YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

'İdam bir an önce kalkmalı'

Başbakan Ecevit, yargıdaki sorunların soruşturma sürecindeki kısıntılardan kaynaklandığını belirterek, "Bunlardan birisi de Türkiye'de idam cezasının hâlâ kaldırılmamış olmasıdır" dedi

ANKARA- Liderler Zirvesi öncesi idam cezası 'Hukuk Kurultayı 2000' toplantısında masaya yatırıldı. Kurultayda konuşan Başbakan Bülent Ecevit, Türkiye'nin idam cezasını bir an önce kaldırması gerektiğini vurguladı. Ankara Barosu'nca Hukuk Fakültesi'nde düzenlenen "Hukuk Kurultayı 2000" açılış törenine katılan Ecevit, burada yaptığı konuşmada, çağımızda yalnız ekonominin değil, hukukun da özellikle demokratik ülkeler topluluğunda giderek küreselliştiğine, hatta insan hakları bağlamında hukukun hızla evrenselleştiğine dikkat çekti.

İdam, yargı sürecine engel

Yargı düzenindeki başlıca sorunların soruşturma sürecindeki kısıntılardan kaynaklandığını vurgulayan Ecevit, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kısıntıların nedenlerinden biri de Türkiye'de hâlâ idam cezasının kaldırılmamış olmasıdır. O yüzden, Avrupa'da yakalanan suçlulardan bazıları Türkiye'ye iade edilemiyorlar, ya da ancak idamlık olmayan suçlarından dolayı yargılanmaları koşuluyla iade ediliyorlar. Oysa idam cezası engeli olmazsa, bu gibi suçla veya sanıklardan alınacak bilgiler ve kanıtların toplum vicdanını sarsan bir çok karanlık olayı aydınlatabilir. Türkiye idam cezasını hem kaldırmıyor hem de 16 yıldır uygulamıyor. 57 idam hükümlüsünün dosyaları yıllardır rafa kaldırılmış durumda. İdam cezasını kaldırarak bu çelişkiden de bir an önce kurtulmamız gerekir. Zaten Avrupa'da idam cezasını yürürlükte tutan bir ülke de kalmadı."

Cezalar arası eşitsizlik

Ecevit, hukuk düzenini bozan ve kamuoyunu rahatsız eden bir başka sorunun da cezalar arasındaki eşitsizlikten kaynaklandığına dikkat çekerek, "Kimi durumlarda azılı katiller veya devleti ve halkı soyanlar, hukuk düzenindeki çelişkilerden yararlanarak, çok küçük cezalarla kurtulurken, hatta bazen zamanaşımı sayesinde hiç ceza görmezken, bir pankart açan, duvara bir döviz yazan veya açlığını bastıramayıp iki dilim baklava çalan çocuklar yıllar süren hapis cezalarına mahkum ediliyorlar. Bu çelişkilerden bir an önce kurtulmamız gerekir" diye konuştu.

Cezaevleri devletin ayıbı

Yargıyı ilgilendiren bir başka sorunun da özellikle terör eylemleri nedeniyle mahkum edilenlerin cezaevlerini eğitim ve eylem karargahına dönüştürebilmelerinin olduğuna işaret eden Ecevit, "Bu durum devletimizin ayıbıdır. Cezaevlerinde asayiş sağlanmadan, ülke düzeyinde de asayiş sağlanamayacağı bellidir. Bu sorunu çözmek için somut önlemler alınmaya başlandı" diye konuştu.

Özgen: Hukukta reform şart

TBB Başkanı Eralp Özgen, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ile TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut da birer konuşma yaptılar. Açılışta konuşan Özgen, Türkiye'nin bir hukuk reformuna acilen ihtiyacının olduğunu belirterek, Anayasa ve yasalarda ne gibi düzenlemelerin yapılması gerektiğini anlattı. Özgen, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk'u, isim vermeden eleştirirerek, 1982 Anayasası'nın meşru olmadığı görüşlerine katılmadığını bildirdi.

 




Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...