AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
'Hizbu't-tahrik' yine sahnede

Başbakan Erdoğan, Hacı Bayram Veli Camii'nde cuma namazını kılarken, Hizbu't-Tahrir örgütü üyeleri eylem yapmak istedi. Polis, 38 kişiyi gözaltına aldı.

  • ERHAN SEVEN- BEHÇET GÜNGÖR
    Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Cuma Namazı'nı kıldığı Hacı Bayram Camii'nde Hizb-ut Tahrir örgütü üyelerinin eylem girişimi güvenlik güçleri tarafından engellendi. Polis 38 göstericiyi gözaltına aldı. Başbakan Erdoğan, Ulus'taki Devlet Konukevi'nde yapılan toplantıdan sonra Cuma Namazı'nı kılmak için aynı semtte bulunan Hacı Bayram Camii'ne gitti. Cuma Namazı'nın farzı kılındıktan sonra caminin bahçesinde namaz kılan gruptan bir eylemci ayağa kalkarak "Allahu Ekber" diyerek tekbir getirdi ve elindeki bildirileri dağıtmak istedi.

    Polis anında müdahale etti

    Caminin avlusundaki diğer eylemciler de tekbir getirerek bağırmaya başladılar. Bazı eylemcilerin "Ümmeti müslüman neredesiniz, hilafet istiyoruz, ya hilafet ya ölüm" sloganları atmaya çalıştığı gözlendi. Eylemcilerin slogan atması ve tekbir getirmesiyle birlikte daha önceden cami cemaati arasına yerleştirilen çok sayıdaki sivil polis olaya hemen müdahale etti. Yaklaşık 30-35 kişilik grup polisin ani müdahalesi ile etkisiz hale getirildi. Polis, eylemi daha sonra propaganda amacıyla görüntülemek isteyen kameralı kişiyle birlikte 38 göstericiyi gazaltına aldı.

    Eylemcilerin yakalanmasına camide bulunan diğer vatandaşların da yardım ettiği gözlendi. Bu arada yakalanan eylemcilere vurmak isteyen, linç girişiminde bulunan vatandaşlar da polis tarafından engellendi. Olay sırasında, Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz'ın da yumruk darbesi aldığı görüldü.

    Vatandaşlar tepki gösterdi

    Vatandaşlar, eylemcilere tepki gösterdiler ve camiden ayrılmak zorunda kaldılar. Olaylar sırasında caminin içinde namaz kılan Başbakan Erdoğan, camiden vatandaşların alkışlarıyla çıktı. Vatandaşlara el sallayarak karşılık veren Başbakan Erdoğan, cami avlusunda bulunan iki cenazenin namazını kıldı. Erdoğan'ın, camiden ayrılırken robocop polisler tarafından sıkı bir şekilde korunduğu ve koridor oluşturularak camiden uzaklaştırıldığı görüldü.

    HİZBU'T-TAHRİR NEDİR

    Merkezleri İngiltere'de
    Hizbu't-Tahrir (Özgürlük Partisi), 1953 yılında Filistin asıllı Taküyiddin en-Nebhani tarafından Ürdün'de kuruldu. Örgütün hedefi yeryüzünde hilafet devletinin kurulması. Hz. Peygamberin sünneti ve geçmiş ulemanın görüşlerinine fazla itibar etmeyen örgüt mensupları, İslam devletinin en önemli kurumu olan şura heyetinde gayri Müslimlerin de yer alabileceğine inanıyor. Örgüt, demokrasiye hem teori, hem bir siyasal rejim olarak karşı. Örgütün yeni başkanı, 15 Aralık 1943 doğumlu Ürdün vatandaşı Ata Ebu el-Raşta. Bu kişinin Lübnan'da yaşadığı tahmin ediliyor. Örgüt, silahlı şiddete karşı ama siyasi görüşlerinde çok sert. Son yıllarda Türki cumhuriyetlerde yoğun faaliyetlerde bulunan örgüt, Özbekistan'da İslam Kerimov'a karşı en güçlü muhalif gruplardan biri haline geldi. Özbekistan yönetiminin örgüte yönelik müdahaleleri ABD ve İngiltere tarafından tepkiyle karşılanıyor. İki ülke, "terörist örgütler listesinde olmadığını" belirterek, örgüte dolaylı destek veriyor. Hizbu't-Tahrir'in İngiliz istihbaratıyla, özellikle askeri birimleriyle ilişkili olduğu iddia edildi. Geçtiğimiz yılın başlarında, Ankara'da yapılan bir toplantıdan sonra örgütün Türkiye'deki gösterileri yoğunlaştı. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği ve İngiltere'nin desteğiyle düzenlenen toplantıda, "Hizbu't-Tahrir'in bir terör örgütü olup olmadığı, terörist örgütler listesine alınıp alınmaması" tartışıldı.



  • 10 Eylül 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED