T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

KATLİAM HAZIRLIĞI

Afganistan'ın Kandahar şehri yakınlarındaki Tora Bora'ya sığınan, çocuk ve kadınlarının da bulunduğu binlerce el-Kaide mensubunun katliamla yüz yüze kaldıkları belirtildi.

Taliban'ın gerilemesinin ardından içlerinde çocuk ve kadınların da bulunduğu beş bine yakın Arap Afganlının Afganistan'ın güneyinde Kandahar yakınlarındaki bölge ve Tora Bora'ya yerleştikleri belirtildi. Mezar-Şerif, Kunduz ve Cenk Kalesi'nde yüzlerce kişinin katledilmesinin ardından, Tora Bora'da da büyük bir katliamın yaşanacağı belirtiliyor. ABD'nin Tora Bora'yı Cenk Kalesi gibi bombalamayacağı, bilakis burada kimyasal silah kullanacağı bildirildi.

Tora Bora'ya yakın bölgelerde yaşayan Afganlı köylüler, Afganlı Arapların ABD'nin Afganistan'ı bombardımana başladığı günden itibaren Tora Bora'ya çekildiklerini ve yanlarında kendileri için gerekli olacak gıda malzemelerini de aldıklarını söylediler. Çoluk-çocuk, kadın-yaşlı tüm el-Kaide üyelerinin Tora Bora'ya çekildiklerini belirten köylüler, el-Kaide'nin Tora Bora'da üç bölge oluşturduğunu, bir bölgeye bayanları, birine çocukları ve diğerlerine de yaşlıları yerleştirdiklerini belirtti.

Köylüler Kuzey İttifakı komutanlarından Hadrat Ali'nin Arap Afganlılara teslim olmaları için elçi gönderdiğini, teslim olmamaları durumunda büyük bir katliama girişeceklerini açıkladığını belirttiler. Hayat şartlarının çok çetin olduğu ve dondurucu soğuğa sahip Beyaz Dağlar'da bulunan Tora Bora bölgesi, Pakistan sınırında ve Celalabad şehrinin 50 km güneyinde bulunuyor. Tora Bora'ya sadece yaya olarak veya at üstünde ulaşılabiliyor. Kale konumundaki bölge karmaşık 30-40 mağara ağından oluşuyor ve çoğu birbirlerine tünellerle bağlı. Yakın günlerde Tora Bora'ya giden bir Afganlı gazetecilere yaptığı konuşmada, Tora Bora'da tıpkı otel gibi yüksek duvarlı birçok oda bulunduğunu belirterek elektrikle ısıtıldığını söyledi. Elektrik enerjisinin dağda çok hızlı akan nehirlerden elde edildiği belirtildi.

Cenk kalesi için soruşturma

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Mary Robinson, Afganistan'da Mezarı Şerif yakınlarında bulunan Cenk Kalesi'ndeki isyanın kanlı bir şekilde bastırılması konusunda bir soruşturma açılmasını istedi. Robinson, İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye yaptığı açıklamada, "CenkKalesi'nde olup bitenler konusunda endişe verici bilgiler geldiğini" belirterek, "Ne olursa olsun kuralları uygulamak gerekli, tüm taraflara Cenevre sözleşmelerini ve uluslararası insan hakları yasalarını hatırlatmalı" diye konuştu.

 
Askeri mahkemeler devrede
Cheney, Amerikan askeri mahkemesine çıkartılacak ilk kişinin, bin-Ladin için gerilla eğiten Ahmed Ömer Abdurrahman olacağını belirtiyor.
AFGAN KONFERANSI TIKANDI
Kuzey İttifakı'nın Afganistan'ı gelecek bahara kadar yönetecek geçici organlarla ilgili isim listesini sunmayı reddetmesiyle, Afgan Konferansı çıkmaza girdi. Eski Afgan Kralı Zahir Şah`ın heyeti ve Peşaver Şurası üyeleri, Kuzey İttifakı heyeti başkanı Yunus Kanuni, diğer heyetlere, herhangi bir isim üzerinde anlaşacak durumda olmadığını söyledi. İsminin açıklanmasını istemeyen Batılı bir diplomat, görüşmelerin çıkmaza girdiğini ve zor bir aşamada olduklarını belirtti. ABD`nin Afganistan Özel Temsilcisi James Dobbins de, görüşmelerin en zor aşamasına girdiklerini ifade etti. Ülkenin doğusunda yer alan Nangahar'ın Valisi Hacı Abdülkadir, 'şiddetli anlaşmazlık' sebebiyle görüşmelerden ayrıldığı ifade edildi. Abdülkadir'in Peştular'ın yeterince temsil edilmediği gerekçesiyle toplantıdan çekildiği bildirildi.
1 Aralık 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED