T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 28 OCAK 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Adada dengeler değişti

Başbakan Erdoğan, BM Genel Sekreteri Annan'ın yeni Kıbrıs Açılımı'na olumlu yaklaştığını belirterek, Ankara'nın son girişimleri ve İngiliz Bakan Straw'un Talat ile görüşmesinin Kıbrıs'ta dengeleri değiştirdiğini söyledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Türk limanlarının Rumlara, KKTC limanların da dünyaya açılmasıyla Kıbrıs sorununun çözümü için 4'lü zirve yapılmasını öngören Türkiye'nin yeni açılımını 'olumlu' bulduğunu söyledi. Erdoğan, son günlerdeki gelişmeler ve İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'un KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ı ziyaret etmesinin Kıbrıs'ta dengeleri değiştirdiğini söyledi.

Erdoğan, Davos'ta Annan ile Belvedere Otel'de 40 dakika süren görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, özellikle Kıbrıs ile ilgili açıklanan yeni planı görüştüklerini bildirdi. "Kendileri, yeni plana olumlu baktıklarını ifade ettiler. Bu, bizleri de memnun etti" diyen Erdoğan, Annan'ın, Kıbrıs planı üzerinde çalışmaları sürdürdüğünü söyledi.

GENEL SEKRETER ARAYACAK

Başbakan Erdoğan, bu çalışmaların bitiminden sonra Kofi Annan ile tekrar görüşeceğini bildirdi. Erdoğan, çalışmaların bitmesinden sonra en kısa zamanda BM Genel Sekreteri'nin kendisini arayacağını söyledi. Başbakan Erdoğan, 24 Nisan 2004 referandumundan sonra BM Genel Sekreteri'nin, açıkladığı rapor konusundaki hassasiyetleri gördüğünü kaydederek, konuyla ilgili olarak Türkiye'nin çözümden yana olduğunu bir kez daha dile getirdi.

Başbakan Erdoğan önceki gece de TGRT'nin Davos'dan canlı yayınlanan 'Ankara Gündemi' programına katılarak, son dönemde yaşanan gelişmelerin ve İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'ın KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ı ziyaret etmesinin 'dengeleri iyice değiştirdiğini' belirtti.

BM'YE RAPORU HATIRLATTI

Türkiye'nin açıkladığı son eylem planına değinen Erdoğan, "Barışın arayışı içerisindeyiz. Biz bazı yeni adımların atılmasından yanayız. Sayın Annan'ın 24 Nisan'dan sonra hazırladığı bir raporu var. Bu raporu maalesef BM Güvenlik Konseyi hala değerlendirip neticesini açıklamadı. Maalesef bunda bir sümenaltı mantığı var. Bunun aşılması lazım" dedi.

Revizyon söylentilerine kulak asmayız

Başbakan Erdoğan, kabine değişikliğine ilişkin olarak da söylentilere kulak asılmamasını isteyerek, "Değişim yapılacaksa yapılır. Ama değişim yapılmayacaksa bunun dedikodusuyla kendini yormak yanlış. Bu tür dedikodular yapanlar kendilerini yoruyorlar" dedi.

İSTİFAYA HAZIRLAR

AK Parti Başkanlık Divanı üyelerinin 'Hiç endişeniz olmasın eğer değiştirmeyi gerektiren herhangi bir an varsa buyurun istifalarımız elinizdedir. İstediğiniz gibi bizi değiştirebilirsiniz' dediklerini belirterek, şöyle konuştu: "Kaldı ki zaten o tür bir istifaya da bizim tüzüğümüzde gerek yok. Bakanlar Kurulu'nda aynı şekilde arkadaşların hepsinin bu noktada zaten açık teslimiyetleri vardır. 'Böyle bir şeyi siz hissettiğiniz anda zaten hazırız' derler. Bu tür kulisler, aslında bir siyasi hareketin içinde olanlardan çok, dışardan olan pompalamalardan kaynaklanıyor. Bakıyor ki bu ekip sağlıklı gidiyor, dayanışma içinde gidiyor, 'bizim bunlara birşeyler yapmamız lazım' diyor. Ne yapacaksın? Tertemiz suyun içerisine bir damla mürekkebi damlatırsak, tertemiz su bulanık hale gelir. Tabii biz de buna kolay kolay fırsat vermeyiz."

  • DAVOS

    Putin ile de görüştük

    Başbakan Erdoğan, "Rusya engeli aşılabilecek mi?" sorusunu cevaplandırırken, Rusya Devlet Başkanı Putin'le bir telefon görüşmesi yaptığını hatırlatarak, "Bu telefon görüşmesi sırasında kendilerine bu konuları hatırlattık. Kendileri de 'bu konular üzerinde değerlendirmelerini yapacaklarını' söylediler" diye konuştu. Başbakan Erdoğan, Eylem Planı'nı anlatarak şunları söyledi: "Sayın Papadopulos, devamlı, hangi uluslararası toplantılarda görüşsek, 'Sayın Erdoğan ne zaman bir araya geleceğiz?' diyor. 'Sayın Talat'ı kabul ettiğiniz gün' dediğimde, orada hemen bıçağı vurmuş oluyorsunuz. 'Kuzey Kıbrıs' denince işi burada tıkıyorlar."

    Erdoğan, eylem planının ilgili tarafların "hukuki ve siyasi pozisyonlarına hiç bir şekilde halel getirmeyeceğini" ifade ederek, şunları söyledi:

    "AB olsun, İngiltere olumlu cevap verdi. Bugün; İspanya ve İtalya, onlar da aynı şekilde cevap verdiler. İslam ülkelerinden olumlu cevaplar geliyor. Burada biz, 'aklıselim egemen olsun' istiyoruz. Duygusallıklardan kurtulmamız lazım."

    Baykal Meclis'e saygısızlık yapıyor

    Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin tartışmalar konusunda şunları söyledi: "Halkın sandıktaki tercihine saygı duyacaksınız. Şimdi ortada bir parlamento var, siz o parlamentoyu zan altına sokuyorsunuz. Bu parlamentoya saygısızlıktır. Parlamentonun içinde bulunacaksın, bu parlamentoya saygısızlık yapacaksın. (Efendim bu parlamento cumhurbaşkanı seçemez), hangi hakla söylüyorsun, senin böyle bir yetkin var mı? Bu parlamentoyu sayın Baykal değil, millet seçti ve verdiği görev belli. Vakti saati geldiği zaman ne yapacaksa bu parlamento yapacaktır. Bu parlamentoda bulunan milletvekillerine kimsenin saygısızlık yapmaya hakkı yoktur. Biz bu parlamentoya güveniyoruz, bu parlamento da bu güvenin ve inancın gereğini yapacaktır."

    Türkiye bölgesinin 1 numarası olacak

    AK Parti iktidarının son 3 yılda büyük başarılara imza attığını söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, 2006-2007 yıllarında yıllık ortalama 5 milyar dolarlık küresel sermayenin gelmesini bekledikleri Türkiye'yi bölgesinde 1 numara yapacaklarını kaydetti.

    Başbakan Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu toplantıları kapsamında Kongre Merkezi'nde düzenlenen, "Karşılaştırılmalı Yeni Avantajlar'' konulu toplantıya katıldı. AB'nin Endüstri ve Yatırımdan Sorumlu Üyesi Günter Verheugen'in başkanlık ettiği toplantının açılış konuşmasını yapan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin 3 yıl içinde yüzde 20'nin üzerinde bir büyüme oranını gerçekleştirdiğini söyledi.

    YERLİ-YABANCI AYRIMI BİTTİ

    Enflasyonun yüzde 7.7 seviyesine indiğini kaydeden Erdoğan, AK Parti hükümeti döneminde kapalı toplumdan açık topluma ve kapalı ekonomiden açık ekonomiye geçişin gerçekleştirildiğini belirtti.

    "Artık 'yerli ile yabancı sermaye ayırımı' diye bir şey söz konusu değildir. Artık, Türkiye'de 24 saatte bilemediniz 48 saatte şirket kurabilirsiniz. Tüm bunlarla ilgili yasal düzenlemeleri yaptık" diyen Erdoğan, Türkiye'ye 2006-2007 yıllarında ortalama 5 milyar dolarlık küresel sermayenin gelmesini beklediklerini söyledi.

    ALIŞKANLIKLAR EN BÜYÜK ENGELDİ

    Açılış konuşmasının ardından konuşmacılar, Verheugen'in sorularını cevapladılar. Erdoğan, Verheugen'in, "Değişimde karşılaştığınız en büyük zorluklar nelerdi?'' sorusuna "Alışkanlıklar en büyük problemimizdi. Devletçi anlayış alışkanlık haline gelmişti. Bu alışkanlıkları değiştirmek bir cesaret işiydi. Bizi cesaretlendiren milletimiz oldu'' dedi.


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi