AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K A D I N - A İ L E
Menopoz kalp riskini artırıyor

Toplumda kalp hastalıklarının erkeklere özgü bir hastalık olarak algılandığını söyleyen Prof. Dr. Sarıoğlu, kadınlarda kalp krizi riskinin menopoz dönemi yaklaştıkça arttığını ve bu artış yaş ilerledikçe devam ettiğini ifade ediyor.

Kalp hastalığı erkeklere özgü bir hastalık olarak görülüyor. Ancak bu hastalıklardan kadınlar da etkileniyor. Öyle ki 45 yaşın üzerindeki kadınların yüzde 50'den fazlası kalp damar hastalıkları nedeniyle ölüyor. Sağlıklı yaşam eğitimindeki yetersizlik, sigara, hareketsizlik ve yanlış beslenme her yıl on binlerce kadının kalp ve damar hastalıkları sebebiyle ölümüne yol açıyor. Kadınlarda kalp krizi riski menopoz dönemi yaklaştıkça artıyor ve bu artış yaş ilerledikçe devam ediyor. Yapılan çalışmalar menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda kalp hastalıklarının başlıca sebebi kabul edilen kandaki lipid ve kolesterol düzeylerinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Her gün bir saat yürüyün

Menopoz dönemi dışında 50 yaş altındaki kadınlarda şeker hastalığı da önde gelen bir kalp hastalığı sebebi. Şişmanlık ve sigara kullanımı ise kadınları tehdit eden faktörlerin başında geliyor. Şişmanlık ve sigara, kadınlarda kalp hastalığı riskini 4-5 kez daha fazla artırıyor. İşte bu açıdan 45 yaşın üzerindeki kadınlarda, erkeklere göre çok daha hızla artan kalp-damar hastalıkları konusunda kadınların bilinçlendirilmesi gerekiyor. Aslında kalp ve damar hastalıklarına karşı önlem almak zor değil. Sadece her gün yarım saat yürüyüş yaparak ve sigara içmeyerek kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümleri yarı yarıya azaltmak mümkün. Kadın, erkek herkes için başlıca ölüm sebebi olmasına karşın kalp hastalığı riskini basit ama etkili yöntemlerle önlemek hiç de zor değil. Koroner kalp hastalığından korunma yollarının temelinde ise, öncelikle hastalığa yol açan yaşam tarzını ve çevresel faktörleri değiştirmek yatıyor. Acıbadem Hastanesi Bakırköy Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu özellikle risk altındaki kişileri uyararak şunları söylüyor:

Hayvansal yağ tüketmeyin

"Sadece her gün yarım saat yürüyerek ve sigara içmeyerek kalp hastalığına yakalanma ve ölme riskiniz yarı yarıya azaltabilirsiniz. Bu kişilerin yaşam tarzlarını bütünüyle gözden geçirerek değiştirmeleri ve kalp sağlığı odaklı bir yaşam tarzına yönelmeleri gerekir. Öncelikle düzenli ve bilinçli beslenme şarttır. Doymuş ve hayvansal yağlardan uzak, yeşil sebze, meyve ağırlıklı, sıvı yağları, zeytinyağı başta olmak üzere tercih edebilecek bir beslenme alışkanlığı kazanmak kesinlikle şart." Kalp sağlığı için balığın önemine değinen Sarıoğlu, "Balıkta bulunan yağ özelliği itibariyle kolesterol seviyesini düşürür. Kalp damarları ve diğer damar duvarlarında yağın, kolesterolün birikmesini engelleyen özellik taşır" diyor.



28 Eylül 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED