YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

İran doğalgaz'ı 2001'de

BOTAŞ Genel Müdürü Yardım, "Hesaplarımıza göre, 2001 yılının Eylül ayında boru hattı inşaatımız tamamlanıyor. Bu tarihten itibaren, İran doğal gazını almaya başlayacağız" diye konuştu.

İran ve Türkiye arasında imzalanan doğal gaz anlaşması ile ilgili sorunları çözmek amacıyla Boru Hatları ile Petrol Taşıma (BOTAŞ) firmasından bir heyet, Tahran'a geldi.BOTAŞ Genel Müdürü Gökmen Yardım'ın başkanlığındaki heyet, dün sabah İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene'yle biraraya geldi. BOTAŞ Genel Müdürü Yardım, "Tahran'daki görüşmelerde, bundan sonra doğal gaz projesiyle ilgili neler yapılabilir, bunları değerlendiriyoruz. Hesaplarımıza göre, 2001 yılının Eylül ayında boru hattı inşaatımız tamamlanıyor. Bu tarihten itibaren, İran doğal gazını almaya başlayacağız" diye konuştu. Yardım, "Botaş'ın, Türkiye'deki boru hattıyla ilgili çalışmalarını tamamlayamaması sebebiyle İran'a ceza ödemesi söz konusu mu ?" şeklindeki bir soruyu, "Şimdi bütün bu konuların hepsini gözden geçiriyoruz. Kesin birşey yok. İki tarafta kendi durumunu açıkça ortaya koydu. Bu bir senelik bir ilişki değil, 25 senelik bir anlaşma. Bu 25 senelik ilişkiyi dikkate alarak, fikir alışverişinde bulunuyoruz" şeklinde yanıtladı. İki yıldan bu yana, karşı tarafın çalışmalarını yakından izlediğini belirten Yardım, İran'ın, kendi boru hattı inşaatını tamamladığını ancak, Türkiye'deki inşaatın Dünya'yı saran ekonomik kriz sebebiyle zora girdiğini söyledi. İki tarafın da, var gücüyle projenin hayata geçirilmesi için elinden gelen gayreti gösterdiğini vurgulayan Yardım, "İnşaattaki geçikme Dünya'daki ekonomik krizden kaynaklandı. Biz ihtiyacımız olan mali kaynakları bulamadık" diye konuştu. Kapatılan Refah Partisi hükümeti döneminde, Tahran'da imzalanan 20 milyar dolarlık anlaşma çerçevesinde, İran, 1 Ocak 2000 yılından itibaren Türkiye'ye başlangıçta 3 milyar metreküp doğal gaz ihraç edecekti. İran, 23 trilyon metreküplük doğal gaz rezerviyle, Dünya'da en zengin doğal gaz rezervine sahip ikinci ülke olarak biliniyor.

 

Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...