YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Taban fiyatları yüksek olmasına rağmen köylü parasız

Devlete yeni düzen şart

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 2000'li yıllara girerken devletin önemli reforma ihtiyacı bulunduğunu belirterek, "devletin topyekün bir yeniden düzenlemeye ihtiyacı olduğu herkesçe kabul ediliyor. Bu ihtiyaç içinde tarımın sorunlarının da makro planda düşünülmesi şarttır" dedi. Cumhurbaşkanı Demirel, Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği tarafından Ankara HiltonSa'da düzenlenen "Tarımın Sahibi Kim?" konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin köylüsüne yardım, destekleme yapma mecburiyetinde olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bu destekleme, dünya fiyat sistemi ile Türkiye'deki fiyat sistemi arasında büyük bir uçurum meydana getirmiştir. Türkiye olarak siz de 125 dolara buğday üretmek mecburiyetindesiniz. Bence Türk tarımının en önemli meselelerinden birisi, bugün bu fiyat seviyelerinin yukarıya çıkmış olmasıdır."

Çiftçi şikayetçi

Demirel, çiftçilerin kendisine gelerek, banka kredisini ödeyemediklerinden, gördükleri takibattan, traktörlerinin satıldığından, mazotun pahalılığından şikayet ettiklerini de bildirdi. Demirel, "Parasız köylü. Dünya fiyatları üstünde taban fiyatlar verilmiş olmasına rağmen. Bunların hepsinin düzene girmesi lazım" dedi. Demirel, Türkiye'nin bu enflasyona da dayanamayacağını, hepsinin birbirine bağlı olduğunu vurgularken, şöyle devam etti: "Bu problemler bizim, çözmek de bize ait. Yanlız Türkiye 2000'li yıllara girerken yalnız değil. Bir de Avrupa içine dahil oluyor, her meseleyi de Avrupa'ya uyduracaksınız. Herkese sesleniyorum; Türkiye'yi, o şartlar nedir, o şartlara nasıl uyarıza getirmek lazım. Başka bir yolu da yoktur."

KREDİ ARTMAYACAK

Devlet Bakanı Recep Önal, sübvansiyonlu kredi miktarındaki artışın, yüzde 55'i geçmeyeceğini söyledi. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği tarafından düzenlenen "Tarımın Sahibi Kim" konulu panelde konuşan Devlet Bakanı Önal, Ziraat Bankası ve Halk Bankası tarafından verilen kredi sübvansiyonlarının toplam maliyetinin, geçtiğimiz yıl, gayrısafi millihasıla'nın yüzde 1.2'si (2 milyar dolar) düzeyinde olduğunu bildirdi. Önal, bu kapsamda söz konusu bankaların, 1999 yıl sonu itibariyle ödenmemiş görev zararlarının yüzde 15'nin, TÜFE'ye (Tüketici Fiyat Endeksi) bağlı olarak faiz geliri getiren ve daha sonra nakit olarak ödenecek menkul kıymetlere çevrileceğini söyledi.

DESTEKLER FONDAN

Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp ise "Tarım Reformu" çalışmalarını anlattı. Kurul kararları çereçevesinde işletilmek üzere bir fon kurulacağını da anlatan Gökalp, bütçeden, Mera Fonu'ndan ve tarımsal ürünlerin ticari işlemlerinden sağlanacak düzenli geliri olan bu fondan, sektöre yapılacak her türlü destek ve teşviklerin karşılanacağını söyledi.Reform çalışmalarının diğer bölümlerini, tarımda bir 'Veri Tabanı' oluşturmak üzere 'Çiftçi Kayıt Sistemi'ne geçilmesi ve 'Hayvancılığı Geliştirme Programı'nın oluşturduğunu ifade eden Gökalp, hedeflerinin,devleti küçültülmek, ancak etkili hale getirmek olduğunu vurguladı.

 

Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...