AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Vatandaş et yemeyi unuttu

İstanbul kokorecinin bağırsağının geldiği Adana'da günlük kesim 100-150 başa düşmesine rağmen sakatatlar elde kalıyor.

Avrupa Birliği'ne (AB) giriş hazırlığı sürecinde eleştiri konusu olan sakatat tüketiminin azalmasının sebebi vatandaşın ve bilinçlenmesine bağlandı.

İstanbul'daki meşhur kokoreççilerin Adana'dan getirdiği kokareç bağırsağına olan alıcıların hızla azaldığı belirtiliyor. Adana Kasaplar Derneği Başkanı Saruhan Yağmur, yaptığı açıklamada, yıllar önce zenginin de yoksulun da gözdesi olan sakatatın artık gözden düştüğünü söyledi.

Yağmur, Avrupa Birliği'ne giriş sürecindeki Türkiye'nin başta kokoreç olmak üzere çeşitli sakatat türleri tüketimi ile eleştiri konusu olduğunu da anımsatarak, "satışların düşmesinde bunun da etkisi oldu mu bilemem ama vatadaşın bilinçlendiği artık kesin" dedi.

Eskiden zenginin de fakirin de et alırken yağlı kısımdan istediklerini, bugün ise yağın insan sağlığına zararlarının bilinmesi nedeniyle hiç tercih edilmediğini anlatan Yağmur, şöyle konuştu: "Zengin kadar yoksulun da et tercihi değişti. Zenginler ve çeşitli rahatsızlıkları nedeniyle kırmızı et yiyemeyenler genelde beyaz eti tercih ediyor. Bir de vejetaryen denilen et yemezler modası var. Bunlar sakatat tüketiminin azalmasında etkili oldu."

Bağırsak, karın, kelle, ayak, böbrek, dalak, beyin ve karaciğere kadar her türlü sakatatı bulmanın mümkün olduğu Adana Kasaplar Çarşısı'nda, ve fiyatlar 200 bin liraya kadar düştüğü halde esnaf satış yapamamaktan yakınıyor.



28 Eylül 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED