AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Gazi Ömer dede zafer gururunu 83. kez yaşadı

Türkiye, parçalanan bir cihan devletinin küllerinden doğuşunu sağlayan Büyük Zafer'i coşkuyla kutlarken, bu zaferi kazananlardan İskilipli Gazi Ömer Küyük de aynı gururu 83. kez yaşıyor.

Türkiye, parçalanan bir cihan devletinin küllerinden doğuşunu sağlayan Büyük Zafer'in yıldönümünü coşkuyla kutluyor. Bu coşkuyu Türk milletine armağan eden kahramanlardan biri de, 105 yaşındaki İskilipli Ömer Küyük. Gazi Ömer dede, göğsünde gururla taşıdığı İstiklal Madalyası ile dün Anıtkabir'e giderek, "başkomutanı" için dua etti, saygı duruşunda bulundu.

İskilip'te bir 'kahraman'

Çorum'un İskilip ilçesine bağlı Çatalkara köyünde yaşıyor Gazi Ömer Küyük. Sorulduğunda 110 yaşında olduğunu söylüyor. Dönemin şartlarında, nüfus kayıtlarından daha güvenilir, onun söylediği...

8 çocuğundan tam 125 torunu olduğunu anlatırken, bununla gurur duyduğunu da belli ediyor. En son kendisini ziyaret eden Vatan gazetesi muhabirlerine anlatmış hayat hikayesini. Hala yemeğine dikkat etme ihtiyacı hissetmediğini, tüfeğini omzuna alınca gençleştiğini ve hala önce devletini düşündüğünü...

'Şehit arkadaşlarım rüyama girer'

Kurtuluş Savaşı anıları da canlı Gazi Dede'nin; Balkan Harbi, İstiklal Savaşı... "Cephede kuru ekmek bulduk mu bayram ederdik. İstiklal Savaşı'nı aç susuz kazandık" derken, o günleri nasıl hala canlı hatırladığını da şöyle anlatıyor: "Her akşam namaz kılar, dua eder, öyle yatarım. Bir gece pusuya düşürdüler bizi... 6 arkadaşım şehit oldu. Şimdi hep geceleri gelirler karşıma. Sonra kaybolur giderler." Savaştaki "korkusuzluğunu" da bir cümleyle özetliyor: "Bir ölüme gücü yetmiyor insanın. Gerisinden korkma."

'Ben güçlüyüm, devlet de güçlü olsun'

"İlgisizlik" soruları klasiktir; ona da soruluyor. "Devletten ne bekliyorsun" sorusuna kızıyor Gazi Ömer Küyük, "Sapasağlamım Allah'a şükür. Daha ne isteyeyim? Bir kuru ekmekle de yaşarız. Devlet de sapasağlam, güçlü olmalı" diye tersliyor. "Devletin verdiği gazilik maaşı az" ısrarına da aynı tepkiyi veriyor: "Az olsa ne yapacağız! Allah devlete millete zeval vermesin. Hiçbir şeye ihtiyacım yok. Para pazardan eve gelmeden bitiyor ama bugünümüze şükür. Fazlasını istemem."

Gazi Dede'nin oğlu da, babasının, "O para bana haram; ihtiyacım yok. Devlet yıpranır" diyerek devletten gazilik maaşı bile almak istemediğini anlatıyor.

  • İSTANBUL

    Başkomutan'a dua

    Kurtuluş Savaşı gazilerinden Ömer Küyük ile şehit ve gazi aileleri, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. Anıtkabir'e tekerlekli sandalye ile gelen 105 yaşındaki Gazi Ömer Küyük, "başkomutanı" için dua etti, saygı duruşunda bulundu.

    BUGÜN ZAFER GÜNÜ

    Türk ordusunun, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün komutasında düşmana son darbeyi indirerek vatan topraklarından söküp attığı "Büyük Taarruz"un 83. yıldönümü, bugün tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC'de törenlerle kutlanacak. Kutlamalar çerçevesinde ilk tören Anıtkabir'de düzenlenecek; ardından Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda, komutanlar tebrikleri kabul edecekler. Daha sonra, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök, Atatürk Kültür Merkezi alanında düzenlenecek törenleri vatandaşlarla birlikte izleyecekler. Çeşitli gösteriler ve askeri birliklerin geçişleriyle sürecek olan törende, Türk Hava Kuvvetleri'nin gösteri takımı Türk Yıldızları da bir gösteri gerçekleştirecek. Törenler, Genelkurmay Başkanı Özkök'ün Gazi Orduevi'nde akşam vereceği resepsiyonun ardından sona erecek.

    Sezer: Kahramanlara karşı sorumluyuz

    Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Zafer Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda, "ulusal bütünlük" ve "bağmsızlık" vurgusu yaptı. Sezer, Ordu-Ulus bütünleşmesiyle yürütülen Kurtuluş Savaşı'nda, Doğulusu, Batılısı, Kuzeylisi, Güneylisi ile tüm Türk Ulusu'nun tek vücut olarak eşine az rastlanır bir direniş gösterdiğini vurguladı. Türk Ulusu'nu güçlü kılanın, bu yurt sevgisi, birlik ve beraberlik olduğunu belirten Sezer, "Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasa'da çizilen tekil yapısı, ülkesi ve Ulusu'yla bölünmez tümlüğü korunacak, Atatürk ilke ve devrimlerinin yaşatılmasında herkes üzerine düşen sorumlulukları eksiksiz yerine getirecektir. Cumhuriyet'i ve onun değerlerini korumak bizlere bu büyük zaferleri armağan eden, canları pahasına bağımsız ve özgür yaşamamızı sağlayan kahraman-larımıza karşı da sorumluluğumuzdur" dedi.

    Arınç: Minnet ve şükranla anıyoruz

    TBMM Başkanı Bülent Arınç da, Zafer Bayramı nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'e gönderdiği kutlama mesajında, şunları kaydetti: "Bu zafer, toprakları işgal altında olan milletimize kayıtsız şartsız bağımsızlığı ve milli hakimiyeti müjdelemiştir. 30 Ağustos zaferi, bütün dünyada bir milletin bağımsızlığı ve ülkesinin bütünlüğü için gösterdiği cesaretin, fedakarlığın simgesi olacak niteliktedir. Bugün sağlam temeller üzerinde yükselen bağımsız Türkiye Cumhuriyeti, cephelerde şehit düşen evlatlarını minnet ve şükranla anmaktadır. Türk milleti, sayısız fedakarlıkla Kurtuluş Savaşı ile cephelerde kazandığı bağımsızlığını milli birlik ve beraberlik anlayışıyla her zaman koruyacaktır."

    Erdoğan: Şehit ve gazilerimizin emaneti

    Başbakan Tayyip Erdoğan, Zafer Bayramı mesajında, "çağdaş medeniyet yolunda ilerlemeye devam edecekleri" vurgusunu yaptı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ve tüm vatandaşların bayramını kutlayan Erdoğan, "Hiçbir zaman esaret altında yaşamayı kabul etmemiş, yüreği vatan sevgisi ve bağımsızlık ateşiyle yanan aziz Türk milleti, her şart altında bağımsızlığına sahip çıkarak milli birlik ve egemenliğini korumayı başarmıştır. Ecdadımızdan aldığımız bu güç ve cesaret, geleceğe güvenle bakmamızı sağlayan en büyük gurur ve güven kaynağımızdır. Biz de bununla yetinmeyerek, aziz şehit ve gazilerimizin bizlere emaneti olan, Türkiye Cumhuriyeti'ni koruyup daha da yükseklere çıkarmak için, büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş medeniyet yolunda ilerlemeye devam edeceğiz" dedi.

    Baykal, mesajında hükümeti eleştirdi

    CHP lideri Deniz Baykal da yayınladığı mesajda, "toprak bütünlüğü ve ulusal birliğik" vurgusu yaparken, hükümete yüklendi. Baykal, "30 Ağustos, tam bağımsızlık, özgürlük, Cumhuriyet, demokrasi ve laikliktir. Bu onurlu günde vazgeçilmez görevimiz, bağımsızlığımızı, özgürlüğümüzü, laik Cumhuriyetimizi savunmak ve sonsuza kadar yaşatmak, bunun için çaba harcamaktır. Kimse toprak bütünlüğümüzle, ulusal birliğimizle oynamaya kalkmasın. Bu konudaki kararlılığımız, insan haklarına, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye ve çağdaşlaşma anlayışımıza da uygudur. Hiç kimse de bu değerler savunulduğu zaman, onun bunun yönlendirmesinin etkisinde kalıp ulusal birlik ve toprak bütünlüğüne karşı eğilimlere teslim olmasın" dedi.



  • 30 Ağustos 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED