YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Bu enflasyonla AB hayal

Amerikalı ve Türk yatırımcı ve bankacılara hedeflerini anlatan Erçel, "enflasyonu tek haneye düşürme hedefine 3 yıl içinde erişileceğini, dördüncü ve beşinci yıllarda ise Türkiye'nin kendisini AB üyeliğine hazırlayacağını" söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, enflasyon oranı tek haneli rakamlara düşürülmeden Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin hayal olduğunu söyledi. New York'ta düzenlenen geniş katılımlı bir toplantıda Amerikalı ve Türk yatırımcı ve bankacılara Türkiye'nin uygulamaya koyduğu enflasyonla mücadele programının hedeflerini anlatan Erçel, "enflasyonu tek haneye düşürme hedefine 3 yıl içinde erişileceğini, dördüncü ve beşinci yıllarda ise Türkiye'nin kendisini AB üyeliğine hazırlayacağını" ifade etti. "New York Palace" otelinde yapılan ve 150'den fazla katılımcının izlediği toplantıda programın detaylarını izah eden Erçel, Amerikalı yatırımcılara güven aşılamaya çalıştı. Erçel, "enflasyon tek rakamlı hale gelince, halen 3 bin dolar olan kişi başına ulusal gelirin 6 bin dolara çıkacağını" da sözlerine ekledi.

Son 10 yıl içinde Türkiye'de enflasyon ortalamasının yüzde 72 dolayında seyrettiğini hatırlatan Gazi Erçel, yüksek enflasyonun sebebinin, vergi düzenindeki dengesizlikler olduğunu belirttikten sonra, yüksek faizin bunun yansıması olduğuna işaret etti.

Enflasyon birinci yıl yüzde 25

"Türkiye'de son 30 yıl içinde iş başına gelen hükümetlerin hepsinde enflasyonu düşürme arzusu bulunduğunu, fakat ilk kez Ecevit hükümetinin bu arzuyu eyleme dönüştürdüğünü" ifade eden Erçel, "hükümetin, Merkez Bankası'nca hazırlanan programa tam destek verdiğini" sözlerine ekledi. Hazırladıkları program çerçevesinde enflasyonun birinci yıl yüzde 25'e, ikinci yıl yüzde 11'e, üçüncü yıl ise yüzde 5-7'ye düşürüleceğini savunan Gazi Erçel, hedeflerinin kamu açığını ortadan kaldırmak olduğunu, özelleştirmeden ise 3 yıllık dönemde toplam 17.7 milyar dolar gelir beklediklerini açıkladı.

IMF ve Dünya Bankası'nın programı desteklediğini söyleyen Gazi Erçel, piyasanın tepkisinin de çok olumlu olduğunun altını çizdikten sonra, geçen ekim ayında yüzde 100 dolayında bulunan faiz hadlerinin son günlerde yüzde 30'lara düştüğünü belirtti.

18 ay faize müdahale yok

Merkez Bankası'nın 18 ay boyunca faize müdahalede bulunmayacağını ve faizin serbest piyasa yoluyla belirlenmesini bekleyeceklerini kaydeden Erçel, bu sürenin sonunda Merkez Bankası'nın faize yön vermeye başlayacağını ve faiz hadlerini enflasyonla orantılı biçimde belirleyeceklerini bildirdi.

Türkiye'nin reytingi yükselecek

Gazi Erçel'den önce söz alan Amerikan-Türk Cemiyeti (ATS) Başkanı Murat Köprülü ise "Türkiye'de istikrarlı bir koalisyon hükümeti bulunduğunu, AB'nin Türkiye'yi tam üyeliğe aday ülkeler arasına aldığını, IMF ile anlaşmaya varıldığını ve enflasyonla mücadele programının uygulamaya konulduğunu hatırlattı, "kredi kuruluşlarının yakında, Türkiye'nin reytingini yükseltmelerinin beklendiğini" bildirdi.





Kağıda basmak için tıklayın.

Taban fiyatları yüksek olmasına rağmen köylü parasız
Devlete yeni düzen şart

İran doğalgaz'ı 2001'de
BOTAŞ Genel Müdürü Yardım, "Hesaplarımıza göre, 2001 yılının Eylül ayında boru hattı inşaatımız tamamlanıyor. Bu tarihten itibaren, İran doğal gazını almaya başlayacağız" diye konuştu.
Sınır ticaretine MGK darbesi
Sınır ticareti kapsamında ithalatı yapılabilecek ürünlere ilişkin listeler, Milli Güvenlik Kurulu'nun kararı doğrultusunda belirlenerek, ilgili sınır valiliklerine gönderildi. Trilyonlarca liralık vergi kayıp ve kaçağına neden olan sınır ticaretine, hem ürün, hem de miktar olarak büyük bir sınırlandırma getirildi. Ürün sayısı 31'e düşürülen sınır ticareti, bu yıl neredeyse "baharat ticaretine"dönüşecek. Vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi amacıyla sınır ticareti kapsamında ithal edilecek motorin miktarı yıllık toplam 169 bin ton ile sınırlandırılırken, yaş sebze meyve ithalatı tamamen yasaklandı. Sınır ticareti kapsamında sadece, genellikle Türkiye'de üretilmeyen, karabiber, kakule, karanfil, kimyon, kına, mahlep, sahlep, sumak gibi baharat türü tarım ürünlerinin ithalatına izin verilecek. Bu kapsamda ithal edilebilecek sanayi ürünleri ise ham alimünyum, külçe alüminyum, külçe bakır, bakır süs eşyası, hurda bronz, kaya tuzu, ham veya kaba yontulmuş mermer, naylon terlik, semaver ve odun ile sınırlandırıldı.
Çay: Eximbank kredileri tıkandı
Devlet Bakanı Abdulhaluk Çay, Bakanlığının, özellikle orta ölçekli şirketlerin Türk Cumhuriyetleri pazarlarına girmelerine ağırlık veren bir politika izleyeceğini bildirdi. İktisadi Koordinasyon Kurulu (İKK), Devlet Bakanı Abdulhaluk Çay`ın başkanlığında toplandı. Türk Cumhuriyetleri'nin siyasi yapılarından kaynaklanan bir kredi tıkanıklığı olduğunu belirten Devlet bakanı Çay, "Şu anda 700 milyon dolara kadar ulaşan Eximbank kredilerinde bir tıkanıklık söz konusudur. Geri dönüşü olmayan bir hadisedir. Tahminen 2 milyar doların üzerinde Türk sermayesinin bu ülkelerdeki yatırımları vardır. Bunların karşılaştıkları problemler vardır. Ticari ilişkilerin daha üst seviyede gelişebilmesinin sağlanabilmesi için bu yolun açılması lazım. bu yolun açılması için de bölgesel tahkim konusunda ısrarlıyız." dedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...