AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
'Bakana teşekkür etsin, zincirlenmedi'

Devlet Tiyatroları eski Genel Müdürü Rahmi Dilligil, Lemi Bilgin'in Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevinden alındıktan sonra yaptığı açıklamalara dikkat çekerek, "Siyasi görüşü ne olursa olsun bu tasarrufumdan dolayı siyasi iradeyi tebrik etmek, teşekkür etmek gerekir. Ben Sayın Bakan'ı ve siyasi iradeyi bu tasarrufundan dolayı tebrik ediyorum" dedi. Lemi Bilgin'e, "Zincirle götürülmediği için Bakan'a teşekkür etsin" diye seslenen Dilligil, "Sayın Bakan nezaket göstermiş 'Bürokratımı rencide etmem' demiş. Sayın Genel Müdür bakana teşekkür etsin, tiyatrodan zincirlenerek götürülmedi." Dilligil, görevden almanın siyasi bir tasarruf değil gecikmiş bir karar olduğunu belirterek, "Siyasi irade bu tasarrufu 2 yıl önce yapmalıydı. Geç kaldılar" dedi.

Şener'den yardım istedi

Bu arada Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği Genel Başkanı Mehmet Ege, Tiyatro, Opera ve Bale Çalışanları Yardımlaşma Vakfı Genel Başkanı Tamer Levent, ve tiyatroculardan oluşan bir heyet Devlet Bakanı Şener'i ziyaret etti. Sanatçılar Şener'e kendileriyle Bakan Koç arasında 'arabulucu' olmasını teklif ettiler. Görüşmede sanatçılar, "genel müdürün sahneyle ilişkili bir isim olması lazım" görüşünü ileri sürerken, Şener'in "Neden karşı çıktığınızı anladım. Elimden geleni yapacağım" dediği öğrenildi.

  • ALİ SALİ, ASLIHAN ALTAY KARATAŞ

    Çalışmayanlar eylemde

    Devlet Tiyatrosu çalışanları, Ankara'da Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü önünde toplanarak görevden alınan Lemi Bilgin'e destek verdi. İstanbul'da da Taksim sahnesi önünde tiyatrocular eylem yaptı. İstanbul'daki eylemde sanatçılar adına açıklama yapan DT sanatçısı Can Gürzap'ın 8 yılda iki oyun sahneye koyduğu 3 yıldır da oyun sahnelemediği ortaya çıktı. Grup adına açıklama yapan Göksel Kortay'ın da tiyatro ile ilgisinin olmaması dikkat çekti. Kortay'ın Lemi Bilgin görevden alındıktan sonra istifa eden genel müdür yardımcısı ve TOBAV Başkanı Tamer Levent'in akrabası olması ilginç karşılandı.

    Koç: Bana ulaşan bir istifa yok

    Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Devlet Tiyatrolarından (DT) kendisine ulaşan herhangi bir istifa olmadığını bildirdi. Bakan Koç, inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Antalya'da, önce Ilıca Belediye Başkanı Rafet Ünal'ı makamında ziyaret etti. Bakan Koç, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla, her 15 günde bir elinden geldiğince Antalya'da olmaya çalıştığını söyledi. Koç, bir gazetecinin, "Devlet Tiyatrolarında istifalar yaşanıyor. Bugün de eylemler yapılacak. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki sorusunu şöyle cevapladı: "Ben bir istifa almadım. Benim genel müdürlüğüme hiç istifa gelmedi. Devlet memurları kanun çapında ne kadar eylem yapabilirlerse, o kadar eylem yapabilir. Bunda hiçbir şey yok" dedi. Lemi Bilgin'in Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevinden alınmasına sanatçıların tepki gösterdiği şeklindeki soruya da Bakan Koç, tepkinin insani bir hadise olduğunu ve kanunlara uygun olmak şartıyla tepkili olunabileceğini söyledi. Koç, Altın Portakal Film Festivali'ne katılacağını da sözlerine ekledi.



  • 30 Ağustos 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED