YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Elektrikte çifte soygun

TEAŞ'ın, kendi santrallerinde üç cent'e malettiği elektiriği, YİD yöntemiyle yapılan santrallerden 10-12 cent'e aldığı için vatandaşa dört kat pahalı satıyor. Ancak yine de borçlarını ödeyemiyor.

ANKARA- Başta doğalgaz boru hatları olmak üzere enerji alanında çok sayıda skandala imza atan hükümetin, elektrik alım-satımında da çifte soygun sistemi kurduğu ortaya çıktı. Devlet adına elektirik temin etmekle görevli TEAŞ'ın, elektriği özel santrallerden maliyetinin üç-dört katı fazladan satın aldığı, uluslararası kuruluşlara olan kredi borçlarını da Hazine'ye ödettirdiği belirlendi.

Dört kat daha pahalı alıyor

Enerji alanındaki skandalların ardı arkası kesilmiyor. Doğalgaz boru hatları ve dağıtım ihalelerinden sonra elektrik alım-satımında da usûlsüzlük olduğu belirtildi. TEAŞ'ın, kendi santrallerinde kilovattsaatini üç cent'e ürettiği elektiği, yap-işlet-devret yöntemiyle yapılan santrallerden sözleşme gereği 10-12 cent'e satın alması nedeniyle, vatandaşa elektirik enerjisini maliyetinin çok üzerinde sattığı kaydedildi. Yap-işlet-devret modeliyle yapılan santrallerin, kredi borçlarını gerekçe göstererek, elektrik fiyatını yüksek tuttukları ifade edilirken, TEAŞ'ın da sözleşmeler gereği üretilen elektiriğin tümünü almak zorunda kaldığı belirtildi. TEAŞ'ın özel santrallerden üç-dört kat daha pahalıya satın aldığı elektriğin borçlarını ödeyebilmek için 1999 yılında elektriğe yüzde 82 oranında zam yaptığı kaydedildi.

Soygun, programı tehdit ediyor

Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chhiber, Aralık ayında Enerji Bakanlığı'na bir mektup göndererek, TEAŞ'ın elektriği özel santrallerden pahalıya satın almasını eleştirmiş ve bu uygulamadan biran önce vazgeçilmesini istemişti. Hazine yetkilileri, Dünya Bankası'nın, elektrik alımındaki yanlış politikalar nedeniyle, istikrar programının delinmesinden korktuğunu dile getirdiler. TEAŞ'ın, pahalı aldığı elektiriğe geçen yılki kadar zam yapması halinde, 2000 yılı için öngörülen yüzde 25'lik enflasyon hedefinin tutmayacağını ifade eden yetkililer, "Elektrik zamları kısıtlandığı zaman da, TEAŞ Hazine'ye olan borçlarını ödeyemecek. Hazine, TEAŞ için borçlanmak zorunda kalacak, bu da faizleri yükseltecek. Elektrik politikası her iki durumda da istikrar programını tehdit ediyor" dediler.

 




Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...