AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Emret başkanım

Türkiye'de yaklaşık her 10 kişiden biri başkan. Başkanlara bir de vekilleri, yardımcıları, ikinci başkanları eklendiğinde her üç kişiden biri başkan oluyor.

Başkanlık sisteminin de tartışıldığı Türkiye'de 69 milyonluk nüfus içinde çeşitli alanlarda görev yapan 6 milyon başkan var. Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) "Emret Başkanım" adlı araştırmaya göre, Türkiye'de yaklaşık her 10 kişiden biri başkan. Bu başkanlara bir de vekilleri, yardımcıları, ikinci başkanları, eş başkanlar, kriz yönetim başkanları, onursal başkanlar, eski başkanlar eklendiğinde, neredeyse her üç kişiden biri başkan oluyor.

ATO'nun araştırmasındaki başkanların sayısı toplamı 6 milyon 107 bin 108 kişiye ulaşıyor. Geçici kurul başkanları, başkan vekilleri, başkan yardımcıları, ikinci başkanlar ise bu hesaba dahil değil.

Başkanlık yarışı ilkokuldan başlıyor

Başkanlık yarışının ilkokulda başladığı belirtilen ATO'nun araştırmasında özetle şu tespitlere yer verildi:

"Sınıf başkanlığı yarışını lider öğrenciye kaptıran öğrenciler Kızılay Kolu, Temizlik ve Çevre Kolu, Kitaplık Kolu, İlkyardım Kolu, Trafik Kolu başkanlığı için kıyasıya yarışarak, yaşamın sonraki bölümlerindeki başkanlık yarışları için deneyim kazanmaya başlıyorlar.

İlköğretim okullarında başkanlık yapan öğrencilerin sayısı 3 milyon 840 bin 67, buna ortaöğretim okulları katıldığında sayı 3 milyon 942 bin 218'e çıkıyor.

Veliler de bu yarışa katılıyor. Türkiye genelindeki 65 bin 134 Okul Aile Birliği Başkanı, 73 üniversitede 73 öğrenci başkanının yanı sıra, 1,426 üniversite bölüm başkanı, 4 bini ana bilim dalı başkanı var.

Kamu kurum ve kuruluşlarında 3 bin 754 başkana karşılık, özel sektörde kendi işini kuran anonim şirket sahibi yönetim kurulu başkanlarının sayısı 85 bin 585. Buna ek olarak, 65 tane de İş Konseyi Başkanı bulunuyor.

Klüp ve federasyon başkanlarının sayısı 6 bin 286, siyasi partilerin il, ilçe başkanlarının yanısıra, disiplin, gençlik, kadın kolları gibi çok sayıda kolda 150 bin başkan görevde."

Aygün: Meraktan yaptırdım

Bu araştırmayı meraktan dolayı yaptırdığını belirten ATO Başkanı Aygün, araştırmaya ilişkin görüşlerini açıklarken, bir gün içinde en çok başkan ve bakan sözcüklerini kullandığını farkettiğini söyledi.

Aygün, küçük gruplu bir toplantıda ''Başkanım'' diye seslenen bir kişiye yöneldiğinde oradaki beş kişinin kendisiyle birlikte bu sese yöneldiğini anlattı.

Sinan Aygün'e göre, araştırmanın sonuçları şöyle: Türkiye başkanlık sistemine geçmiş; bakanlığa ve başkanlığa meraklı bir milletiz; sivil toplum sayısal anlamda gelişmiş; birkaç ay bile bakanlık yapan bir milletvekili, yaşamının sonuna kadar bakan olarak anılıyor.

Sinan Aygün, cumhuriyetin kuruluşundan bu yana görev yapan 59 hükümette 59 başbakan ve 1,619 bakanın görev yaptığına, hükümet başına 27 bakanın düştüğüne, Avrupa'da ise bu ortalamanın 20 olduğuna dikkat çekti.



28 Eylül 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED