AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Powell'ın utanç günü

Amerika'nın Irak'a saldırı nedeni olarak kullandığı kitle imha silahları kozu ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Powell tarafından resmen çürütüldü. Powell, Irak'ın silahları ile ilgili BM'de yaptığı sunumun yaşamında bir leke olarak kalacağını söyledi.

ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak'ta bulunamayan ancak savaş nedeni olarak gösterilen kitle imha silahları ile ilgili, BM'de yaptığı sunumdan üzüntü duyduğunu söyledi.

ABD eski Dışişleri Bakanı Colin Powell, 2003 Şubat ayında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, Irak'ı kitle imha silahları üretmekle suçladığı konuşmasının, yaşamında bir leke olarak kalacağını söyledi. Bir televizyon programında açıklamalarda bulunan Powell, kendisinin bu konuyu dünyaya sunduğunu, olayın o zaman da şimdi de üzüntü verici olduğunu belirtti.

Powell, CIA'den aldığı bilgiye güvendiğini ve dönemin CIA Başkanı George Tenet'in, bu bilgilerin doğru olduğuna inandığını söyledi. Powell ayrıca, Saddam Hüseyin yönetimi ile direnişçiler arasında bağlantı kurulmasına da karşı çıktı ve 11 Eylül saldırıları ile Saddam rejiminin bağlantısını gösteren tek bir kanıtın bile bulunamadığını söyledi.

Mahattir: Asıl teröristler kimdir?

Malezya eski başbakanı Mahathir Muhammed'in dün yapılan bir insan hakları konferansında ABD ve İngiltere'yi Irak'ta masum sivilleri öldürmekle suçlaması Batılı diplomatların salonu terk etmesine yol açtı. Mahathir Muhammed, 350 diplomat ve insan hakları savunucusunun bulunduğu salonda yaptığı konuşmada Irak işgalinin yanlış sebeplere dayandırıldığını belirterek Irak'ın kitle imha silahlarına sahip olduğu iddiasının "bir yalan" olduğunu söyledi. Muhammed "Pilotlar; güvenli, yüksek teknolojiye sahip konforlu İngiliz ve Amerikan savaş uçakları içinde karşı konulmadan geliyor. Bombaları bırakmak için düğmelere basıyorlar. Hedefleri olan gerçek insanları öldürüyorlar, sakat bırakıyorlar. Ve bu katiller, misyon başarıldı diye bunu kutlamak için geri gidiyor. Teröristler kimdir? Aşağıda bombalananlar mı yoksa bombaları atanlar mı? Kimlerin hakları çiğneniyor?" sorusunu sordu.

'ABD yalancı, terörist ve katil'

Mahathir Muhammed, "Ellerini masumların kanı, Iraklıların kanı ile yıkayanlar, uluslararası hukuku ihlal edenler, askeri saldırılar gerçekleştirenler insanların ülkemizde insan haklarını sormaya hakları var mıdır?" ifadelerini kullandı. Mahathir Muhammed'in, konuşmasında İngiltere ve ABD'yi yalancılar, teröristler ve katiller olarak nitelendirmesi İngiltere Yüksek Komiseri Bruce Cleghorn dahil diplomatların salonu terk etmesine neden oldu. Macaristan Büyükelçisi Tamas Toth da protesto için salonu terk ettiğini belirterek ülkesinin koalisyonun gönüllü bir parçası olduğunu ve Irak'a asker gönderdiğini söyledi.

  • BAĞDAT



  • 10 Eylül 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED