YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Ruslar şaşkına döndü

Ruslar'ın 4 aydır süren çatışmalar sırasında hiç bu kadar aciz duruma düşmediğini itiraf eden bir Rus komutan, Çeçen savaşçıların sürpriz saldırılarla Rusları şaşkına çevirdiğini söyledi.

MOSKOVA- Çeçen mücahitlerin, Rusya'nın elinde bulunan Çeçen kasabalarına yönelik günlerdir süren yoğun saldırıları üzerine, Rus generallerin savunmaya geçtiği açıklandı. Rus birliklerinin saldırılarda pasif kaldığı belirtilirken, Çeçen mücahitlerin Rus askerlerini sıkıştırdığı Ruslar tarafından da itiraf ediliyor. Ruslar'ın 4 aydır süren çatışmalar sırasında hiç bu kadar aciz duruma düşmediğini itiraf eden bir Rus komutan, Çeçen savaşçıların sürpriz saldırılarla Rus birliklerini şaşkına çevirdiğini söyledi. Çeçenler'in kontrolünde bulunan ve Rusya'nın en güçlü tank b.irliğinin bulunduğu Şali kasabasındaki çatışmalar daha da şiddetlenirken, Rus askerlerinin geri çekilmeye başladığı açıklandı. Gudermes ve Akkoy-Martan'ı da kontrol altına almaya çalışan Çeçenlerin, müthiş bir karşı saldırıya geçmesi karşısında Rus askerleri arasında bıkkınlık başgösterdiği belirtiliyor.

Yollar Çeçenler'in elinde

Mücahitlerin İnternet sitesinde yayınlanan haberlerde, Argun, Şali ve Akkoy-Martan'da Ruslar'ın kayıplarının arttığı ve Çeçenler'in bu bölge ile Ruslar'ın işgali altında bulunan bölgeler arasındaki ana karayollarını ele geçirdikleri kaydedildi. Haberde mücahitlerin, diğer kasabalardaki güçlere destek vermek için, Vedeno'dan taktik gereği çekildikleri belirtildi.

Gölgelerinden bile korkuyorlar

Rus NTV televizyonu, Rus askerlerinin, gölgelerinden bile korkar hale geldiklerini söyledi. Rus kontrolü altında bulunan bölgelerdeki Rus askerleri, mücahitlerin her an her yerden çıkabileceğini dile getiriyorlar. Rus birlikleri üzerinde 1994-96 hezimetinin büyük bir psikolojik baskı oluşturduğu belirtiliyor. Karadan Grozni'ye kadar sorunsuz ilerleyen Rus güçlerinin, bu bölgede karşılaştıkları direniş karşısında geri adım atarken, son 24 saatte Rus jetlerinin Çeçenistan'da 40 "sorti" yaptığı, bombardımana SU-24 ve SU-25 savaş uçakları, özellikle Argun ve Vedeno civarını ateş altına aldığı kaydedildi.




Kağıda basmak için tıklayın.


Kafkaslar tehlikede
RUSYA'nın Çeçenistan'ı işgalinden sonra Gürcistan ve Azerbaycan'ı tehdit etmesi, Kafkaslar'daki diplomasi trafiğini hızlandırdı. Aliyev'in Ankara ziyaretinden sonra Cumhurbaşkanı Demirel de yarın Tiflis'e gidecek. Görünüşte boru hatları olarak açıklanan liderlerin esas gündemi Kafkaslar'daki Rus baskısı.

Savunma heyeti ABD'de
2000 yılının savunma alanındaki ilk önemli görüşmeleri Şubat ayı başında ABD'de gerçekleşecek. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Edip Başer ve beraberindeki heyetin gerçekleştireceği ziyaret, İsrail'de yapılan görüşmelerin devamı olarak değerlendiriyor.

AB Dönem başkanı umut verdi
MADRİD- Portekiz Başbakanı Antonio Guterres, Türkiye ile AB arasında kurulan diyaloğun, ülkesinin AB dönem başkanlığı sırasında da yoğun şekilde sürdürüleceğini söyledi. Guterres, Portekiz'in AB dönem başkanlığını üstlenmesi nedeniyle çeşitli temaslarda bulunmak üzere Lizbon'a giden Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi ile görüştü. Görüşmeden sonra bir açıklama yapan Guterres, Türkiye'nin adaylığının AB dışişleri bakanları konseyinde de geniş kapsamlı ele alınacağını, tam adaylığa giden süreçte AB adayı ülkeler arasında fark gözetilmeyeceğini belirtti. Prodi ve Guterres, İspanyol basınının büyük ilgi gösterdiği ikili görüşmeden sonra yaptıkları ortak açıklamada, büyük bir uyum içinde çalıştıklarını kaydettiler.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...