Barış ve Adalet Konseyi tarafından yayımlanan son rapora göre, İkinci İntifada sırasında ölenler arasında 18 yaşın altında olan 604 kişi ve 316 öğrenci bulunuyor. 272 güvenlik görevlisi ve kadın kuruluşlarından 116 kişi öldürüldü. 39 Filistinli de Yahudi göçmenlerce katledildi. Çatışmalarda 12 bin 152'si çocuk, 2170'i kadın toplam 44 bin 157 kişi yaralanırken 5800 kişi sakat kaldı. İsrail ordusu, bu süre içinde 19 bin 28 Filistinli'yi gözaltına aldı. Bu kişilerden 8 bini Eylül 2000'den beri hapiste. Bu sürede 23 Filistinli sağlık görevlisi öldürülürken, 450 sağlık görevlisi de yaralandı. 37 adet ambulans da tahrip edildi.

Rachel'ın ailesine madalya

Filistin lideri Yaser Arafat, 6 ay önce Gazze Şeridi'nde İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürülen Amerikalı Rachel Corrie'nin ailesini kabul etti. Arafat, Ramallah'ta harabeye dönen karargahında Rachel'in anne ve babası Cindy ve Craig Corrie'ye devlet başkanları ya da üst düzey yöneticilere verilen "Beytüllahim 2000" madalyasını Rachel adına ailesine verdi.



28 Eylül 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED