AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Telafer'in haritası değişecek

ABD'nin 5 bin askerle yürüttüğü saldırıların anayasa referandumu öncesine denk gelmesine dikkat çeken ITC Suriye temsilcisi Ershad Salihi,Telafer'de etnik temizlik yapıldığını idida etti. Salihi, "Biz bu saldırıya kuşku ile bakıyoruz. Bu, şehirde harita değişimi için yapılan bir uygulamadır" diye konuştu.

ABD güçlerinin Irak'ın kuzeyindeki Telafer kentine bombardıman düzenlediği belirtildi. Bölgeden gelen habererlere göre, hava saldırıları Amerikalıların isyancıların kontrolünde olduğunu iddia ettikleri bölgeleri hedef aldı. Hava saldırılarının ardından, ABD askerlerinin kentte 20 yaşın üzerindeki erkekleri gözaltına aldıkları ifade edildi. ABD, kentin Suriye üzerinden Irak'a girmeye çalışan yabancı savaşçılar tarafından bir geçiş noktası olarak kullanıldığını savunuyor. Telafer geçtiğimiz hafta da yoğun çatışmalara sahne olmuş, yetkililer yerel halka kenti terketmeleri çağrısında bulumuştu. Bağdat'ta bulunan BBC muhabiri Jon Brain, çoğunluğu Sünni olan kent halkının yüzde 80'inin bölgeden ayrıldığına inanıldığını söylüyor.

ITC: AmaçTürkmenleri yok etmek

ABD ve yerel güçlerin Irak'ın kuzeyindeki Telafer'de günlerdir sürdürdüğü saldırılar, nüfusunun çoğunluğunu Türkmenlerin oluşturduğu kenti, ölü şehir haline getirirken, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Suriye temsilcisi Ershad Salihi yaşanan olayları kınadı. ITC Suriye temsilcisi Ershad Salihi, havadan ve karadan sürdürülen askeri harekatta, yaklaşık 250 sivilin hayatını kaybettiğini, yüzlerce sivilin de yaralandığını söyledi. Salihi, Telafer'de ilaç ve gıda sıkıntısının baş gösterdiğini kaydederek, yaralıların zor durumda olduğunu belirtti.

Saldırının amacı harita değişimi

Amerikan ordusu ile Irak askerinin ortak hareketiyle gerçekleştirilen askeri saldırılarda masum insanların hayatını kaybettiğini belirten Ershad Salihi, "Telafer bir Türkmen kentidir. 500 bin Türkmen var. Bu, şehirde harita değişimi için yapılan bir uygulamadır. ABD ve Irak hükümetini bu konuda uyardık. Saldırıların bir an önce sona erdirilmesi gerekiyor. Sözde Telafer'deki askeri harekat terör adına yapılıyormuş. Terör yalnız Telafer'de değil, Irak'ın her yerinde var. Orayı terör adına vurmak doğru değil. İnsanları bu şekilde göç ettiriyorlar. 5 bin ABD ve Irak Muhafız askerinin katıldığı saldırıda özel sebep ve hedefler var. Biz bu saldırıya kuşku ile bakıyoruz. Hangi siyasi gücün emri ile yapılıyor? 250 şehidimiz var. Yüzlerce yaralı yardım bekliyor. Telafer'e açılan bütün kapıları kapatmışlar. Bir tek kapıyı açık bırakmışlar ki, Türkmenler o kapıdan Telafer'i terk etsin. İlaç ve gıda sıkıntısı da baş gösterdi" dedi.

Salihi: Etnik temizlik yapılıyor

Türk'e ancak bir Türk'ün yardım edeceğini kaydeden ITC Suriye temsilcisi Ershad Salihi, "Türk Kızılay'ı çadırlar açtı. Türk'ün dostu ancak Türk'tür. Dünya basını bile Telafer'deki olaylara seyirci kalıyor. Burada Şii veya Sünni söz konusu değildir. Harekatın amacı Telafer'in gelecekteki haritasını değiştirmektir. Suriye Devleti'nden bir yardım talebimiz olmadı. Ama Suriye Kızılay'ı ile görüşüp yardım isteyebiliriz. Dikkat edilirse seçimler öncesi Telafer'de operasyonlar yapılmıştı. Şimdi referandum öncesi de operasyon yapılıyor. Irak Anayasası'nda 58.madde Türkmen varlığını ortadan kaldırıyor. Yani Türkmenleri başka gruplara teslim ettiler" diye konuştu. Sivil halkın büyük zarar gördüğü hava destekli operasyonların ardından, tam anlamıyla "ölü şehir" haline geldiğini belirten Salihi, Telafer'de etnik temizlik yapıldığını kaydetti.



10 Eylül 2005
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED