AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
40+40+% 5'te anlaştılar

Başbakan Erdoğan'ın gece yarısı müdahalesi ile hükümet ve memur sendikaları 2006 yılının birinci ve ikinci altı aylık dönemlerinde 40+40 YTL seyyanen ve yüzde 2,5'ar zam konusunda anlaştılar.

  • BEHÇET GÜNGÖR / ANKARA
    Toplu görüşmelerde hükümet ve memur temsilcileri maaşlara 2006 yılı için birinci ve ikinci altı aylarında 40'ar YTL seyyanen ödeme ve yüzde 2,5'ar zam yapılması konusunda anlaşarak, 2002 yılından bu yana yapılan görüşmelerde ilk defa mutabık kaldılar.

    Toplu görüşmeler için Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığındaki Kamu İşveren Kurulu ve Kamu-Sen, Memur-Sen ve KESK'ten oluşan memur temsilcileri dün 4. kez bir araya geldi. Toplantının yaklaşık 4 saat süren ilk bölümünde, özelleştirilen kamu kuruluşlarındaki kamu çalışanlarının sorunlarını değerlendirmek üzere kurulan komisyonun raporu ele alındı. Konfederasyon temsilcileri, rapor üzerinde görüş belirttiler. Daha sonra toplantıya yarım saatlik ara verildi.

    Başbakan devreye girdi

    Verilen ara esnasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bakan Şahin ve memur temsilcilerini makamına davet etti. Buradaki görüşmeye Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da katıldı. Başbakan Erdoğan'ın görüşmede memurlardan taleplerini gözden geçirmelerini isterken, Bakan Şahin'e de 3 katrilyon 164 trilyon lira olan hükümetin bütçedeki zam payını 3 katrilyon 790 trilyona çıkarma yetkisi verdiği öğrenildi.

    Başbakan'la yapılan görüşme sonrası açıklama yapan KESK Başkanı Tombul, görüşmede, öğretmenlere her yıl ödenen "Eğitime hazırlık ödeneğinin'' okullarda hizmetli olarak çalışan memurlara da yansıtılmasını talep ettiklerini ayrıca, "Tüm Bel-Sen'in 130'u aşkın belediyede yaptığı toplusözleşmelerin İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bir genelge ile geçersiz sayıldığı'' bilgisini verdiklerini, Başbakan'dan da bu konularda ilgili bakanlara talimat verileceği sözünü aldıklarını belirtti.

    Ardından devam eden 4. tur toplu görüşmede gece yarısına kadar taraflar arasında yapılan çetin pazarlıkların sonunda taraflar 6'şar aylık dönemler halinde ek göstergesi olmayan memurlar için 40+40 YTL seyyanen, yüzde 2,5'ar zam, ek göstergesi olan memurlar için ise yüzde 2,5'ar zam konusunda anlaşmaya vardılar. Toplantıda ayrıca özelleştirilen kamu kurumlarındaki memurların sorunlarını çözmek üzere Özelleştirme Komisyon'u kurulmasına ve komisyonun çalışmalarını bundan sonra da sürdürmesine karar verildi. Kararı, memur temsilcilerinden sadece KESK şerh koyarak imzaladı.

    Başbakan Yardımcısı Şahin, hükümet ve memur sendikaları arasında 2002 yılından bu yana sürdürülen toplu görüşmelerde bu yıl ilk defa mutabakata varılmasının önemli olduğunu belirtirken, "En düşük memur maaşına yüzde 22 oranında, ortalama maaşlara ise yüzde 12 oranında zam yaptık. 2006 yılı için yüzde 5'lik enflasyon düşünüldüğünde bu iyi bir rakamdır. Tabi memurlarımızın uzun zamandır birikmiş sorunları var. Ama memurlarımız takdir ederlerki bu sorunları bir defade çözmek mümkün değil. Ayrıca bu yıl mutabakata varmak, memur sendikacılığının gelişmesi açısından önemli idi" dedi.

    En düşük memur maaşı 750 YTL

    Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in verdiği bilgiye göre uzlaşmaya varılan konular şöyle: Aylık katsayı 2006 yılında 6'şar aylık dönemler halinde yüzde 2,5 + yüzde 2,5 artırılacak. Ek göstergesi olmayan yaklaşık 1 milyon 377 bin memura 6'şar aylık dönemler halinde 40+40 YTL denge tazminatı ödenecek. Aile yardımı katsayısı 1250 1450'ye çıkarılacak. Sendika üyesi olan memurlara 5 YTL ek ilave ödeme yapılacak. Sözleşmeliler için mali haklarını düzelmek için çalışmalar yapılacak. Yapılan zamla en düşük memur maaşı yüzde 22, ortalama memur maaşına ise yüzde 12 oranında artmış olacak. Böylece 2006 ylılının Temmuz ayından sonra en düşük memur maaşı temmuz ayından itibaren aile yardımı ile bareber 560 milyondan 750 milyona çıkacak. Böylece, hükümetin memur zamları için ilk görüşmede önerdiği 2,6 milyar YTL ek bütçe de 3,790 milyar YTL'ye yükseltilmiş oldu.



  • 30 Ağustos 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED