T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 28 OCAK 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Fehmi KORU

Filistin'in tercihi

Filistin'de sürpriz bir doğum oldu. Önüne 'radikal' sıfatı konulmadan adı anılmayan, İsrail ile ABD'nin 'terörist örgütler' listesinde yer alan Hamas, Filistin halkından umulmadık bir destek gördü. Yeni hükümeti Hamas kuracak ve Filistin'in siyasî geleceğini o partinin liderleri belirleyecek.

İlk tepkilere bakılırsa, Washington ve Tel Aviv Filistin halkının bu tercihinden pek memnun değil. Anlaşıldığına göre, ABD ve İsrail, sandıktan bu defa da el-Fetih örgütünün birinci çıkıp hükümeti kurmasını ve Hamas'ın bir dönem muhalefette kalmasını bekliyorlardı. Büyük ihtimalle, Hamas'ın kendisi de sandığın iktidar yolunu bu kadar erken açacağı konusunda fazla umutlu değildi.

Oysa, Filistinliler kendilerine tercih imkânı verilen her demokratik ülke halkının yaptığı türden bir değerlendirmeyle kanaat belirledi. Filistin siyasetine neredeyse bütünüyle el-Fetih egemendi uzun yıllar boyunca; İsrail ile barış sürecini başlatan ve bu amaçla müzakereleri yürüten de el-Fetih'ti. Her iktidarı yıpratan yıllar el-Fetih üzerinde de etkisini göstermekteydi; yolsuzluk, adam kayırma türü iddiaların hedefiydi de el-Fetih. İsrail'in kendisine uzanan ellere revâ gördüğü aşağılayıcı muamele de, Yaser Arafat'ın adıyla özdeşlemiş hareketin liderini kaybetmesi de, olumsuz sonuç almalarında elbette etkili oldu.

Şimdi yeni bir dönem başlıyor; Filistin halkının sorumluluk alarak kendini 'farklı' bir siyasî kadroya emanet ettiği bir dönem... Bu dönemin geçmişten daha kolay, daha rahat geçeceğini kimse tahmin etmiyor; etmesin de... Ancak halkını temsil eden bir yönetimin zorluklarla başa çıkması ve sorunları çözme yolunda riskler üstlenmesi daha kolaydır. Yalnızca bu sebeple bile, Hamas'lı yeni dönem Filistin için bir 'umut' teşkil ediyor...

Bu umudun arzu edilir sonuca yerini bırakması için Hamas liderlerinin bilgili, becerikli ve iyi niyetli olması, halkının arzularını iyi okuyarak politikalar üretebilmesi yeterli değildir; Filistin halkının iradesini başka güçlerin de doğru değerlendirmesi gerekir. İsrail'in fanatik tavırlarından vazgeçerek, kendini bölge ülkelerinden biri haline dönüştürmeyi kabul etmesi, ABD'nin de bu süreci kolaylaştıracak bir politika izlemesi şarttır. ABD uluslararası câmiaya daha fazla kulak vermeli ve gerektiğinde İsrail'deki radikalleri gemleyecek tarzda davranabilmelidir. Filistin'de sertlik yanlılarının kazanması İsrail'de fanatiklerin daha etkin hale gelmelerine yol açacak ve ABD de karşılıklı tırmanmayı seyretmekle yetinecekse, yeni dönem, bundan öncesini mumla aratabilir...

Şiddet politikalarının sonuç almada yetersiz kaldığını, onurun ekmekten daha üstün bir değer olduğunu herkes görmeli artık. Herkesten önce de 'emperyal' politikalar ile halkları susta durduracaklarını sananlar... Filistin halkı kendisi için gerçekten daha fazla kan ve gözyaşı da getirebilecek bir siyasî tercihte bulunabilmişse, yıllardır Filistin'e kan ve gözyaşından başka bir şey verememiş olanların bu durum üzerinde bir kez daha düşünmeleri gerekir. Filistin'in tercihi İsrail'in bugüne kadarki tercihlerini yeniden gözden geçirmesini gerektirecek kadar çarpıcı çünkü.

Filistin'de seçim bir iradeyi ortaya koydu; bu, mart ayında yapılacak İsrail'deki seçimi de etkileyebilecek çapta bir sonuç. İsrailliler de, hemen yanı başlarında bir Filistin Devleti yükselmedikçe, Kudüs'te Filistin bayrağı da sallanmadıkça kendilerini rahat hissedemeyeceklerini görür ve bu sonucu doğuracağına inandıkları partilerden yana tavır alırlarsa, çok farklı bir sürece kendi elleriyle kapı aralamış olurlar... Aksi durumun İsrail-Filistin ihtilâfına ve bölgeye yapabileceği zararı düşünmek bile güç.

Demokrasinin Hamas tipi partileri iktidara taşımasından endişe edenler çıkıyor; oysa 'temsil' kâbiliyeti olan partilerin sorumluluk üstlendiği sorunlu ülkelerin çözüme daha kolay ulaşabildiğini de gösterebilir Filistin'deki bu deneyim. Tabii, Filistin halkı yeni yönetim üzerindeki etkisini azaltmaz ve Hamas da sorumluluğunun bilinciyle davranırsa...

Yeni dönem, yeni umut demek... Özellikle Filistin için...

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi