AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Unakıtan: Rahat kimseye batmasın

  • HABER MERKEZİ / ANKARA
    Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, son günlerde tırmanan terör olaylarının ekonomik ve siyasi sonuçları olacağına dikkat çekerek, "Çünkü hepimiz aynı geminin içindeyiz. Eski günlerini düşünsünler de kimseye rahat batmasın" dedi. Ağustos ayı ile 2005 Ocak-Ağustos dönemi bütçe uygulama sonuçlarıyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Unakıtan, siyasi ve ekonomik istikrarın çok önemli olduğunu söyledi.

    Bu vatanda yaşayan herkesin ekonomide ve siyasette kaydedilen istikrarı korunması için elinden gelen gayreti göstermek mecburiyetinde olduğunu kaydeden Unakıtan, şöyle konuştu: "Çünkü hepimiz aynı geminin içindeyiz. Siyasi istikrar bozulduğu yerde mutlaka ekonomik istikrar da zedelenir. Bu milletin de artık aklını başına toplaması lazım. Eski günlerini düşünsünler de bugünkü rahatları batmasın."

    Primlerle ilgili çalışma var

    İstihdam üzerindeki vergi yükü ile ilgili bir soruya, "Sosyal güvenlik primleri yüksek, buna ben de katılıyorum. Bununla ilgili çalışmaları başlattık" diyen Unakıtan, herkesin hesabına göre hareket etmesi gerektiğini de kaydetti. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in eğitimde KDV'nin düşürülmesine ilişkin önerisinin sorulması üzerine de Bakan Unakıtan şu cevabı verdi: "Vergiler inince hemen fiyatlar düşecek diye bir şey söz konusu değildir. Mesela dershanelerde Katma Değer Vergilerini indirdik. Yüzde 18'den 8'e indirdik. Araştırıyorum, pek fazla da bir şey olmamış. Bizim indirdiğimiz vergilerin aynen fiyatlara yansımasını ben arzu ederdim, ama her arzu ettiğimiz de olmuyor."

    Unakıtan konuşmasında bazı kuruluşların siyasilerin elinde çiftlik olduğunu da belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu benim akrabam, al onu. Bu benim tanıdığım al onu, oy verecek ona da al. İskenderun Demir Çelik fabrikasında bugün 6 bin kişi çalışıyor. Daha önce 17 bin kişi çalışıyordu. Kim ödüyor bunun zararlarını her zaman söylüyorum. Kurulduğu günden bugüne kadar 3,7 milyar dolar zarar etmiş. Bu zarar kimin cebinden çıktı?"

    8 aylık faiz dışı fazla 25,6 milyar YTL

    Bakan Unakıtan'ın verdiği bilgiye göre, ağustos 2005'te konsolide bütçe giderleri 13 milyar 141 milyon YTL, faiz hariç bütçe giderleri 8 milyar 53 milyar YTL, konsolide bütçe gelirleri 13 milyar 336 milyon YTL olarak gerçekleşti. Aynı ayda bütçe fazlası 195 milyon YTL, faiz dışı fazla ise 5 milyar 283 milyon YTL olarak hesaplandı. Ocak-Ağustos 2005 döneminde ise konsolide bütçe giderleri 92 milyar YTL, faiz hariç giderler 59 milyar 648 milyon YTL olarak gerçekleşti. Sekiz ayda bütçe gelirleri 85 milyar 253 milyon YTL, bütçe açığı 6 milyar 755 milyon YTL, faiz dışı fazla da 25 milyar 605 milyon YTL olarak belirlendi.



  • 8 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED