AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Savaş değil KATLİAM!

Başta Bağdat, Basra, Musul ve Kerkük olmak üzere Irak'ın birçok kentini bombalayan ABD ve İngiliz uçakları sivilleri vuruyor. Ölü ve yaralı sayısı hakkında tam sayı bilinmiyor. Basra'da 50 kişinin öldüğü duyuruldu.

Birkaç günden beri Irak'ın başkenti Bağdat ile birlikte Basra, Musul, Kerkük gibi büyük yerleşim birimlerini yoğun bir şekilde bombalayan ABD ve İngiliz uçaklarının saldırısında çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği bildirildi. Ölü ve yaralı sayısı konusunda kesin bilgiler elde edilemezken, El Cezire televizyonu sadece Basra'da 50 kişinin öldüğünü duyurdu.

El Cezire televizyonu, Irak'ın güneyindeki Basra kentine yönelik önceki günkü bombardımanda 50 kişinin öldüğünü bildirdi. Ölenlerin sivil mi, asker mi olduğu bilinmiyor. El Cezire muhabiri, bombardımanda kent merkezinin vurulduğunu bildirdi. El Cezire televizyonuna göre, ölenlerden biri Rus vatandaşı.

Sivil yerlere bomba

Irak Sağlık Bakanı Ümit Mithat Mübarek, Bağdat'taki bombardımanında 3 kişinin öldüğünü açıkladı. Mübarek, yeni ölüm olayları için hazırlık yaptıklarını ve durumun çok hızlı değiştiğini söyledi. Bağdat'ta 19'u küçük bir semte olmak üzere, 300 civarında füzenin düştüğü belirtildi.

Irak Enformasyon Bakanı Muhammed Said El Sahaf ise, bombardımanlarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 250 Iraklı sivilin yaralandığını kaydetti. Ayrıca, El-Sahhaf, ABD'nin yoğun bombardımanında, konuk evi ile müze haline dönüştürülen eski bir sarayın yerle bir olduğunu belirtti.

El-Sahhaf, bir grup gazeteciyle birlikte bu yıkıntıları gezerken, ABD Savunma Bakanı'nı "katil" olarak niteleyerek, "Katil Rumsfeld, müzeye dönüştürülen Ezzuhur Sarayı ile barış sarayı olarak adlandırılan konuk evinin imha edilmesini emretmiştir. Bunlar askeri tesisler midir?" dedi.

Gazeteci öldürüldü

Bu arada, Kuzey Irak'taki Kürt yetkililerle bölgeden kaçanlar, ABD güçlerinin, Kuzey Irak'taki İslamcı Kürt örgütü mevzilerine yönelik bombardımanında 45 kişinin öldürüldüğünü ileri sürdü.

Uluslararası yardım kuruluşları, Irak'a savaş başlamadan önce, kuzey Irak'ta 500 bin kadar Iraklı'nın evlerini terkettiğini bildirdi. BM Irak İnsani Yardım Bürosu'nca yayımlanan açıklamada, Iraklılar'ın merkezden uzaktaki köylere kaçtığı, Kerkük'ten kaçışların yoğun olduğu ve Dohuk'un neredeyse tamamen boşaldığı belirtildi.

Hz. Ali'nin kabri bombalanıyor

Hz. Ali'nin doğum günü Cem Vakfı'nda düzenlenen bir törenle anıldı. Cem Vakfı ile Galata Mevlevihanesi'ni Yaşatma Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği gecede, Hz. Ali'nin barış ve birliğin simgesi olduğunun altı çizildi. Pir Hoca Ahmet Yesevi Dedesi Ali Rıza Uğurlu Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in mezarlarının şu anda ABD saldırıları altındaki Necef ve Kerbela şehirilerinde bulunduğunu hatırlatarak, "Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in kabirleri de belki bombalanıyor şu saatlerde. Biz sadece Hz. Ali ve Hüseyin'in değil, Allah'ın ruhundan üflediği insanoğlunun canına kıyılmasını lanetliyoruz" dedi.

 
Milyonlar yürüyüyor
ABD ve İngiltere'nin Irak'a saldırısına dünyanın dört bir yanından tepki yağıyor. Endonezya'dan İngiltere'ye sokaklara dökülen milyonlar savaşın durdurulmasını istedi.
Biz şimdi insanları nasıl güldürelim
Türk komedi dünyasının birçok ünlü yıldızı Irak'ta olup bitenlerin ruh sağlıklarını derinden etkilediğini belirtirken, Ortadoğu'da insanlar kitleler halinde ölürken mesleklerini icrâ etmenin kendilerine acı verdiğini vurguluyor.
Ölen müdür yerine 80 kişi talip oldu
İlhami Ahmet Örnekal İlköğretim Okulu Müdürü Tüfekçi'nin vefatı üzerine boşalan müdürlük kadrosuna yaklaşık 80 kişi talip oldu.
BEZMEN CEZAEVİNDE
ABD'den Türkiye'ye getirilen, hakkındaki 3 ayrı davada verilen gıyabi tutuklama kararları vicahiye çevrilen Halil Bezmen cezaevine konuldu.
'Su, petrolden kıymetli olacak'
Dünya Su Günü kutlamaları çerçevesinde Su Vakfı tarafından düzenlenen "Suyumuzun Geleceği ve Türkiye Su Politikaları" panelinin açılış konuşmasını yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu 59. Hükümet'in, Türkiye' nin su stratejisini oluşturacak çalışmaları başlattığını söyledi. Bakan Yıldırım geçmişte çok sayıda uğrunda savaşlar verilen suyun gelecekte de önemini kaybetmeyeceğini, petrolden daha değerli hale geleceğini belirterek, "Bunu bilen hükümetimizi gelecekteki su stratejimizi belirlemek için harekete geçmiştir" dedi. DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise DSİ'nin bu yılı "Enerjide hamle, suda hareket" yılı ilan ettiğini açıkladı. Su Vakfı Başkanı Prof. Dr. Zekai Şen de "Gelecek için su" konusu çerçevesinde faaliyetlerini yoğunlaştırdıklarını söyledi.
  • KAMİL OĞUZ

  • 23 Mart 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED