AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

H A Y A T
Tencere dibin kararmasın!

Ev hanımlarının günün büyük bir bölümünü geçirdikleri mutfak, eğlenceli olabildiği gibi, bazen sıkıcı da olabiliyor. Tencerenin kararması, kekin kabarmaması ve ekmeğin küflenmesi gibi önüne geçemeyeceğimizi sandığımız pek çok sorun, aslında basit bir püf noktasında çözüme kavuşuyor.

  • ÜRÜN DİRİER
    Ev hanımlarının hemen hemen günün yarısını geçirdikleri mutfağın zevkli tarafları olduğu gibi, can sıkıcı yönleri de var şüphesiz. Tencereler kararır, temizleyemezsiniz; keki parçalamadan kalıptan çıkaramazsınız; soğan kokusunu ellerinizden çıkaramazsınız ya da tıkalı lavaboyu bir türlü açamazsınız. Henüz siz yiyemeden ekmekleriniz küflenir, salatalıklarınız çürür, boşu boşuna hem masraf, hem de israf etmiş olursunuz. Altından kalkamayacakmışsınız gibi görünen mutfak problemlerinin, aslında çok basit çözümleri vardır. Bunun için bir kaç püf noktayı bilmek yeterli.

    Patlıcan kızarırken yağ çekmesin: Çözüm çok basit. Patlıcanları soyup doğradıktan sonra, bir süre tuzlu suda bekletin. Daha sonra bir mutfak havlusunun üzerine çıkartıp, fazla suyunun süzülmesini sağlayın. Böylece patlıcanlar hem fazla yağ çekmez, hem de kararmamış olur.

    Salatalıklarınız hemen pörsümesin: Salatalıkları haftalık olarak aldığınız halde, bazen kısa sürede yumuşarlar. Bunu engellemek için, geniş bir kabı yarısına kadar su ile doldurun ve salatalıkları kabın içerisine yerleştirin.

    Tencerenin dibi kararmasın: Alüminyum tencerelerin içinde pişirilen bazı yiyecekler tencerelerin kararmasına neden olur. Bunu önlemek için alüminyum tencerenin içinde elma kaynatın. Tencerenizin pırıl pırıl parladığını göreceksiniz.

    Keki kalıptan çıkarmak sanat değildir: Bir çok kişi, keki kalıptan çıkaramadığı için, zavallıyı paramparça eder. Aslında çözüm çok basittir. Hamur, kek kalıbı iyice yağladıktan sonra dökülmelidir. Fırından alınınca da kekin üzeri ıslak bir bezle örtülüp, kalıp hafifçe sert bir zemine vurularak çıkarılmalıdır.

    Kestanenin kabuğunu mu soyamadınız: Haşlanmış kestanenin ince kabukları, kaynama suyuna atılan bir tutam tuzla veya kestanelerin haşlamadan önce birkaç saat süresince ılık su dolu bir kapta bekletilmesiyle sağlanabilir. Yumurtanız çatlamasın: Yumurtaları pişirdiğiniz suya, kullanılmış 2-3 adet kibrit çöpü atarsanız, şaşırtıcıdır ama yumurtaların çatlamadıklarını görürsünüz.

    Et nasıl yumuşar: Belki her yerde duyulur ama, çözüm yolu pek bilinmez. Etin çabuk pişmesi ve yumuşacık olması için tek yapmanız gereken, tencereye bir parça sirke koymanız veya eti bir süre sirkede bekletmenizdir.

    Ah şu lavabolar, hep tıkanır: Lavabolarınızdaki tıkanıklıkları açmak için kaynar sodalı su hazırlayıp tıkalı delikten dökün, tıkalı yer hemen açılacaktır.

    Köpüksüz reçelin sırrı: Reçelde daha az köpük oluşması için kısık ateşte kaynatmanız gerekir. Ayrıca reçel kaynarken, oluşan köpükleri de kaşıkla almalısınız. Reçele katılan tereyağı sadece reçelin dayanıklılığını artırır.

    Lezzetli ve çıtır patates kızartması nasıl yapılır: Patatesleri doğrayıp kızartmadan önce un veya galeta unu bir kaptan geçirebilirsiniz. Veya, sütte, tuzlu veya sirkeli suda bekletmeyi ayrıca arada dinlendirerek iki kez kızartmayı deneyebilirsiniz. Unutmayın ki farklı aşamalardan geçirilerek hazırlanmış fast food restaurantlarındaki patates tadını yakalayamayabilirsiniz.

    Ekmek küfüne son

    Ekmek küfüne sirke: Ekmek kısa sürede küflenir. Bunu engellemek için, ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmeniz yeterli olacaktır.

    Güzel kokulu ve leziz pastalar: Bunun için karayemiş kullanmalısınız. 1546 yılında bir Fransız tarafından Trabzon Kirazı olarak adlandırılan karayemiş, tek çekirdekli mahlep tadına benzer. Meyveleri önce yeşil, olgunlaşınca siyahtır. Pasta, kek ve özellikle hoşaf ve kompostolara koku ve tat kazandırmak için ilave edilir. Dikkat edilmelidir: Yaprakları çiçek açma döneminde zehirlidir.

    Yeşillikleri saklamak için: Pazardan veya çarşıdan aldığınız maydanoz ve dereotu gibi yeşillikleri önce güzelce yıkayın. Temiz bir peçeteyle sarıp iyice kurulayın, temiz kapaklı bir saklama kabına veya açılıp kapanabilen poşetlere koyup buzdolabına kaldırın.

    Ekmek tahtanız kokmasın: Ekmek tahtasının üzerinde et, balık, soğan, sarmısak gibi kokulu gıda maddelerini kestiğiniz zaman bu kokular, ekmek tahtasına siner. Bunu önlemek için, ikiye böldüğünüz bir limonla tahtayı iyice ovun.

  •  
    Çay ağızdaki kötü kokuları gideriyor
    Çaydaki polifenoller, ağızında kötü kokuya neden olan bakterileri öldürüyor
    SARS'ılan ülkeler listesi yeniden düzenlendi
    Bastonla gelenler, koşarak dönüyor
  • OKTAY MEHMET
    Tıp biliminin kaydettiği aşamaya rağmen, Türkiye'de büyüklerinden öğrendikleri bazı teknikleri uygulayarak insanlara şifa dağıtan kişiler hâlâ büyük rağbet görüyor. Bursa-İzmit yolu üzerinde Organhazi ilçesine 17 kilometre mesafede olan Yenisölüz köyü sakinlerinden 70 yaşındaki Şevket Başol, 40 yıldır, kırık-çıkık, belfıtığı ve eklem kireçlenmesi şikayeti ile kendisine gelen hastalara şifa dağıtıyor. Başol, belfıtığı hastalarını tedavi ederken önce hastanın sinirlerine baskı yapan damarları tespit ediyor. Daha sonra uyguladığı hareketlerle omurların arasına sıkışan damarları baskıdan kurtarılyor. Başol, tedavi edemeyeceğine inandığı hastalara hiç müdahale etmeyerek, doğrudan hekime görünmeleri tavsiyesinde bulunuyor.


    Maradona, inkar ettiği oğluna sarıldı
    Dünyanın en büyük futbolcularından biri olarak bilinen Arjantinli Diego Armando Maradona, inkar ettiği oğlu ile 17 yıl sonra ilk kez karşılaştı. Çocuğunu görmek istemeyen ve bu konuda da konuşmayan Maradona, pazartesi günü gizlice golf sahasına giren oğluyla yüz yüze görüştüğü ve ilk kez çocuğuna sarıldığı belirtildi.
  • 21 Mayıs 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED