T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Mikroişlemcilere kelebek usûlü soğutma

Çiplerin işlem hızları arttıkça ortaya çıkan aşırı ısı çok büyük bir problem oluşturuyor. Yeni ve daha verimli çözümler peşindeki tasarımcılar kelebeğin kan soğutma tekniğini taklit etmeye çalışıyorlar.

Günümüzde bilgisayarlar hayatımızın her anına girmiş durumda. Evimizde, işyerlerimizde hatta arabalarımızda... Günün yirmidört saati bilgisayarların başında geçirebiliyoruz. Bu kadar yoğun kullanıma sahip olan bilgisayarlardaki teknoloji her geçen gün büyük bir hızla gelişiyor. Gelişen yaşam standartları bilgisayarların işlem hızının da aynı hızda gelişmesini gerektiriyor. Böylece bilgisayarlar gün geçtikçe hızlanıyor. Yeni çıkan modeller baş döndürücü hızlara rahatlıkla ulaşabiliyor. Bilgisayarların işlem hızını belirleyen çiplerin daha hızlı olması, daha fazla işlemi daha kısa sürede yapabilmesi anlamına geliyor. Ancak bu çipler hızlandıkça daha fazla elektrik kullanmasına sebep oluyor ve bu hızlı işlemlerin sonucunda çip aşırı derecede ısınıyor. Bilgisayar çipinin erimemesi için soğutulması şart. Ancak mevcut pervane fanlar, son model çipleri soğutmaya artık yeterli olamıyor. Bu ısınma problemine yeni çözüm arayışı içindeki çip tasarımcıları kendilerine doğadan bir hazır çözüm bulduklarını açıkladılar.

Kelebek kanatları, tasarımlarında mükemmel bir yapıyı da beraberlerinde taşıyor. Tufts Üniversitesi'nde yapılan araştırma kelebeğin kanatlarında bir soğutma sistemi olduğunu ortaya çıkardı. Bu soğutma sisteminin bilgisayar çiplerinin mevcut soğutma sistemi ile karşılatırıldığında çok daha yüksek bir performansa sahip olduğu ifade ediliyor. Bu konu ile ilgili olarak, Amerikan Ulusal Bilim Kurumu'ndan, makine mühendisi Prof. Dr. Peter Wong'un başkanlığında bir araştırma ekibi kurulmuş bulunuyor.

Kelebekler soğuk kanlı canlılar oldukları için vücut ısılarını en verimli şekilde, devamlı olarak düzenlemek zorundadırlar. Bu çok büyük bir problemdir. Çünkü uçarken sürtünme ile büyük miktarda ısı oluşacaktır. Bu ısının acil olarak soğutulması gerekmektedir. Aksi halde kelebeğin hayatını sürdürebilmesi mümkün olmayacaktır. Çözüm ise, kanın kanatlardaki çok ince film benzeri dokuların içinden geçirilmesi ile, sağlanır. Böylece vücutta oluşan ısı giderilmiş olur.

Bu yeni soğutma tekniğinin, Intel ve Motorola gibi çip üreticilerinin hizmetine iki yıl içinde gireceği planlanıyor. Ancak gerçek şu ki, kelebekteki bu eşsiz tasarım yaratıldıkları andan beri var. Kelebeğin kanatlarının bu çözümle birlikte yaratılmış olması, onun sonsuz akıl sahibi olan Allah tarafından, kusursuz bir tasarımla yaratılmış olduğunun delilidir.

 
İYOT EKSİKLİĞİ GUATR YAPIYOR
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münir Teletar, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer şekillerinin dik ve engebeli olması nedeniyle toprakta "iyot" elementinin barınamadığını ve yeteri kadar iyotlu besinlerle beslenemeyen Karadenizlilerin "iyot" eksikliğinden kaynaklanan "guatr" hastalığına sıkça yakalandığını söyledi. Anadolu'da iyot eksikliği bulunan bölgelerin arasında Karadeniz yöresi ve İç Anadolu Bölgesi'nin risk bölgeleri olduğunu belirten Prof. Dr. Telatar "Hekim olarak bölge insanına bol bol balık yemeyi öneriyoruz" dedi.
12 Mayıs 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED